Pripažino kaltu dėl neatsargaus gyvybės atėmimo

kateris nemuneJurbarko rajono apylinkės teismas paskelbė nuosprendį Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresniojo specialisto pareigas einančiam Vidmantui Olensevičiui. 2011 metų spalio 5 dieną jo ir  dar trijų kartu buvusių bičiulių pasiplaukiojimas, vykdant reidą Nemune, tarnybine motorine valtimi pasibaigė tragiškai.  Aplinkosaugininkas pripažintas kaltu dėl tarnybos pareigų neatlikimo ir neatsargaus gyvybės atėmimo, pažeidžiant teisės aktų nustatytas specialias elgesio taisykles.
 
Nuotr. Žūklės kontrolės reido Nemuno upėje metu pradėjus skęsti kateriui, į vandenį įkritęs G.Bertašius kranto nepasiekė.
 
Apie tragišką įvykį, kai Gintauto Bertašiaus gyvybę pasiglemžė Nemunas, skaitytojus informavome 2011 metų lapkričio 8 dienos straipsnyje „Aplinkosaugininkas kol kas atsipirko bauda ir papeikimu“. Lemtingąją spalio 5 – ąją Šakių aplinkos apsaugos agentūros Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos valstybinis aplinkosaugos inspektorius Vidmantas Olensevičius vykdė reidą Nemune kartu su trimis gerai pažįstamais rajono gyventojais Gintautu Bertašiumi, Nikolajumi Anikiejevu ir Audriumi Pališkiu.

Savaitės viduryje aplinkosaugininko vykdytas reidas iš šalies stebint atrodė kiek neįprastas. Neįprastas tuo, kad su aplinkosaugininku darbo metu plaukė trys bičiuliai. Be to, tarnybinė valtis buvo techniškai netvarkinga, nuo pernai vasaros neturėjo techninės apžiūros pažymėjimo. Tačiau, nepaisant visų ganėtinai keistų aplinkybių, pasiplaukiojimas įvyko, bet apie 16 valandą keturių vyrų kompaniją upėje ištiko nelaimė. Tarnybinė motorinė valtis, vairuojama laivavedžio, aplinkosaugininko V. Olensevičiaus, ties Kriūkų seniūnijos Ilguvos kaimu staiga pradėjo skęsti, gelbėdamiesi vyrai šoko į šaltą Nemuno vandenį. Deja, pakrantę pasiekė tik trys iš jų, šakietį G. Bertašių pasiglemžė Nemunas. Liudytojų pasakojimu, išsigelbėjusieji krantą pasiekė būdami išsirengę, be gelbėjimosi liemenių, nors pagal taisykles turėtų būti su jomis. G. Bertašiaus kūnas buvo rastas tik kitą dieną Jurbarko rajone, ties Raudone. Čia jo kūną pastebėjo žvejai.  

V.Olensevičiui buvo iškelta baudžiamoji byla už tai, kad 2011 metų spalio 5 dieną netinkamai atliko savo kaip Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresniojo specialisto pareigas organizuodamas ir vadovaudamas žūklės kontrolės reidui Nemuno upėje. Jis leido reide stebėtojo teisėmis dalyvauti apsvaigusiam nuo alkoholio šakiečiui G. Bertašiui, kuris,  pradėjus skęsti kateriui, neužsivilkęs gelbėjimosi liemenės įkrito į upę ir paskendo. Žuvusiojo kraujyje buvo rasta 2,88 promilės, šlapime – 4,11 promilių etilo alkoholio, o tai atitinka sunkų girtumo laipsnį.

Jurbarko rajono apylinkės teismas, įvertinęs visus byloje surinktus įrodymus, V. Olensevičių   pripažino kaltu padarius nusikalstamą veiką dėl tarnybos pareigų neatlikimo dėl neatsargumo, dėl ko fizinis asmuo patyrė didelės žalos, ir dėl neatsargaus atėmimo gyvybės kitam žmogui pažeidžiant teisės aktų nustatytas specialias elgesio taisykles. Jam paskirta subendrinta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, kurios vykdymą atidėjo vieneriems metams, įpareigojant nuteistąjį per šį laikotarpį neišvykti už gyvenamosios vietos rajono ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo bei uždrausti nuteistajam vienerius metus naudotis teise vairuoti vandens transporto priemones.

Be to, teismas iš dalies patenkino žuvusiojo našlės ir dviejų dukrų turtinės ir neturtinės žalos civilinius ieškinius, civiliniu atsakovu pripažindamas Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamentą, kuris našlei turės atlyginti 13 tūkst. 101,95 Lt turtinės ir 50 tūkst. Lt neturtinės žalos, o  dukroms - po 5 tūkst. Lt neturtinės žalos. V.Olensevičius privalės padengti žuvusiojo našlės ir jos dukrų advokatės atstovavimo išlaidas, t.y. 3 tūkst. 900 Lt.

Nuosprendis neįsiteisėjęs. Apeliacine tvarka jis gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui per Jurbarko rajono apylinkės teismą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.