Švietimo sistemos pertvarka rajone numatoma jau šiais metais

varpo_mokyklaAsta GVILDIENĖ

Paskutinėmis praėjusių metų dienomis Vyriausybė, nusprendusi sumažinti mokinio krepšelio lėšas ir padidinti vaikų skaičių klasėse, įpareigojo savivaldybių vadovus iki vasario 1 dienos patvirtinti Švietimo sistemos pertvarką rajone. Savivaldybės mero Juozo Bertašiaus teigimu, pradėti reformas mokyklose, nelaukiant 2015 metų, labai sunku, tačiau neišvengiama.

Nuotr. Jei taryba sausio pabaigoje patvirtins rajono Švietimo sistemos pertvarką, tai ateinantį rugsėjį „Varpo“ vidurinė mokykla taps dešimtmete.

Finansinė padėtis nepalieka išeities

Naujausi statistiniai duomenys parodė, kad per paskutinįjį dešimtmetį rajone sumažėjo 8 – 10 tūkst. gyventojų. Šiuo metu Šakių mieste gyvena apie 6, o visame rajone apie 32 tūkst. žmonių. „Tai nori ar nenori mokyklų pajėgumai tampa per dideli. Be to, mažėjant mokinių skaičiui, mokytojų krūviai taip pat mažėja. Iki šiol, turėdami finansines galimybes, rėmėme mokyklas ir leidome  joms išgyventi“, - kalbėjo rajono meras, pabrėždamas, kad šiais metais savivaldybės biudžetui sumažėjus vienu, o mokinio krepšelio lėšoms dviem milijonais litų, tiesiog kitos išeities neliko, kaip tik pradėti Švietimo sistemos pertvarkas, nelaukiant 2015 metų.
 
Mažiausiai palies tris gimnazijas

Pasak J.Bertašiaus, Švietimo sistemos pertvarkymo ir optimizavimo planas kol kas mažiausiai palies tris rajono gimnazijas: Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos, Lukšių Vinco Grybo ir Griškabūdžio. Nors neatmetama galimybė, kad ir jos po keleto metų, sumažėjus mokinių skaičiui, gali tapti progimnazijomis.

Didžiausios pertvarkos, mero teigimu, vyks Šakių mieste - iš trijų mokyklų liks tik dvi, kaip ir buvo planuota anksčiau. „Žiburio“ gimnaziją reforma palies tik tiek, kad ji persikels į savo senąsias, dabartinės „Aukuro“ pagrindinės mokyklos patalpas, talpinančias iki 800 mokinių. „Čia visa infrastruktūra sukurta taip, kad penkiolikmečiai – devyniolikmečiai turėtų galimybes gyventi ir visapusiškai tobulėti. Šalia yra bendrabučiai, sporto kompleksas“, - teigė J.Bertašius, tvirtindamas, kad būtų nelogiška gimnaziją perkelti į pačią didžiausią – „Varpo“ mokyklą, kuri būtų užpildyta tik 50 procentų. „Varpo“ vidurinės mokyklos patalpose gali mokytis apie 1200 vaikų.

Sunkiausia bus šį rudenį

Taigi, viskas planuojama atsižvelgiant į mokinių skaičių. Išgrynintoje keturmetėje gimnazijoje visuomet bus mažiau mokinių nei dešimtmetėje mokykloje. Todėl, mero manymu, būtų logiškiausia, pagrindinę mokyklą įkurti „Varpo“ vidurinėje mokykloje.

„Gal kiek sunkiau bus šį rudenį. Jei padarysime pertvarką, gimnazijoje galės mokytis apie 700, o „Varpe“ – apie 1 tūkst. vaikų, - tikino J.Bertašius. - Tačiau po dvejų trejų metų nei viena iš jų nebus pilnai užpildyta.“

Jei taryba pritars šiam planui, kuris šiuo metu intensyviai aptariamas tiek Švietimo ir mokslo komitete, tiek susitikimuose su mokyklų vadovais ir mokytojais, Šakiuose neliks „Aukuro“ mokyklos. Jos mokiniai galės mokytis „Varpe“ arba,pagal pageidavimą, kitose artimiausiose rajono mokyklose.

Vidurinės taps pagrindinėmis

Mero teigimu, esant dabartinei ekonominei situacijai šalyje, delsti pertvarkyti rajono Švietimo sistemą, būtų nelogiška. Laukimas ir nežinia, kas bus rytoj, atneš tik sumaištį ir nepasitikėjimą.

„Aišku, Plokščių, Kriūkų, Lekėčių ir Gelgaudiškio vidurinės mokyklos neišvengiamai taps pagrindinėmis, - apgailestaudamas kalbėjo J.Bertašius. – Šį kartą nei vienai mokyklai negalime daryti ir nedarysime išimčių. Manau, kad tai supras ne tik mokytojai, bet ir mokiniai bei jų tėvai. Beržynų, Siesartėnų ir Sudargo Martyno Sederevičiaus mokyklos taps skyriais. Deja, Gerdžiūnų Prano Dumčiaus ir Panovių skyrių neliks, nes išlaikyti patalpas dėl keturių ar aštuonių mokinių finansiškai neapsimoka.“

Pertvarka palies ir mokytojus

Švietimo sistemos pertvarkymas ir optimizavimas tiesiogiai palies beveik visus mokytojus, tačiau labiausiai tų mokyklų, kurios bus panaikintos. Rajono vadovo teigimu, jie turės pereiti į kitą mokyklą arba ieškoti kito darbo. Tie, kurie jau yra sulaukę garbingo amžiaus, turėtų išeiti į užtarnautą poilsį ir užleisti vietą jaunesniems.

„Kito pasirinkimo neturime. Pagrindinis šios neišvengiamos pertvarkos motyvas – rajono finansinės galimybės ir sumažėjęs mokinių skaičius, - tikino J.Bertašius. – Neatsižvelgiant į tai, kiek bus patenkintų ar nepatenkintų, artėja rinkimai ar ne, negalime šiandien būti silpni ir neryžtingi. Sausio 31 – ąją bus sušauktas neeilinis tarybos posėdis, kuriame bus priimti visi sprendimai dėl Švietimo sistemos pertvarkymo.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.