Valandos trukmės pertrauka – būtinybė ar išpūstas burbulas?

valgykla mokyklos
Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Respublikinėje žiniasklaidoje nerimsta diskusijos apie neseniai įsigaliojusią naują vaikų maitinimo tvarką, apie Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijų užmojus šalies mokyklose įvesti valandos trukmės pietų pertraukas, motyvuojant tuo, jog per trumpesnį laiką moksleiviai nespėja pavalgyti ir pailsėti. Ar iš tiesų valandos trukmės pertrauka reikalinga? Kaip mano mūsų rajono mokyklų vadovai, mokytojai, patys mokiniai ir jų tėvai?

Rajono savivaldybės Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų vedėjas Elvydas Pauliukėnas švietimo įstaigų direktorių pasitarimo metu domėjosi, ar mūsų mokiniai spėja pavalgyti per trumpesnes nei valandos trukmės pertraukas. Pasak Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorės Jūratės Mozūraitienės, kol maistą gamina mokyklos virėjos, tokia pertrauka nėra būtina, juo labiau, kad šalia yra „Maxima“, „Iki“ ir dvi kebabinės. Mokiniai per 20 min. suspėja pavalgyti ir savo valgykloje, ir mieste, nes sistema veikia labai organizuotai – pardavėjos žino, kada gimnazijoje pertrauka, kebabinėse užsakymai priimami telefonu. Jei gimnazistai turėtų ilgesnę pertrauką, būtų apeita dar ir „Kiba“, ir „Centras“.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorės Nijolės Šapolienės manymu, vienos pietų pertraukos įvedimas yra ne savarankiškas valgyklas turinčių mokyklų sprendimas, o pataikavimas verslui, kuris išdalina maistą ir išvyksta.

„Mūsų mokiniai turi galimybę valgyti jiems patogiu laiku ir ne vieną kartą per tokią ilgą darbo dieną. Įsivaizduokite, kada jie keliasi ir kada grįžta namo. Dažnas į savo kaimukus iš Lekėčių, Mikytų, Kriūkų ar Žemosios Panemunės dar po porą kilometrų mina pėsčiomis. Tad ilginti pamokų laiką važinėjantiems mokiniams (tokių yra apie 20 proc.) būtų baisokas sprendimas, ypač tamsiuoju sezonu“, – įsitikinusi direktorė.

Pasak jos, viena pietų pertrauka esamą tvarką išderintų ir tai nebūtų geras sprendimas, nes visi mokiniai per vieną pertrauką netilptų valgymo salėje, neužtektų nei indų, nei įrankių.

„Esame anksčiau turėję valandos pertrauką, bet atsisakėme, nes pusė mokinių yra važinėjantys, tad nėra reikalo ugdymo proceso ištempti visa valanda ilgiau, – prisiminė Šakių „Žiburio“ gimnazijos socialinė pedagogė Ligita Kajackienė. – Be to, trečiokai ir ketvirtokai ir taip turi langų.“

Kaip pradinukės mama, socialinė pedagogė neslėpė, jog nenorėtų valandos trukmės pietų pertraukos ir ilgesnės dienos, nes po pamokų vaikai dar lanko meno mokyklą ir būrelius, tad viskas labai susivėlintų. Jos nuomone, mokinių maitinimo sureikšminimas mokyklose stipriai perdėtas, nes mokykla pirmiausiai atsakinga už vaikų išmokymą.

Moksleivių tarybos pirmininkas Simonas Buteikis, besimokantis Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, konstatavo faktą, kad jei atsirastų tokia ilga pertrauka, reikėtų perdaryti mokinių pavėžėjimo grafikus ir tai turėtų neigiamą įtaką mokykliniams renginiams bei visai popamokinei veiklai, nes susivėlintų grįžimas namo. Jam pritarė ir laikinai Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokinių prezidento pareigas einantis Šarūnas Vaičiūnas, teigiantis, jog dauguma mokinių teiktų pirmenybę ne vienos valandos trukmės pietų pertraukai, o ankstesniam grįžimui po pamokų namo.

Šakių gimnazistės Inga Martinkevičiūtė ir Silvija Bartkutė patvirtino, kad per pertraukas visi mokiniai suspėja pavalgyti pietus ir dar lieka laiko pramogoms. I. Martinkevičiūtės teigimu, nereikėtų iš mokyklos daryti darbovietės su valandos trukmės pietų pertrauka. Daugelį mokinių, ko gero, tai net supykdytų, nes tada reikėtų daryti ir būrelių bei kitos popamokinės veiklos laiko pakeitimus. S. Bartkutė patikino, kad mokiniai nesiskundžia, jog nespėja pavalgyti trumpesnės nei valanda pertraukos metu, tad burbulo iš to pūsti nereikėtų, nes laikas, praleidžiamas mokykloje, ir taip yra labai ilgas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px