Bendrovės siekis - atsikratyti skolų šleifo ir dirbti pelningai

mikelionisVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Praėjusių metų pabaigoje, kuomet UAB “Šakių vandenys” buvo išskaidyta į dvi savarankiškas įmones, oficialiai savarankišką veiklą pradėjo naujoji savivaldybės uždaroji akcinė bendrovė „Šakių komunalinis ūkis”.  Prognozuota, kad naujajai įmonei gali būti sunku startuoti dėl ribotų finansinių galimybių. Taigi, apie tai, ar pavyko jau du mėnesius dirbančios naujosios bendrovės administracijai įveikti prognozuotus sunkumus ir ar sulauks šakiečiai teigiamų permainų paslaugų sferoje, kalbamės su „Šakių komunalinio ūkio“  direktoriumi Dariumi Mikelioniu.
 
Nuotr. Bendrovės direktorius D. Mikelionis neslepia, jog iš finansinės „duobės“ ropštis sekėsi gana sunkiai, tačiau administracija  jau mato bendrovės ateities viziją.
 
Du pirmieji šių metų mėnesiai, įmonės vadovo D. Mikelionio teigimu, buvo skirti pagrindiniams organizaciniams darbams.„Lengva nebuvo, nes iki sausio pabaigos naujoji įmonė kasoje neturėjo nė vieno cento. Tad daugelį pradinių ūkinių veiklų vykdėme tiesiog skolon. Darbuotojų sutikimu atidėjome ir priskaičiuotų atlyginimų už vieną praėjusių metų gruodžio mėnesio darbo dieną išmokėjimą, tarėmės su SODRA ir VMI, kad atidėtų mėnesiui mokestinius įsipareigojimus“,- atvirai apie nelengvą įmonės veiklos pradžią kalbėjo D. Mikelionis. Anot jo, situacijos niekas nedramatizavo, nes visi žinojo, kad jau vasario pradžioje įmonė pradės gauti šiokių tokių lėšų. „Viena didesnių blogybių yra tai, jog už suvartotą elektros energiją privalome apmokėti iki nustatyto termino, o lėšos iš butų savininkų į įmonės kasą sugrįžta per mėnesį. Kaip rodo praktika, apie 20 proc. nemokių klientų ir toliau didina jų butų atžvilgiu besikaupiančių skolų kiekį, o tuo tarpu įmonei šis finansinis įsipareigojimas per mėnesį  sudaro ne mažiau kaip 2500 eurų nuostolį“,- apie iškylančias problemas kalbėjo D. Mikelionis. Jis neslėpė, jog ir šiuo metu įmonė negali skirti lėšų rimtesnei buhalterinei apskaitos programai įsigyti, todėl daugelį buhalterinių ir apskaitos darbų darbuotojai atlieka „rankiniu“ būdu. Beje, bendrovė gyventojų patogumui sudarė sutartis dėl galimybės apmokėti už įmonės teikiamas paslaugas Lietuvos pašto padaliniuose ir „Maxima“ parduotuvėse. „Deja, neturime bazės technikai, statybinėms medžiagoms laikyti, darbuotojams persirengti ir kitiems poreikiams. Tam tikra savo teritorijos dalimi kol kas mums leidžia naudotis „Šakių vandenys“,- sakė pašnekovas.
 
Sieks daugiau bendrauti su klientais

Kaip jau žinoma, atskiriant įmones, kartu su būsimomis teisėmis naujoji komunalinio ūkio įmonė perėmė iš „Šakių vandenų“ ir nemenkus įsipareigojimus. Vienas problemiškiausių klausimų yra per ilgą laiką sukaupti dalies vartotojų įsiskolinimai už daugiabučių namų administravimą ir bendrojo naudojimo objektų nuolatinę techninę priežiūrą. Preliminariais paskaičiavimais, įsiskolinimai siekia apie 30 tūkst. eurų. Tad dėl šių lėšų išieškojimo bendrovės administracijai teks gerokai paplušėti. Kaip rodo praktika, dalis ilgalaikių skolų bus beviltiškos, nes jau dabar žinoma, kad kai kurių butų savininkai yra nežinia kur, o šiems butams priskaičiuojamų mokesčių niekas neapmoka ir neapmokės. Kaip pabrėžė bendrovės vadovas, įmonei tenka spręsti ne tik sudėtingus finansinius klausimus, bet ir susidurti su kitu bendrovės „Šakių vandenys“ palikimu. „Dabar, norint teisingai apskaičiuoti mokesčius už paslaugas, mums tenka tikslinti dalies butų plotus, spręsti kitas iki tol nenagrinėtas problemas. Iš dalies dėl to nusprendėme įmonėje įsteigti ir kasininko etatą. Šiuo metu kasoje klientai gali ne tik sumokėti jiems priskaičiuotus mokesčius, bet ir išsakyti savo problemas, susijusias su konkrečiu daugiabučiu namu ar butu. Betarpiškas bendravimas su klientu, manau, yra  vienas iš mūsų sėkmingos veiklos garantų. Deja, kai kuriems buvusiems bendrovės „Šakių vandenys“ darbuotojams, perėjusiems dirbti į naująją įmonę, sunkokai sekasi prisitaikyti prie naujos tvarkos“, - sakė naujosios įmonės vadovas D. Mikelionis.
 
