Veiklos ataskaita palydėta ne tik aklu pritarimu

bernotaite ataskaita
Šakių turizmo informacijos centro vadovė Ieva Bernotaitė pristatė veiklos ataskaitą, džiaugėsi pasiektais rezultatais, augančiu turistų skaičiumi rajone, tačiau dalininkai ragino neužsimerkti prieš minusinį balansą, dėl to premijos direktorei jie ir nesutiko skirti. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Dar rugpjūtį planuotas, bet tada neįvykęs Šakių turizmo ir informacijos centro (TIC) dalininkų susirinkimas pagaliau įvyko spalio 6 dieną, antradienį. Susitikimo dalyviai atkreipė dėmesį, kad jau 2020-ieji eina į pabaigą, o ataskaita pristatoma už 2019 m. Veiklos gairės brėžiamos 2020-iesiems, kai jau realiai būtų galima kalbėti, o kas gi šiais metais šioje srityje nuveikta. Pro akis nepraslydo ir minusinis veiklos balansas, dėl to į direktorės Ievos Bernotaitės prašymą jai skirti priedą bent kol kas nebuvo atsižvelgta.

Iš trijų Šakių TIC dalininkų visuotiniame susirinkime dalyvavo du: UAB „Gulbelė“ vadovas Arūnas Tarnauskas, savivaldybei atstovavo meras Edgaras Pilypaitis bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas, nedalyvavo Fondo Šešupės euroregiono vadovas Vitas Girdauskas. Susirinkimo dalyviai teiravosi, ar I. Bernotaitė įstaigai atstovaus ir ataskaitas pristatys viena, kodėl kartu nėra nė vieno iš darbuotojų (įstaigoje, be direktorės, savaitgaliais dirba Asta Cikanienė, ne savaitgaliais – Vaida Zimnickienė, o buhalteriniam darbui yra perkamos buhalterės paslaugos). I. Bernotaitė paaiškino, kad darbuotoja jau kuris laikas turi nedarbingumo pažymėjimą, tačiau čia iškart pastebėjimų turėjo meras.

„Lyg tai darbuotoja užsiima kitom veiklom, nors yra nedarbingume. Ar čia tikrai viskas gerai?“ – klausė E. Pilypaitis, kurį papildydamas A. Tarnauskas teiravosi, ar I. Bernotaitė tame nemato bėdos, nes darbuotojos individuali veikla viešai gana matoma.

Įstaigos vadovė su darbuotoja darkart žadėjo aptarti šį klausimą, nes sutiko, kad tam tikrų problemų galbūt ir kyla.

I. Bernotaitė išsamiai bandė apžvelgti, kaip regione skatinamas turizmas, kokie renginiai buvo surengti, kokiuose dalyvavo ji pati ir pan. Pabrėžė, kad pačiame Šakių TIC gerokai išaugo ir lankytojų skaičius, kuris sudaro apie 6 tūkst., nors tikslas yra pritraukti turistų į rajoną, bet ne į pačią įstaigą.

„Mes nesam lankytinas objektas, mes daugiau administracinė įstaiga, kuri teikia informaciją“, – sakė I. Bernotaitė.

Ji pasidžiaugė, kad 2019-uosius lyginant su 2018-aisiais apyvarta iš ekskursijų pardavimų išaugo trigubai. Komercinės veiklos rezultatų lyderiais įvardyti Zyplių dvaras, Zanavykų muziejus, restoranas „Kuchmistrai“, vyninė „Vilkenta“, Gelgaudiškio ir Kidulių dvarai, Suvalkiečio sodyba.

Tiesa, šie rezultatai yra iš užsakymų tiesiogiai per TIC, nes apskritai gana sunku atsekti ir surinkti informaciją, iš kur informaciją sužinojęs turistas apsilankė viename ar kitame objekte.

Turizmo objektai yra suskirstyti į tris grupes pagal lankomumą: didieji (sulaukia per 10 tūkst. lankytojų), vidutiniai (per 1 tūkst. lankytojų) ir maži (iki 1 tūkst. lankytojų). Tarp didžiųjų objektų lankytojų skaičius gerokai ūgtelėjo „Vilkentoje“ (nuo 66 tūkst. 2018 m. iki 73 tūkst. lankytojų 2019 m.). Kol kas neina pasigirti didesniais užsienio turistų srautais, tačiau tam nėra pasiruošę ir patys turizmo objektai, neskelbia informacijos užsienio kalbomis, yra ir užsienio kalbomis kalbančių gidų trūkumas, tačiau I. Bernotaitė nenusimena ir sako, kad gana neblogai sekasi su lietuvaičiais, o užsieniečių pritraukimas – ateities planuose.

