Derlius stebina gausa, bet ne cukringumu

stonkus runkeliai
Anot Jauniaus Stonkaus, šiais metais runkelių svoris didelis, jie užaugo gražūs, tačiau prikaupė mažai cukraus. Savo ūkyje šios kultūros plotus jis išplėtė iki 540 ha. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Cukrinių runkelių augintojams pats darbymetis. Džiugina tai, kad prie cukrinių runkelių auginimo grįžta vis daugiau rajono žemdirbių – šiemet beveik 1 tūkst. ha padidinę cukrinių runkelių plotus. Priežastis – šios kultūros auginimo ekonominiai privalumai. Nors derlius tik pradedamas doroti, saldžiųjų šakniavaisių augintojai derliumi nesiskundžia, tik neramina mažas cukringumas.
 
Išplėtė plotus

Žemės ūkio duomenų centro duomenimis, šiemet rajone deklaruota 2 tūkst. 160 ha cukrinių runkelių (pernai buvo 1 tūkst. 242 ha).

Kalbintas Žvirgždaičių krašto ūkininkas Jaunius Stonkus pasakojo, kad šiemet jo ūkis cukrinių runkelių auginimo plotus išplėtė iki 540 ha. Šią kultūrą auginti pradėjo prieš trejus metus, nuo 100 ha. Pasak pašnekovo, anksčiau šią kultūrą savame ūkyje augino tėvai, atgaivinus tradiciją, modernėjant technologijoms J. Stonkui teko susipirkti ir naują techniką – sėjamąją ir kasamąją.

Penktadienį besilankant J. Stonkaus ūkyje, šis, rodydamas dorojamą cukrinių runkelių derlių, pasakojo, kad šiemet runkeliai buvo pasėti gana vėlai (apie balandžio vidurį) ir pirmąjį šių metų derlių pradėjo vežti į Marijampolės cukraus fabriką rugsėjo 20 d. Pagal susitarimą cukrinius runkelius pristatys ir į Kėdainių cukraus fabriką. Pašnekovas atskleidžia, kad, nežiūrint mažesnio runkelių cukringumo, derlius šiemet neblogas.

„Kasam 60–70 tonų iš ha. Iš vėlesnių kasimų tikimės, kad bus didesnis ir derlingumas, ir cukringumas. Šiuo metu nukasti runkeliai kol kas siekia bazinį 16 proc. cukringumą. Buvo vėlyva sėja, be abejo, sausra pagadino runkelius, todėl yra ir geresnių, ir blogesnių laukų. Tų laukų dar nekasam, kasim lapkritį, nes runkelis dar auga ir kaupia cukrų. Pirmųjų kasimų runkelių gumbai tokie, sakyčiau, standartiški. Per dieną kombainas nukasa apie 10–12 hektarų, oras doroti derlių kol kas itin palankus“, – pasakojo J. Stonkus pridurdamas, kad ūkyje augina „Conviso“ runkelius.

Kalbantis apie cukrinių runkelių supirkimo kainas, J. Stonkus neslepia – Marijampolės cukraus fabrike 16 proc. cukringumo saldžiųjų šaknų supirkimo kaina siekia 50 Eur/t.

„Kitiems metams vienas iš fabrikų jau siūlo kone dešimčia eurų mažiau. Jei kaina nukris iki 30 eurų, gali būti, kad visai neauginsim cukrinių runkelių“, – teigė J. Stonkus, bet visgi paatviravo, kad jei ir toliau išliks geros supirkimo kainos, ateityje galbūt cukrinių runkelių plotus ir padidins.

J. Stonkus cukrinių runkelių derlių žada sudoroti iki gruodžio 1 d., o iki sausio pradžios išvežti šakniavaisius į fabrikus.

Konkurencinga kaina

Kalbintas ŽŪK „Marijampolės regiono cukriniai runkeliai“ valdybos pirmininkas, UAB „Barzdų servisas“ vadovas Almantas Pališkis atskleidė, kad šiemet savo ūkyje cukrinių runkelių plotus taip pat padidino – iki 190 ha. Jis pastebi, kad ir rajone gana smarkiai daugėja cukrinių runkelių augintojų.

