Taryba apsisprendė – vietoj dviejų bus viena

grigaitiene tribuna
Savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė aiškino, kad pagrindinė UAB „Šakių komunalinis ūkis“ funkcija – daugiabučių namų administravimas –  jau yra perduota UAB „Šakių šilumos tinklams“, o sujungiant įmones siekiama tik optimizuoti administracijos kaštus. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Rajono taryba savivaldybės nuosavybės teise valdomą, skolose paskendusią UAB „Šakių komunalinis ūkis“ nusprendė reorganizacijos būdu prijungti prie kitos savo įmonės – „Šakių šilumos tinklų“. Tačiau šį sprendimą patys tarybos nariai vertina nevienodai – kai kam tai atrodo tik problemos atitolinimas, bet ne jos sprendimas.

Abiem įmonėms pastaruoju metu jau vadovauja vienas direktorius – Raimondas Rauckis, kuris „Šakių komunalinio ūkio“ vadovu patapo po to, kai iš direktoriaus pareigų pasitraukė Algirdas Naujokaitis, ir dirba už pusę etato. R. Rauckis turės pasirūpinti ir abiejų įmonių laukiama reorganizacija. Tačiau prieš tarybos posėdį šį klausimą svarstę Ūkio ir verslo komiteto nariai suabejojo, ar apskritai savivaldybei verta laikyti tokią įmonę, kuri nuo pat jos sukūrimo pradžios (nuo 2014 m.) dirba nuostolingai, o pati taryba iš rajono biudžeto ne kartą skyrusi papildomą finansinę injekciją atstatyti kaupiamąsias lėšas ir kitkam. Tiesa, porą mėnesių pagrindinę UAB „Šakių komunalinis ūkis“ funkciją – daugiabučių namų administravimą – ta pati taryba jau yra perleidusi vykdyti UAB „Šakių šilumos tinklai“, o abiejų įmonių vadovas R. Rauckis pastaruoju metu intensyviai aiškinosi dėl šių funkcijų užtikrinimo ir perspektyvų. Taip pat direktorius rūpinosi ir UAB „Šakių komunalinis ūkis“ įmonės struktūra bei ieškojo išeičių, kaip išvesti šią įmonę iš duobės, ką su ja daryti, kad ji bent jau galėtų išsilaikyti iš teikiamų paslaugų. Ne kartą apie tas situacijas yra rašiusi ir rajono žiniasklaida, o direktorius pastarąją įmonę yra optimizavęs taip, kad dabar ten likę tik trys darbuotojai, kurie turi rūpintis daugiabučių namų administravimu bei kitomis jos dar teikiamomis papildomomis paslaugomis. Tačiau ir šią nedidelę funkciją – daugiabučių namų administravimą – įmonei užtikrinti yra nemenkas iššūkis dar ir dėl to, kad velkasi praeities skolos. Tad nieko nuostabaus, kad tarybos nariai dvejoja dėl jos reikalingumo.

„Kam reikalinga ta įmonė? Juk galima perleisti daugiabučių administravimo funkciją privačioms įmonėms, veikiančioms mieste, ir problema išsispręstų“, – ne vienas rajono tarybos narys išsakė tokią poziciją per komitetų posėdžius.

Ūkio ir verslo komiteto narys Mindaugas Tarnauskas savo nuomone vėliau pasidalino ir socialiniame tinkle „Facebook“, kur atvirai išdėstė savo poziciją.

„Per penketą metų pasikeitė jau keturi įmonės vadovai, sėkmingai buvo iššvaistytos gyventojų kaupiamosios lėšos (beje, ir iki šiol neatstatytos), biudžeto sąskaita didintas įstatinis kapitalas, išmokamos išeitinės buvusiems direktoriams ir svarbiausia teikiama paslauga, kuri nei kažkam reikalinga, nei konkurencinga nedideliame miestelyje. Galbūt būtų lengviausia sukarti visą atsakomybę buvusiems vadovams, kurie rūpinosi savais kadrais ir biznio galimybėmis. Bet ne mažesnė atsakomybė yra ir pačios savivaldybės, kuri per šiuos metus sudarinėjo komisijas, darbo grupes, ignoravo rinką ir demonstravo pavyzdinę impotenciją priimti reikalingus ar bent jau kažkokius sprendimus šiuo klausimu. Buvo dedamos maksimalios pastangos šią agoniją ištempti kuo ilgiau. Ištempėm – penkerius metus. Ir to rezultatas – 200 tūkst. eurų. 2020 m. šią įmonę prijungsime prie didesnės minusinės įmonės. Iššvaistytas gyventojų lėšas atstatysime iš tų pačių gyventojų surenkamo savivaldybės biudžeto. Ir toliau apsimesime, kad čia viskas gerai“,– socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje dėstė M. Tarnauskas.

