Mažėja nusikalstamumas, bet daugėja sukčiavimo atvejų

kvederevicius ataskaita
Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius įsitikinęs – nusikaltimų mažėja dėl puikių pareigūnų darbo rezultatų, pasiekiamas rekordiškai aukštas ištirtų nusikalstamų veikų procentas. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius nuotoliniu būdu pristatė 2021 m. pasiektus rezultatus, aptarė svarbiausius pasiekimus, tiriant nusikalstamas veikas, apžvelgė konkrečią įvykių statistiką bei laukiančią policijos reformą. 2021 m. gyventojų pasitikėjimas Lietuvos policija siekė 80 proc.

Rajono policijos komisariato viršininkas A. Kvederevičius pradėdamas veiklos pristatymą pirmiausiai paminėjo, kad šiuos metus policijos komisariatas pradėjo su 48 darbuotojais (iš jų 25 moterys, 23 vyrai). Komisariato vadovas pasidžiaugė, kad pernai buvo atnaujintas policijos pastatas – ant stogo įrengta beveik 40 kW saulės elektrinė.

2021 m., lyginant su 2020 m., nusikalstamumas Šakių rajone sumažėjo 21 proc. Pernai Šakių policijos pareigūnai išsiaiškino 94 proc. registruotų nusikalstamų veikų, tai aukščiausias rezultatas Marijampolės apskrities vyriausiajame policijos komisariate.

Komisaras pasidžiaugė ir itin aukštu vagysčių ištyrimu. Šakių rajono policijos pareigūnams pernai pavyko ištirti beveik 47 proc. vagysčių (Lietuvos vidurkis 28 proc.). Pernai, lyginat su 2020 m., vagysčių skaičius rajono teritorijoje sumažėjo 62 proc., o dar ankstesniais metais 60 proc.

„Dvejus metus iš eilės vagysčių skaičius mažėja po 60 proc. Tikėtina, kad tai tampa nebepopuliari veikla dėl to, kad beveik pusė asmenų, darančių vagystes, yra sulaikomi, darosi sunkiau ir realizuoti prekes“, – tikino komisariato vadovas.

Tačiau policijos pareigūnus neramina didėjantys sukčiavimo atvejų skaičiai. Tai, anot jų, gana sunkiai ištiriami sukčiavimai (Lietuvoje vidurkis 45,1 proc.). Pernai Šakių rajone gauti 88 pranešimai apie galimus sukčiavimo atvejus. Populiariausi sukčiavimo atvejai – prekyba internetu elektroninėje erdvėje, skambučiai asmenų, apsimetusių banko darbuotojais, akcijų biržos atstovais.

„Norisi paprašyti žmonių, kad būtų atsargūs, dažniau pasitartų su giminaičiais ar policijos pareigūnais, kad greičiau informuotų pastebėję sukčiavimą, įtardami, kad papuolė į vienokias ar kitokias sukčių pinkles“, – prašė A. Kvederevičius.

Jo pastebėjimu, mažėja ir policijos vykimų į iškvietimus. Nors pernai pranešimų buvo registruota daugiau – 4 tūkst. 872 (2020 m. – 4 tūkst. 568), tačiau pareigūnai reagavo į 3 tūkst. 344 (2020 m. – 2 tūkst. 980).  Pastebima, kad mažėja vykimų į iškvietimus miesto teritorijoje – 1 tūkst. 8 kartai (2017 m. – 1 tūkst. 594). Už miesto ribų į iškvietimus pernai vyko 2 tūkst. 336 kartus. Vidutiniškai rajono policijos pareigūnai per parą vyksta daugiau nei į devynis įvykius. Vienas ekipažas tokiame įvykyje užtrunka apie 72 minutes.  

Pernai mūsų rajone nustatyta 11 proc. mažiau Kelių eismų taisyklių pažeidimų. Po vieną kelių eismo pažeidimą per metus padaro kas 14-as rajono gyventojas. Nustatomi mažiausiai penki eismo taisyklių pažeidimai per parą. Pernai išaiškinti 126 neblaivūs vairuotojai, apskrityje – 1242.

Pareigūnus neramina didėjantis nusikalstamų veikų skaičius, susijęs su neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis. Pernai užregistruotos 24 veikos, dvigubai daugiau nei 2020 m., iki praeitų metų pabaigos ištirta 20.

2021-aisiais Šakių policija sėkmingai vykdė kovą su šešėline ekonomika. Praėjusiais metais aptikta beveik pusės tonos naminės (samagono), penkios tonos raugalo (brogos), šeši naminės aparatai, pradėti devyni ikiteisminiai tyrimai, net šeši ikiteisminiai tyrimai pradėti dėl namų gamybos alkoholio gamybos. Paimta du kartus daugiau pakelių nelegalių tabako gaminių.

Tarp nepilnamečių daromų pažeidimų, kurių, beje, rajone taip pat mažėja, dominuoja Kelių eismo taisyklių pažeidimai, tačiau pareigūnus neramina, kad per visus metus ženklią dalį (30 proc.) pažeidimų sudaro 485 straipsnis (alkoholinių gėrimų vartojimas ar turėjimas, kai tai daro jaunesni negu dvidešimt metų asmenys).

Smurtas artimoje aplinkoje išlieka viena dažniausiai užregistruojamų nusikalstamų veikų. Pernai Šakių policijoje registruoti 579 pranešimai apie smurtą artimoje aplinkoje (2020 m – 551). Buvo pradėti 54 ikiteisminiai tyrimai, sulaikyti 47 asmenys (40 vyrų ir septynios moterys). Beveik pusė sulaikytų buvo apsvaigę nuo alkoholio. Nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjo 47 asmenys (38 moterys ir 16 vyrų), tarp nukentėjusių trys nepilnamečiai. Dažniausiai nukenčiama nuo sugyventinio (23 atvejai), nuo sutuoktinio (7 atvejai), nuo tėvo – du atvejai.

A. Kvederevičius pasidžiaugė, kad visuomenė deklaruoja vaizdo kameras ePolicija.lt. Šiuo metu deklaruotos 153 kamerų vietos. Policija džiaugiasi ir socialiai atsakingomis rajono įmonėmis, įstaigomis, verslininkais, kurie itin greitai ir noriai pateikia policijai vaizdo kamerų duomenis – UAB „Senukų prekybos centras“, „Hidrotechnika“, „Audrokesta“, ūkininkas Darius Stonkus.

Baigdamas pristatymą A. Kvederevičius užsiminė ir apie numatomas pertvarkas policijoje. Iki 2024 m. užsimota apjungti dešimtį dabar egzistuojančių apskričių komisariatų į penkias apygardas, o visa policija taptų vienu juridiniu asmeniu ir vadintųsi Lietuvos policija. Šakiai priklausytų Kauno apygardos VPK.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px