Pristatyta policijos veiklos ataskaita: rezultatai geri, bet esama ir nerimo

kvederevicius ataskaita
Pasak Šakių rajono policijos komisariato viršininko Aušrio Kvederevičiaus pernai į iškvietimus buvo sureaguota greitai ir laiku. Lyginant su ankstesniais metais, pačių įvykių sumažėjo: 2022 metais rajono pareigūnai vyko į 3 tūkst. 214 iškvietimų, 2021 m. – į 3 tūkst. 344. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius, viešojoje erdvėje pristatydamas 2022 m. veiklos ataskaitą, didžiausia problema įvardijo augančių vagysčių skaičių bei sukčiavimą. Vertinat praeitų metų veiklą, pasidžiaugta, kad padidėjo žmonių pasitikėjimas policijos pareigūnų darbu, nusikalstamų veikų ištyrimas buvo vienas geriausių apskrityje.

„Džiaugiuosi galimybe pateikti nedidelę dalį, bet puikių ir labai svarbių Šakių rajono policijos komisariato kolegų iniciatyvaus darbo rezultatų“, – pristatymą pradėjo Šakių rajono policijos komisariato viršininkas A. Kvederevičius.

Šiuo metu rajono policijos komisariate dirba 46 pareigūnai, dviem mažiau nei pernai. Pristatydamas savo komandą, komisariato vadovas pasidžiaugė, kad kolektyve dirba didesnė dalis jaunų žmonių, tiesa, moterų yra šiek tiek daugiau (24-ios), yra laukiama dvylikos kolegų.

Pernai rajono policijos komisariato parką papildė vienas naujas automobilis, pareigūnai buvo aprūpinti patogesne uniforma bei atnaujintos kai kurios techninės priemonės, kompiuterinė, ryšio įranga.

„Vienas svarbiausių mūsų siekių yra visuomenės pasitikėjimas mūsų tarnyba, jau treji metai pasitikėjimas Marijampolės apskrities policija auga, pernai siekė 84 proc.“, – tvirtino A. Kvederevičius.

Tiesa, anot komisariato vadovo, gyventojų saugumo jausmas pernai dviem procentais sumažėjo ir siekė 86 proc., tai A. Kvederevičius sieja su geopolitine situacija. Tiesa, vertinant kriminogeninę situaciją, 2022 m. padaugėjo asmenų, manančių, kad situacija yra gera (81 proc.).

Pernai rajono policijos komisariate buvo ištirta 76 proc. nusikalstamų veikų (tiesa, 2021 m. – net 94 proc.), vagysčių – beveik 65 proc., tai, anot A. Kvederevičiaus, geriausias rezultatas apskrityje ir vienas geriausių rezultatų šalyje. Tiesa, pastaraisiais metais vagysčių skaičius augo. Lyginant su ankstesniais metais, pernai vagysčių skaičius padidėjo 60 nusikaltimų.

Anot A. Kvederevičiaus, taip pat pastebima, kad itin pajaunėjo vagystes vykdančių asmenų amžius, dauguma tokių sulaikomų asmenų buvo neseniai grįžę iš užsienio. Rajone buvo įvykdyta ir gyvulių vagystė, tokį nusikaltimą, anot A. Kvederevičiaus, pareigūnai keletą metų jau buvo pamiršę.

Šakių rajono policijos komisariato pareigūnai didelį dėmesį skiria išsiaiškinti, nustatyti ir užkardyti nepilnamečių daromus pažeidimus. 2022 m. pareigūnai rajone nustatė 117 nepilnamečių padarytų nusižengimų (vidutiniškai 9 nusižengimai per mėnesį). Dominuoja (46 atvejai) pažeidimai, susiję su alkoholinių gėrimų vartojimu ar turėjimu. Jau vien per šių metų sausį registruoti septyni tokie nusižengimai.