Beje, pats tarybos narys M. Tarnauskas šios įmonės klausimą taip pat ne kartą sprendęs, nes praeitoje tarybos nario kadencijoje yra buvęs Kontrolės komiteto pirmininkas.

Komiteto posėdyje kartu dalyvavusiai ir į tarybos narių klausimus atsakinėjusiai Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėjai Egidijai Grigaitienei taip pat buvo užduotas klausimas, ar kas nors paskaičiavo „kiek tas prijungimas vėl kainuos“, ar padaryta kokia nors kaštų ir naudos analizė. Tačiau E. Grigaitienė tarybos narius informavo, kad naudos čia jau „jokios nėra“, o šis sprendimas priimamas tiesiog finansiniais sumetimais, nes reikalauja mažiausių kaštų. Anot vedėjos, norint įmonę likviduoti, tarybai reikėtų „iš kažkur“ paimti 200 tūkst. eurų staiga, nes įmonės balanse, likviduojant įmonę, turi būti nuliai, o ją prijungiant prie kitos įmonės tų pinigų reikės taip pat, tik per ilgesnį laiką, o visas „veiksmas“ nusikeltų į kitus metus. Taip pat vedėja priminė, jog tarybos nariams yra pateikti skaičiai, iš ko ta 200 tūkst. skola susideda – į šią sumą įeina ir nuosavo įmonės kapitalo atstatymo vertė (111 tūkst. eurų), kaupiamojo fondo lėšos (beveik 70 tūkst. eurų), paskolos, suteiktos administravimo kaštams aštuonių daugiabučių namų modernizavimui (beveik 27 tūkst. eurų), grąžinimas, o tarybai bet kokiu atveju teks rasti pinigų tiek toms gyventojų lėšoms atstatyti, tiek grąžinti agentūrai – iš viso apie 100 tūkst. eurų. Ūkio ir verslo komiteto narys Valdas Stankūnas sako, kad yra teiravęsis ir paties direktoriaus R. Rauckio, kaip pastarasis  įmonių sujungimą vertina, ar tai nenusineš dugnan abiejų įmonių, ar UAB „Šakių šilumos tinklams“ ta našta nebus pražūtinga? Tačiau E. Grigaitienė priminė tarybos nariams, kad pagrindinė UAB „Šakių komunalinis ūkis“ vykdyta funkcija užtikrinti daugiabučių namų modernizavimą (dėl to kažkada ši įmonė ir buvo sukurta) jau yra perduota UAB „Šakių šilumos tinklai“ prieš keletą mėnesių, o šis sprendimas leis suoptimizuoti abiejų įmonių administravimo funkcijas.

Ūkio ir verslo komiteto pirmininkas Vilhelm Haase tarybos narius patikino, kad ateinančiais metais, darant savivaldybės bendrovių finansinį auditą, norės matyti šios įmonės ir veiklos audito analizę, kad visiems būtų aišku, kas ir kaip vyksta UAB „Šakių šilumos tinklai“ po dviejų įmonių sujungimo ir iki tol, nes tarybos nariui neaiškūs ir kiti dalykai, pavyzdžiui, šilumos trasų ilgis, kaip direktorius tvarkosi šioje įmonėje ir kt. Šiuo klausimu balsuodami tarybos nariai nebuvo vieningi – septyni susilaikė, o 16 balsavo už tokį sprendimą, kuris reiškia, kad dvi savivaldybės įmonės reorganizacijos būdu bus sujungtos į vieną.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.