Vaikų testavimas guls ant pedagogų pečių

Šakių pirminio asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) laikinoji vadovė Laura Rusakevičienė ketvirtadienį švietimo įstaigų vadovus informavo, kad pirmadienį į ugdymo įstaigas norinčių grįžti vaikų testuoti tikriausiai nepavyks, mat stringa testų gavimas. Tačiau vos jie bus gauti, mokyklos bus informuotos, viliamasi, kad realiai į mokyklas vaikai galėtų grįžti dar šią savaitę.

„Pirmadienį ryte tikrai neturėsime testų iš nosies landos. Pirmiausiai turi gauti Kaunas iš Vilniaus, paskui tik mes. Tad kada grįš iš tikro, klausimas“, – ketvirtadienį švietimo įstaigų vadovams sakė L. Rusakevičienė.
 
Įstaigų vadovai kalbėjo, kad testavimas užims ir nemažai pedagogų laiko, ypač pradžioje, kol pats procesas yra naujas. Štai Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė kėlė klausimą, ar apskritai pedagogai nesukils ir norės šį darbą daryti, nes ji beveik neabejoja, kad tokios pačios priemonės gali išlikti ir rugsėjį.

„Viską atsivežti, viską sutvarkyti, viską išvežti. Tai pusė etato. Nežinau. Su tais pačiais resursais... Suprantu, jei klasėje penki–aštuoni mokiniai. Jei 25 vaikai, maždaug valanda laiko, pamokos jau nėra“, – mintimis dalijosi J. Mozūraitienė, pridūrusi, kad šiuo atveju visas testavimo procesas užkraunamas ne punktams, o mokykloms.

Tiek Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, tiek vicemeras Darius Jakavičius ramino, kad kol kas negalvokime, kas bus kitais metais, nors jie irgi tos nuomonės, kad testavimas gali likti reali grįžimo į mokyklas priemonė rugsėjį. Tačiau dabar, be dvyliktokų, į mokyklas panoro grįžti tik šiek tiek daugiau nei 100 mokinių visame rajone, tad krūviai, mano administracijos vadovai, tikrai neturėtų būti dideli. Be to, jie įsitikinę, kad tik pradžioje gali procesas trukti ilgiau, tik reikia įprasti.

Praėjusią savaitę mokyklų vadovų paskirti pedagogai jau buvo apmokomi, kaip reikės užtikrinti testavimo procesą. Direktoriai laikėsi nuomonės, kad šiame procese pagalbos ranką su specialistais, kurie prižiūrėtų testavimo procesą, galėtų ištiesti ir Visuomenės sveikatos biuras. Vicemeras sakė, kad su biuru šiuo klausimu kalbama.

Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro laikinoji vadovė Nijolė Anankaitė iškėlė ir kitą ypač aktualų klausimą, o kaip mokyklos turėtų elgtis su atliekomis, ypač tais atvejais, jei testo rezultatas nustatomas teigiamas.

Šakių PASPC laikinoji vadovė  L. Rusakevičienė informavo, kad šios atliekos saugomos, kiekvieną mėnesį išvežamos ir tvarkomos pagal atliekų tvarkymo įstatymą. Savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas Redas Juškaitis patikslino, kad kaip pačios įstaigos testus pasiims iš PASPC, taip pat saugiai supakuotas atliekas čia ir pristatys.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.