Padidintos minimalios algos mokėjimas – savivaldybių reikalas

pinigai3Giedrė PLEČKAITYTĖ

Šalies valdžia priėmė sprendimą nuo rugpjūčio 1 dienos 50 litų padidinti minimalų alyginimą. Iš biudžeto išlaikomų įstaigų darbuotojams, dirbantiems už minimalią algą, padidinto atlyginimo skirtumą įpareigotos padengti šalies savivaldybės. Pasak Šakių rajono savivaldybės mero Juozo Bertašiaus, tai prasiskolinusias savivaldybes gramzdina į dar didesnes skolas.

Nuotr. Šakių rajono savivaldybės biudžetinėse įstaigose už minimalų atlygį dirbantiems 530 darbuotojų, reikia 300 tūkst. litų padidintiems atlyginimams išmokėti.

Našta savivaldybėms

Šalies savivaldybes papiktino žinia apie tai, kad antroje metų pusėje Seimo sprendimu padidintą minimalaus atlyginimo skirtumą turės padengti prasiskolinusios savivaldybės. Savivaldybių asociacija kreipėsi į Vyriausybę, kad ši paaiškintų, ar tai yra teisinga bei iš kur gauti papildomai iš anksto nesuplanuotų lėšų. „Iš kur tuos pinigus paimti? Iš biudžeto. Biudžetą renkame iš mokesčių mokėtojų. Dalis lieka savivaldybėje, visa kita pervedama į valstybės biudžetą. Ar tai nediskiminacija, kai reikia iš vienų visų surinktos mokesčių sumos atimti pinigus ir padidinti atlyginimą kitų žmonių sąskaita. Tai yra žmonių supriešinimas. Aš nesakau, kad nereikia didinti minimalaus atlyginimo, reikia. Tačiau šiuo atveju tai yra sprendimas, pasityčiojantis iš visų savivaldybių gyventojų“,- nuomonę reiškė meras J. Bertašius.
 
Finansų ministrės Ingridos Šimonytės vadovaujama ministerija savivaldybėms išsiuntinėjo atsakomąjį raštą, kuriame tvirtinama, kad dėl minimalios algos padidinimo nuo rugpjūčio 1 dienos savivaldybės taip pat gaus ir papildomas pajamas į savivaldybių biudžetus per surenkamą gyventojų pajamų mokestį. Ministerija informavo, kad valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų pronozuojamos pajamos yra vykdomos ir gaunama papildomų pajamų. Iki šių metų rugpjūčio 1 dienos gauta 1662,4 mln. litų arba 60 proc. metinio pelno. Atsižvelgdama į tai, Finansų ministerija įpareigojo savivaldybes lėšų padidintos minimalios algos išmokėjimui ieškoti iš savų rezervų ir iš papildomai gaunamų pajamų. Tačiau tokį raginimą meras vadina „protu nesuvokiamu“. Mero įsitikinimu, priimamas sprendimas be finansinių resursų. „Jeigu tokį sprendimą priima Vyriausybė – tai yra jos pareiga pagal LR Konstituciją rasti lėšų tam padidintam mėnesiniam atlyginimui išmokėti. Dabar parašo raštą, kuris protu nesuvokiamas, iš savo rezervo išieškoti“, - teigė meras.

Reikia ne vieno tūkstančio

Savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus specialistai paskaičiavo, jog padidintam minimaliam atlyginimui išmokėti reikia 300 tūkst. litų. Anot mero, tai yra pakankamai dideli pinigai, už kuriuos būtų galima padaryti darbų dėl visos bendruomenės. „Biudžete tokių pinigų nebuvome numatę. Dėl neapgalvotos švietimo sistemos pertvarkos reikia 0,5 mln. litų išeitinėms ir visokiems kitokiems dalykams“,- aiškino J. Bertašius. Minėtosios pinigų sumos reikia 530 darbuotojų, dirbančių Šakių rajono biudžetinėse įstaigose, minimalios algos padidinimui. Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė patikino, kad savivaldybė neskirs trūkstamos pinigų sumos, kadangi neturi galimybių. „Šiais metais reikia lygiai 300 tūkst. litų, bet nesiskolinsime. Savivaldybės biudžetas patvirtintas metų pradžioje, tai ir daugiau galimybių skirti papildomų lėšų nėra. Būna, kad įstaiga susitaupo kituose straipsniuose, tai galės nukreipti padidintam darbo užmokesčiui išmokėti. Kai kuriose įstaigose minimalų atlyginimą gaunančių žmonių nėra labai daug. Ankčiau taip ir būdavo - išmoka gruodžio mėnesį, o likusią dalį atsiskaitys sausio mėnesį“,- teigė E. Grigaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.