Šiferis – galvos skausmas žmonėms ir gamtosaugininkams

siferis2Kaip atsikratyti statybinėmis atliekomis – galvosūkis kiekvienam, kuris pradeda statybas. Viena iš šių atliekų – asbestinė stogo danga.

Nuotr. Kiekvienas asmuo kartą per metus pusę tonos statybinių atliekų į stambiagabaričių atliekų aikštelę gali pristatyti nemokamai.  

„Šakių rajone išaiškinti 4 pažeidimai, kai šiferis išpiltas ant bendro naudojimo kelių, konteineriuose ar miške“,- skelbia Šakių rajono aplinkos apsaugos agentūra. Išaiškintiems pažeidėjams teko surinkti asbesto atliekas, pristatyti jas į stambiagabaričių atliekų aikštelę ir Šakių rajono agentūrai pateikti šių atliekų pridavimo kvitų kopijas.

Pasak Stasio Pocevičiaus, Šakių aplinkos apsaugos agentūros inspektoriaus, šiferis yra ypač pavojingas sausas, kuomet jis trupa ar lūžta, nes smulkiausios jo dulkės patekusios į  plaučių alveoles ir nuolat jas dirgindamos gali sukelti vėžį.
 
Atsiradus europinei paramai keisti senus šiferinius stogus, daug kas nusprendė ja pasinaudoti. Pagal taisykles, seną asbestą šakiečiai turi pristatyti į Šakiuose esančią stambiagabaričių atliekų aikštelę. Pinigų stokojantiems ši išeitis ne visada atrodo priimtina, mat vienos tonos utilizavimo kaina - 339 Lt. Programos sąlygose numatoma, kad keičiantysis stogo dangą turi turėti dokumentą, patvirtinantį, jog šiferio atliekos priduotos utilizuoti. Jei nebūtų tokių sąlygų, tikriausiai  pažeidimų būtų dar daugiau.

Pridurtina, kad vienas asmuo į stambiagabaričių atliekų aikštelę pusę tonos statybinių atliekų per metus gali pristatyti nemokamai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px