„Kasam runkelius trijuose plotuose, maždaug 88 t/ha. Tikrai neblogai. Įsibėgėjus derliaus dorojimui šaknų cukringumas jau siekia ir per 17 proc. Purvingumas 5–7 proc. Šaknys nėra labai didelės, kadangi vis dėlto sausra buvo. Tikimės, kad kai runkeliai gaus šalnų, ir cukringumas dar šoktels ir šiemet runkeliai bus rentabili ir pelninga kultūra“, – sakė A. Pališkis ir pasidžiaugė, kad abu cukraus fabrikai skyrė konkurencingą kainą.

„Šiemet runkelių supirkimo kaina yra gera. Pirmi metai, kuomet cukrinių runkelių supirkimo kaina pasidarė rentabili. Užtai ir Šakių rajone atsirado norinčių auginti šią kultūrą, ir cukrinių runkelių plotai padidėjo beveik tūkstančiu hektarų. Skambina ūkininkai ir teiraujasi apie kitų metų runkelių supirkimo kainas, tvirtina, kad nori auginti cukrinius runkelius“, – kalbėjo A. Pališkis.

Šiuo metu ŽŪK „Marijampolės regiono cukriniai runkeliai“ vienija maždaug 70 narių augintojų. Pasiteiravus, ar, plečiantis cukrinių runkelių augintojų ratui, cukraus fabrikai nesumažins supirkimo kainos, A. Pališkis teigė besiviliantis, jog ir ateinančiais metais supirkimo kaina išliks apie 44 Eur/t.

„Jau trąšos yra atpigusios, stabilizavosi kuro kainos, manau, kad nebus labai didelė bėda auginti runkelius ir už tuos 44 eurus“, – tikino pašnekovas.

Kitas mūsų krašto ūkininkas, žemės ūkio kooperatyvo „Sūduvos cukriniai runkeliai“ vadovas Juozas Valaitis pasakojo, kad cukriniais runkeliais apsėjo 130 ha. Derlių šiemet pradėjo doroti savaite anksčiau (rugsėjo 22 d.).

„Derlius neblogas. Tiesa, mažas cukringumas, kai bazinis – 16 proc. Ir šaknis lengvesnė. Tokie pirmųjų kasimų pastebėjimai. Šiemet labai šiltas ruduo, todėl cukriniai runkeliai dar žaliuoja, veši, bet nekaupia cukraus. Kai pradėjom kasti, buvo labai šilta, todėl toks mažas cukringumas. Vegetacija turėtų nutrūkti, kai pradės oras vėsti ir cukrus iš lapų pradės kauptis šaknyse, todėl dar tikimės didesnio cukringumo“, – aiškino J. Valaitis.

Pašnekovas neslepia – runkelių supirkimo kainos, palyginus su grūdinių kultūrų, šiemet augintojus išties džiugina.

„Greičiausiai runkeliai mus šiemet ir išgelbės, ir leis uždirbti“, – sako J. Valaitis ir priduria, kad cukriniai runkeliai pasitarnauja ir ūkio sėjomainoje – anksti nukasęs pirmuosius runkelius, laukus jau užsėjo žieminiais kviečiais.

Augintojų nemažėja

Kalbiname ir runkelių perdirbėjus. Kaip teigė AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris, Kėdainių fabrike sezonas prasidėjo nuo ekologinių runkelių, kurie šiemet važiuoti į fabriką pradėjo rugsėjo 12 d.

„Tendencija tokia, kad cukringumas žemas. Tačiau tradicinių runkelių derliai labai įspūdingi, kai kurie ūkininkai apie 100 t/ha kasa“, – sakė S. Mozeris pridurdamas, kad fabrikui cukrinius runkelius šiemet, kaip ir praeitą sezoną, užaugino apie 150 augintojų.

Nors ekologiški ūkiai išgyvena nelengvus laikus, ekologiškus cukrinius runkelius rajone tebeaugina UAB „AUGA Grūduva“, bendrovės vadovas Remigijus Kromelis pasakojo, kad šiemet runkelius augino 100 ha plote ir visas derlius jau sudorotas.

„Pradėjom vežti rugsėjo 15 d. Derlingumas geras – 63 t/ha. Nesitikėjom tokio. Kaip ekologiniam ūkiui tai labai gerai. Cukringumas galėjo būti aukštesnis. Siekė 15 proc. Auginam septyneri metai, kažin ar ne didžiausią derlių pasiekėm“, – džiaugėsi R. Kromelis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.