Akcentuota aktuali sukčiavimo problema. Per 2022 m. rajono policijos komisariate buvo gauti 65 pranešimai apie galimus sukčiavimo atvejus: aštuoni asmenys pastebėjo, jog iš jų banko sąskaitų buvo pervesti pinigai, žmonės prarado 8 tūkst. eurų, penki asmenys nukentėjo pirkę kriptovaliutą (neteko 221 tūkst. eurų), 4 tūkst. eurų prarado asmenys, gavę SMS žinutes apie blokuotas el. bankininkystės paskyras su nurodymu aktyvuoti nuorodas. Kiti asmenys prarado pinigus apsipirkdami internetu, sukčiai skambinėjo apsimetę banko darbuotojais, akcijų biržų atstovais, apklausų vykdytojais, policijos pareigūnais, elektros tiekimo įmonių atstovais, optikos darbuotojais. Kaip akcentavo A. Kvederevičius, pernai šalyje sukčiavimo būdu padaryta žala siekė daugiau nei 50 mln. eurų, tačiau tyrimai yra itin sudėtingi, dažnai gyventojai kreipiasi vėlai.

Praėjusiais metais Šakių rajono policijos komisariate registruoti 3 tūkst. 965 pranešimai (2021m. – 4 tūkst. 872), pareigūnai reagavo į 3 tūkst. 214 pranešimų, vykdami į įvykio vietą.

Per metus Kelių eismo taisyklių pažeidimus padaro maždaug kas 15-as rajono gyventojas, tiesa, čia nėra įtraukiami duomenys, kuriuos fiksuoja automatinės priemonės.

Kalbėdamas apie nusikalstamas veikas, susijusias su psichotropinėmis ir narkotinėmis medžiagomis, A. Kvederevičius pasidžiaugė, kad treji metai iš eilės pavyksta ištirti beveik visas nustatytas tokias veikas: pernai užregistruota – 18 (2021 m. – 24), ištirta – 16 (2021 m. – 20).

„Norėtųsi ypatingai paraginti visuomenę būti aktyvesnę ir pareigūnams drąsiai teikti informaciją, bendradarbiauti, pastebėjus įtartinus atvejus, susijusius šia veikla“, – ragino A. Kvederevičius.

Pasak jo, ir toliau mūsų kaimiškuose regionuose didelė problema išlieka alkoholio vartojimas. Sulaikyto ir paimto nelegalaus alkoholio kiekis Marijampolės apskr. VPK per pastaruosius trejus metus yra daugiau nei 15 tonų. Šakių rajono policijos komisariate sulaikyto ir paimto alkoholio kiekis pernai išaugo du kartus. Pernai rajono policijos pareigūnai nustatė 12 neteisėtų veikų, susijusių su naminių alkoholinių gėrimų gamyba, laikymu ar realizavimu, tiesa, pusė „naminių fabrikėlių“ veikė ne rajone, bet į Šakius driekėsi tik logistika. Net devynis kartus išaugo rajone sulaikytų bei paimtų tabako gaminių skaičius. Marijampolės apskrityje pernai sulaikyta beveik 30 mln. cigarečių vienetų.

A. Kvederevičius pasidžiaugė Šakių bendruomenės pareigūnės Aušros Mockevičiūtės veikla, su kuria, pasak viršininko, galima susipažinti jos feisbuko paskyroje, kur gyventojai gali taip pat rasti daug kitos naudingos informacijos: apie policijos vykdomas priemones, sukčiavimo būdus, šiame tinklapyje policija dažnai paprašo ir gyventojų pagalbos.

A. Kvederevičius taip pat akcentavo, kad pareigūnų darbui yra labai svarbu esamas vaizdo kamerų tinklas: pernai Šakiuose buvo papildomai įrengta 13 kamerų su duomenų perdavimo įranga, šiais metais laukiama mažiausiai septynių vaizdo kamerų, vaizdo kamerų tinklas seniūnijose nuolat plečiamas. Jis priminė ir dėl vaizdo kamerų deklaravimo, nes jomis fiksuojama itin svarbi informacija, padedanti atskleisti nusikaltimus.

Policijos komisariato viršininkas veiklos pristatymą užbaigė padėkodamas Šakių savivaldybei už policijos savanoriams skiriamą paramą aprangai įsigyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.