Derlius gausus, bet kokybė prastesnė

grudai derliusRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Javapjūtė jau eina į pabaigą, nors dėl vėsios vasaros derliaus nuėmimo pradžia vėlavo. Karšti orai gerokai paspartino javapjūtę. Vien tik per antrąją rugpjūčio savaitę grūdus ir rapsus superkančios Lietuvos įmonės nupirko daugiau nei trečdalį milijono tonų šiųmečio derliaus grūdų ir rapsų.
 
Nuotr. Nors grūdų į aruodus pribiro nemažai, didžioji dalis ūkininkų nusivylė – grūdų derlius šiemet tesiekė vos antrą arba trečią klasę.
 
Sąlygos javapjūtei buvo palankios
 
Rajono žemdirbiai sako, kad nepaisant pasitaikiusių keleto dienų kamščių, kai buvo perpildyti elevatoriai ir derliaus supirkimas buvo pristabdytas, lyginant su pernai metais, grūdai superkami sparčiau. Nerimo dėl spūsčių yra, tačiau šiemet grūdai sausi. Nors prie saugyklų rikiuojasi eilės, grūdų nereikia džiovinti, dėl to greitesnis paskirstymas. Dalis grūdų apskritai vežama tiesiai į uostą. Net trečdaliu grūdų daugiau nupirkta antrąją rugpjūčio savaitę – gerokai anksčiau nei pernai tuo pat metu. Nereikia pamiršti ir grūdinių ankštinių kultūrų: ir žirnių, ir pupų plotai šiemet maždaug dvigubai didesni. Skaičiuojama, kad žirnių iš 80 tūkst. hektarų gali užaugti apie 200 tūkst. tonų, o pupų iš 61 tūkst. hektarų – apie 170 tūkst. tonų. Pupų padaugėjo dėl naujųjų žalinimo reikalavimų, įpareigojančių Europos žemdirbius auginti azotą kaupiančius augalus. Ypač padidėjo ankštinių supirkimas – daugiau nei penkis kartus (24 tūkst. t). Gerokai daugiau nei pernai supirkta ir rapsų sėklos. Manoma, kad tiek grūdų, tiek rapsų supirkta daugiau dėl palankių javapjūtės sąlygų. Grūdai ir rapsai yra sausi, tad nereikia papildomo džiovinimo. Pernai grūdų derlius Lietuvoje siekė 4,8 mln. tonų, prognozuojama, kad šiais metais jis gali siekti iki 5 mln. tonų ir daugiau.
 
Prastesnė grūdų kokybė

Tačiau ūkininkai atvirauja, kad šiųmetinė kviečių kokybė dviem klasėmis prastesnė nei praėjusių metų. Dėl sausros grūdai yra smulkesni. Pasak daugumos ūkininkų, biologinis derlius galėjo būti gausesnis, jei būtų buvę drėgniau augimo periodu. Taip pat ūkininkų nedžiugina ir grūdų supirkimo kainos. Dar visai neseniai biržose kainos buvo pakilusios, dabar vėl smuktelėjo. Galbūt kainoms turi įtakos, kad supirkėjai naudojasi situacija, nes dabar yra grūdų perteklius. Kai kur saugyklose jau trūksta talpyklų, todėl rasti, kur sandėliuoti grūdus, daugeliui žemdirbių tampa labai sudėtinga. Supirkėjai įkalbinėja ūkininkus grūdus parduoti. Kai žemdirbiams grūdus tenka parduodi skubiai arba iš reikalo, geros kainos negalima ir tikėtis.

Kaip sako Sudarge ūkininkaujantis Vidmantas Brazaitis, geriausia su supirkėjais sudaryti sutartis iš anksto. Tokiu būdu ir jam pačiam pavyko didžiąją derliaus dalį parduoti už gana gerą kainą, net 40 eurų brangiau negu tuo metu buvo siūloma rinkoje. Didžioji dalis jo kviečių derliaus buvo priskirta II kviečių klasei. Žemdirbys suka galvą, ką daryti su ankštinėmis kultūromis – derlius jau nuimtas prieš savaitę, tačiau dabar labai sumažėjo jų kainos: prieš keletą savaičių už pupas buvo mokama apie 200 eurų, dabar daugelis supirkėjų siūlo vos 135 eurus už toną.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.