Atsiskaitymai mokyklų valgyklose kelia iššūkių

Prieš tris savaites rajono mokyklų valgyklose startavusi nauja atsiskaitymo tvarka turi savo pliusų ir minusų, tad tik laikas parodys, ar naujovė pasiteisins. D. Pavalkio nuotr.

Balandžio 19 d. vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje, tikslinant savivaldybės biudžetą, buvo pritarta, kad į Mokymosi visą gyvenimą programą iš Mokytojų pavėžėjimo ir Jaunų specialistų pritraukimo programų laikinai būtų perkelti 39 tūkst. eurų, kurių Švietimo, kultūros ir sporto skyrius nebuvo nusimatęs kasos aparatų, atsiskaitant su elektroniniais mokinio pažymėjimais, sistemos įdiegimui bei mokymams.

Savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės teigimu, biudžetas yra toks dalykas, kad kai šiuo momentu nėra poreikio programose numatytoms lėšoms, jas galima perkelti, o pasibaigus Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos inicijuotam projektui į biudžetą sugrįš 62 tūkst. eurų ir jos bus atstatytos.

Finansų ir rajono plėtros komiteto posėdyje kilo nemažai diskusijų dėl pačio atsiskaitymo švietimo įstaigų valgyklose. Vicemeras Darius Jakavičius apgailestavo, kad „viskas buvo pateikta taip, kad bus labai puiku, o Šakių „Varpo“ mokykla ištransliavo, kad jei per tą patį laiką jie anksčiau aptarnaudavo penkis mokinius, tai dabar geriausiu atveju tik tris ir nuo kiekvienos operacijos nuskaitomi 8 centai“.

„Jei obuolys kainuoja 9 ct, 8 ct krenta už operaciją. Kas šituos pinigus apmokės? Įstaiga. Tai reiškia, kas apmokės? Reiškiasi – mes. Tad čia kyla klausimas, ar iš tikrųjų to reikėjo?“ – svarstė vicemeras, teigdamas, kad Tauragės rajono savivaldybė šį projektą baigė ir jokių pratęsimų nedarė, tad elektroniniai mokinio pažymėjimai ten galioja tik kaip bilietas važiuojant autobusu – bėda ta, kad didelėse mokyklose pasidarė eilės, nes visas mechanizmas dirba per lėtai.

Kiekvienas atsiskaitymas naudojantis nauja sistema išilgina aptarnavimo procesą, nes kasos aparatas „mąsto“ apie penkias sekundes, todėl mokiniams tenka ilgiau palaukti eilėje, o kai kurie nespėja pavalgyti per pertrauką ir vėluoja į pamokas.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas patikslino, kad, jei valgykloje atsiskaitoma banko kortele, kiekvienas atsiskaitymas yra apmokestintas bankinio nuskaitymo mokesčiu – 8 ct, tačiau jei atsiskaitymas vyksta elektroniniu mokinio pažymėjimu, nuo jo joks mokestis neatskaitomas.

Pasak jo, iš vienos pusės pinigų pervedimas į elektroninį mokinio pažymėjimą kainuoja 10 ct, todėl tėvai gali pervesti didesnę sumą vieną kartą per mėnesį, kad nereikėtų pervedinėti kiekvieną dieną ir mokėti po 10 ct. Kita vertus, tėvai gali būti ramūs, kad į elektroninį mokinio pažymėjimą pervesti pinigai bus išleisti vaikų pietums, o ne kokiems nereikalingiems dalykams ar nesveikam maistui.

Kol kas mokinio pažymėjime įdiegta tik atsiskaitymo valgyklose sistema, kuri veikia dar tik tris savaites, tad akivaizdu, kad naujovė dar nėra perprasta ir kelia daugybę klausimų. Ateityje jį ketinama susieti su neformaliojo ugdymo kontrole ir atsiskaitymu už pavėžėjimą autobusuose, tad laikas parodys, ar naujoji sistema ir pažymėjimai labiau pasiteisins ar visgi apkars.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.