Visgi susitikimo dalyviai ne tik klausėsi, teigdami, kad kito pasirinkimo kaip tik pritarti ataskaitai nėra, jai pritarė, bet ir uždavinėjo klausimus, teigė, jog būtų įdomu pamatyti, ar, pavyzdžiui, apgyvendinimui įtakos turi tam tikras vykstantis renginys, nes kol kas ataskaitoje tai neatsispindi, o tokia apžvalga jiems būtų įdomi. Be to, sutarta, kad ir patys tikslai turėtų būti ambicingesni, I. Bernotaitė teigė, jog reiktų tam tikro plano, infrastruktūros tobulinimo, nes šioje srityje mūsų kraštas gana atsilikęs.

A. Tarnauskas pasigedo informacijos, analizės apie investicijas į turizmą plačiąja prasme, kai būtų nurodoma, pavyzdžiui, kiek investuota į naujai atsidariusią sodybą: nutiesė ar ne savivaldybė kokį dviračių taką, pagerėjo ar nepagerėjo dėl to infrastruktūra.

Meras pabrėžė, jog reiktų apsibrėžti tikslus ne tik laike, bet ir sąnaudų prasme. Nors šiuo metu TIC dirba bene dvi darbuotojos, tam tikromis dienomis ketinama samdyti vadybininką konkrečiam darbui su projektais. Dabar I. Bernotaitė labiau orientuojasi į rinkodarą, V. Zimnickienė – į pardavimus, bet čia irgi, atkreipė dėmesį A. Tarnauskas, reikia pasižiūrėti, kiek tam sunaudojama sąnaudų.

Nemažai diskusijų kilo dėl finansinės ataskaitos. Finansinę atskaitomybę rengė TIC samdoma buhalterė, kai šis darbas buvo atliekamas, pati I. Bernotaitė turėjo nedarbingumą ir sutiko, jog jos „akimis ne taip turėjo būti sudėliota, ji taip nebūtų palikusi“, o vėliau, nors buhalterės ir buvo prašyta atlikti korekcijas, esą ji nesutiko ataskaitos taisyti. Tad keltas klausimas, ar toks buhalteris išties reikalingas ir nereikėtų jo pakeisti, o galbūt, svarstė A. Tarnauskas, tiesiog trūksta jai kompetencijos. Direktorė žadėjo į pastabas atsižvelgti ir išvadas padaryti.

„Vienoje vietoje pas mus buvo, kad pelnas yra 4 tūkst. 668, o kitur balanse, kad nuostolis 4 tūkst. 642 eurai. Užmetus akį atrodo, ar kažkas nesupainiota. Iš tiesų tai nesupainiota“, – aiškino I. Bernotaitė, pripažinusi, kad sąnaudų ir pajamų eilutės nebuvo tvarkingai sudėliotos, kad galbūt kai kuriuos atsiskaitymus reikėjo perkelti į kitus metus, kad buvo neįtrauktos kai kurios skolos, kad „buvo daugiau lėšų, jos buvo išleistos, jos buvo rezerve ir už tai atrodo, kad yra nuostolis, nors mes turėjome pinigų iš ankstesnių laikų“. Visgi ji pabrėžė, kad tai labiau tiesiog dokumentiniai dalykai, nes apskritai finansinė padėtis TIC yra gera, nors dalininkams ir dokumentiniai dalykai pasirodė svarbūs, net kai kurie pasiekimų skaičiai, A. Tarnausko tikinimu, „nedaro įspūdžio“.

I. Bernotaitė prašė pakelti pareiginės algos koeficientą 1,2 punktu, nes baigė magistro studijas, vykdė platesnio masto darbus, augo ekskursijų ir lankytojų skaičius. Dalininkai sutiko pakelti pareiginės algos koeficientą, bet prašymo skirti ir vienkartinę premiją netenkino dėl neigiamo veiklos rezultato, tačiau pažadėjo, jog galbūt prie šio klausimo dar bus grįžta. Susitikimo metu nemažai kalbėta ir apie bendradarbiavimą su kitais regionais, savivaldybe, bendrų gairių nusipiešimą ir kitus turizmo skatinimo niuansus bei galimybes.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.