Renovacijos procesui - išskirtinis dėmesys

Viena pagrindinių įmonės veiklų - daugiabučių namų renovacijos administravimas. Šią veiklą  naujosios įmonės specialistai vykdė ir anksčiau. Bendrovės vadovo pasiteiravome, ar dirbant savarankiškai renovacijos procesas rajone judės sparčiau. „Šioje srityje iš esmės jokio skirtumo nėra, ar dirbome po „Šakių vandenų“ vėliava, ar dabar dirbame kaip nepriklausoma įmonė. Tik veiklos apimtys keičiasi, - šią funkciją likęs vienas „aptarnauti“ inžinierius Giedrius Pulokas to jau fiziškai nepajėgia. Tad sudarėme sutartį su darbo birža ir pagal subsidijavimo programą įdarbinome papildomai vieną techninį darbuotoją. Jo pagrindinė veikla – techninis darbas, įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo  programą, ir daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų nuolatinė techninė priežiūra. Papildomos techninės pajėgos buvo būtinos, nes aptarnaujame beveik 70 daugiabučių Šakiuose, Gelgaudiškyje, Lekėčiuose“,- sakė D. Mikelionis, pastebėdamas, kad iki šiol tai buvo atliekama ne itin produktyviai. Bendrovės ateities planuose yra ir daugiabučių namų dalinės renovacijos darbai. „Bandysime siūlyti daugiabučių namų butų savininkams savomis lėšomis, avansuojant darbus iš mūsų įmonės lėšų, renovuoti bent šildymo sistemas, susitvarkyti stogus. Galbūt, jei pavyks įgyvendinti visus sumanymus, šakiečiams galėsime teikti ir daugiau komunalinių paslaugų. Ypač tai aktualu dėl to, kad dėl gerokai rinkoje „išsipūtusių“ statybinių darbų kainų, nuo dalyvavimo daugiabučių namų renovacijos programoje buvo „atbaidyta“ nemažai savivaldybės programoje dalyvavusių daugiabučių namų,- iš 25 daugiabučių namų sąrašo pritarimą dalyvauti renovacijoje išreiškė tik 8 namų gyventojai. Laukiame ir būsimos viešosios paskirties pastatų renovacijos programos. Tikimės, kad ir šioje srityje bus naudinga mūsų darbuotojų sukaupta patirtis“,- apie naujosios bendrovės kasdieninius darbus ir ateities planus kalbėjo direktorius D. Mikelionis.
 
Paslaugų spektras plėsis

Šiuo metu bendrovės vadovo pagrindinis rūpestis, kaip pakelti nemenką finansinių įsipareigojimų naštą ir sėkmingai teikti paslaugas gyventojams, o svarbiausia, prasimanyti papildomų lėšų. „Be pavestų teikti paslaugų, po truputį ieškome ir klientų papildomai veiklai vykdyti. Kol kas tai  dažniausiai yra smulkūs bendrastatybiniai darbai, susiję ne tik su administruojamais daugiabučiais namais, bet ir su kitais pastatais. Bandysime uždirbti papildomai lėšų ir iš mums perleistų krovininių automobilių, – organizuosime krovinių pervežimo paslaugą. Esame kreipęsi į savivaldybės vadovus dėl galimybės eksploatuoti savivaldybės nekilnojamąjį turtą, – jo priežiūra ir nuoma leistų naujajai įmonei turėti šiokių tokių garantuotų einamųjų pajamų“,- apie bendrovės planus kalbėjo pašnekovas. Įmonė artimiausiu metu taip pat bandys įdiegti daugiabučių namų šilumos tinklų ir šiluminių punktų priežiūros paslaugą. Kaip parodė praėjusių metų pabaiga ir šių metų pradžia, šeimininkiškas požiūris sudaro sąlygas daugiabučių namų butų savininkams mažiau mokėti už butų šildymo paslaugas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.