Mokytis namuose galės ir šakiškių atžalos, bet ar atsiras norinčių?

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skelbia, kad nuo rugsėjo 1-osios vaikus bus galima mokyti ir namuose pagal priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo bendrąsias programas. Šakių rajono savivaldybė jau patvirtinusi ir mokyklų, padėsiančių tėvams (globėjams, rūpintojams) organizuoti vaikų ugdymą (ugdymąsi) šeimoje sąrašą.

Skelbiama, kad rajone priešmokyklinio ugdymo programą padės organizuoti Šakių lopšelis-darželis „Berželis“, pradinio ugdymo programą ir pagrindinio ugdymo programos I dalį – Šakių „Varpo“ mokykla, pagrindinio ugdymo programos II dalį ir vidurinio ugdymo programą – Šakių „Žiburio“ gimnazija.
 
Beje, diskusijos dėl šeimų noro vaikus mokyti namuose Lietuvoje vyko daugybę metų, tačiau tik šįmet Vyriausybė patvirtino Ugdymosi šeimoje įgyvendinimo tvarką, kuria vadovaujantis jau nuo šių metų rugsėjo suteikiama galimybė patiems tėvams ugdyti savo vaikus namuose. Tėvai galės ugdyti vaikus patys, taip pat pasitelkti ateinančius mokytojus.

Šeimoje suteiktas išsilavinimas nuo šiol bus prilygintas įgytam mokykloje. Tėvai gali rinktis patys šeimoje ugdyti tiek mažuosius – priešmokyklinukus, pradinukus, tiek vyresnius vaikus – pagal  pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas.

Pasirinkę mokymąsi namuose turės atitikti Ugdymosi šeimoje įgyvendinimo tvarkos aprašo reikalavimus. Tėvai, mokyklai teikdami prašymą ugdyti vaiką namuose, kartu turės pateikti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos įgalioto teritorinio skyriaus informaciją apie tai, kad nebuvo nustatyti vaiko teisių pažeidimai. Mokykla, sudariusi mokymo sutartį, mokinius aprūpins vadovėliais, teiks vaikams konsultacijas, sudarys sąlygas dalyvauti mokyklos vykdomose neformaliojo vaikų švietimo programose, renginiuose. Du kartus per mokslo metus mokyklos, su kuria bus sudaryta tėvų sutartis, mokytojai įvertins mokinio mokymosi pasiekimus ir pažangą. Tėvams būtų nustatyta pareiga ne rečiau kaip kartą per dvi savaites mokyklos elektroniniame dienyne fiksuoti vaiko pasiekimus: ko vaikas mokėsi, ką išmoko.

Norintys nuo rugsėjo pradėti ugdyti vaikus šeimoje turi pateikti prašymą ir dokumentus pasirinktai mokyklai, Švietimo kultūros ir sporto skyriaus vedėjas sako, kad apklausus tėvus per mokyklas dėl tokio ugdymo poreikio, norinčių nebuvo išvis, kol kas nesulaukta nei užklausų, nei prašymų.

„Nežinau, bet gal atsiras“, – svarstė jis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, mokymas namuose šiuo metu gali būti aktualus 200 Lietuvos mokinių. Apie 100 iš jų ugdytųsi pagal priešmokyklinio ugdymo programą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.