Pokyčiais patenkinti ne visi

valgykla sintautai
Sintautų mokyklos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Raimondas Daniliauskas (dešinėje) vicemerui Dariui Jakavičiui sakė, jog „Varpas“ maisto pervežimui tikrai pasiruošęs, investavęs į įrangą (lėšas skyrė savivaldybė), tačiau esmė, kad mokiniai ypač daug maisto nesuvalgo ir skundžiasi, jog jis neskanus. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Nuo šio rugsėjo ne vienoje švietimo įstaigoje keitėsi maitinimo organizavimas, tik ne visose mokyklose šie pokyčiai džiugina. Štai Sintautuose pastebimas ypač išaugęs nesuvalgomo maisto, ar, kaip sako įstaigos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Raimondas Daniliauskas, išėdų kiekis. Be to, tiek mokyklos administracija, tiek patys vaikai tvirtina, kad vietoje gaminamas maistas buvo skanesnis.

Kaip tvarkosi mokyklų valgyklos, šią savaitę domėjosi po ugdymo įstaigas toliau važinėjantys vicemeras Darius Jakavičius bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas.

Štai Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos valgykla pertvarkyta, iš darželio esanti įranga perkelta į mokyklą ir dabar čia gaminamu maistu aprūpinami ne tik mokyklos ugdytiniai bei darbuotojai, bet ir darželinukai, kuriems maistas patiekiamas specialiose dėžėse pagal grupes. Šiek tiek persitvarkyti teko ir Lukšių Vinco Grybo gimnazijos valgyklai, nes maistą nuo rugsėjo virėjos taip pat gamina ir darželiui. Tiesa, šioje gimnazijoje ugdomi ikimokyklinukai jau ir anksčiau valgė mokyklos valgykloje.

„Ikimokyklinukai pas mus jau dveji metai, pirmus metus dar valgė grupėse, o paskui buvo džiaugsmo eiti į valgyklą“, – sako direktorė Nijolė Šapolienė ir rodo specialias kėdžių pagalvėles, kurios skirtos mažesniems, dar sunkiai stalą pasiekiantiems ikimokylinukams.

Bent kol kas sunkiau naujoves priima Sintautų mokykla, į kurią mokiniams maistas atvežamas iš Šakių „Varpo“ mokyklos. Mokyklos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams R. Daniliauskas sako, kad ypač padaugėjo nesuvalgomo maisto kiekiai.

„Palyginimas, kiek mes turėdavome išėdų ir kiek lieka dabar, tai tikrai daug. Be to, brangsta utilizavimas, o mes tai maisto neruošiam, o už utilizavimą turim mokėt, tai gal kalbėsim ir bandysim „Varpui“ grąžint“, – kalbėjo R. Daniliauskas.

Jis pastebi, kad kai maistas buvo gaminamas vietoje, jis buvo kitoks, virėjos jau žinojo, ko sintautiškiai mokiniai nevalgo, ir dėliodamos meniu stengdavosi į tai atsižvelgti.

„Pavyzdžiui, žuvies diena. Vieni vaikai valgo, kiti ne, bet mes turėdavom paruošę bulvyčių“, – pasakoja pavaduotojas ūkio reikalams.

Dabar, anot pašnekovo, racione daugiau kruopų, kurių vaikai nevalgo, tarp mokinių nemėgstamų patiekalų ir sriubos. Galbūt, svarsto R. Daniliauskas, būtų galima į valgiaraščius „įnešti daugiau įvairovės“, galbūt kažką derinti su mokyklos administracija, nes dabartinė situacija mokyklos netenkina. Kalbėtis su mokyklos direktoriumi Mindaugu Venckūnu ragina ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas D. Aštrauskas.

„Labai daug lemia virėjos, gal tik pasikalbėti reikia, žinau pavyzdžių, kai dar „Žiburyje“ dirbau“, – teigė D. Aštrauskas.

Sintautų mokyklos direktoriaus pavaduotoja Irena Strokienė sako suprantanti, kad „Varpui“ prigaminti didžiulius maisto kiekius tikrai iššūkis. Ši mokykla gaminasi ne tik sau, Slavikų pradinei mokyklai, bet nuo šių mokslo metų pradžios gamina ir Sintautų mokyklai.

„Nieko neturiu prieš „Varpo“ maistą, bet mūsų buvo tikrai skaniau“, – sako I. Strokienė ir pasakoja, kad kai kurią valgykloje buvusią įrangą pasidalijo su darželiu, nes darželis savo ugdytiniams maistą gaminasi savarankiškai.

Į valgyklą atėję šeštokai į klausimą, ar skanus maistas, choru atsako, jog anksčiau buvo skaniau.  

Beje, esą pastebima ir tokia tendencija, kad jeigu atėjęs klasės lyderis pasako, jog maistas neskanus, kiti mokiniai, nors jo ir norėtų, bet dažniausiai jau nevalgo, nes tiesiog ne lygis.

Lankantis mokyklose paliečiami ir kiti klausimai, apžiūrimos patalpos, svečiai teiraujasi, su kokiais iššūkiais susiduriama. Štai Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje valdžios atstovams patiko, kaip išspręstas vaikų rūbų spintelių klausimas ir kaip gražiai jos dera bendrame mokyklos fone. Trečiokų pradinių klasių mokytoja džiaugėsi nauja išmania lenta, kuri palengvina darbą ir yra ypač patraukli mokymosi priemonė patiems mokiniams. Sintautuose valdžios atstovus nustebino itin mažas savikontrolei sutinkančių testuotis (dėl Covid-19) mokinių skaičius.  Pavyzdžiui, tarp pirmokų ir penktokų nėra nė vieno sutikimo, vyresnėse klasėse sutinkančių testuotis yra 14. Tiesa, kaip dėmesį atkreipė I. Strokienė, devyni mokiniai yra persirgę, 33 paskiepyti. Visgi didesnė dalis tokių, kurie nei skiepyti, nei sirgę, o testuotis nesutinka. D. Jakavičius ir D. Aštrauskas ragina labiau kalbėtis su bendruomene, šviesti, tačiau mokyklos administracijos atstovai sako, kad tai daroma, tačiau rezultatų nėra, nes didelę dalį tėvų sudaro tie, kurie patys nesiskiepiję, įvairiose mokyklos grupėse dalinasi antivakserine informacija ir nuteikia kitus.

Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre apžiūrėtos darželio patalpos, kalbėta apie tai, ar nesvarstoma steigti dar vienos darželio grupės, nes nepatenkinami visų norinčių darželį lankyti prašymai, keletas laukia eilėje. Tas pats klausimas keltas ir Lukšiuose, tačiau čia patikinta, kad kol kas nėra tokio poreikio.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.