Pastatyti naujus valymo įrenginius Gelgaudiškyje – vis mažiau kliūčių

stepsysGintarė MARTINAITIENĖ

Vakar vykusiame rajono tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas dėl žemės sklypų suformavimo detaliojo plano tvirtinimo Skaistakaimio kaime, Gelgaudiškio seniūnijoje. Šiuo planu siekiama išspręsti žaliųjų atliekų surinkimo Gelgaudiškyje problemą bei iki galo įgyvendinti Nemuno vidurupio baseino investicinę programą, tai yra miestelyje įrengti naujus ir modernius valymo įrenginius. Šis savivaldybės žingsnis žlugdo paskutines UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ viltis išsaugoti savo valymo įrenginius ir iš to užsidirbti.

Nuotr. UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ atstovas V. Stepšys tik Ūkio komiteto posėdžio metu sužinojo, kad bendrovės keltu klausimu atsakymas jau gautas ir, deja, ne jos naudai.

Nors nesibaigiančiuose nesutarimuose tarp savivaldybės ir UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ dar pernai teismas padėjo tašką bei konstatavo, kad bendrovė gina savo, o ne viešąjį interesą, verslininkai nerimsta iki šiol. Savivaldybė per visą nesutarimų laikotarpį taip pat nenuleido rankų ir siekė, jog Gelgaudiškyje atsirastų galimybė pastatyti naujus valymo įrenginius.
 
UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ atstovas Vytautas Stepšys Ūkio komiteto posėdžio metu aiškino, kad į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją kreipėsi dėl to, kad, bendrovės įsitikinimu, parengtas detalusis planas dėl planuojamų statybų Gelgaudiškyje prieštarauja bendrajam planui ir ragino į tai atkreipti dėmesį. „Bendrasis planas yra per didelės apimties, kad nustatytų konkrečių objektų dislokavimo vietas. Detalusis planas parengtas vadovaujantis rajono bendruoju planu ir įeina į bendrajame plane numatytą užstatymo teritoriją. To pakanka, kad galėtume formuoti atskirus sklypus vienokiai ar kitokiai savivaldybės infrastruktūrai“, - aiškino Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė.

Tiesa, į tą pačią inspekciją, ir netgi anksčiau nei gelgaudiškiečių bendrovė, kreipėsi ir Šakių rajono savivaldybė, prašydama patikrinti detalųjį planą, kuriame numatyta žaliųjų atliekų tarpinio sandėliavimo aikštelė, žemės sklypo nuotekų valymo įrenginių statybai suformavimas, taip pat žemės sklypas kitai paskirčiai. UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ atstovas V. Stepšys prieš ateidamas į Ūkio komiteto posėdį nežinojo, kad atsakymas dėl patikrinimo jau pasiekęs savivaldybės administraciją ir, kad jis yra palankus ne bendrovei, o savivaldybei. „Dar vakar su jais (Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija – red.) kalbėjau, bet raštas dar nebuvo paruoštas“, - teigė V. Stepšys. Administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Damijonaitis, rankose laikydamas atsakymą, patikino, kad jis gautas vos prieš penkias minutes. Teritorijų planavimo patikrinimo akte rašoma, kad detalusis planas parengtas atsižvelgiant į reikiamus įstatymus ir teisės aktus ir jį tarybai siūloma tvirtinti. Būtent tą ketvirtadienį posėdžiavusi rajono taryba ir padarė. Šiuo detaliuoju planu siekiama išspręsti žaliųjų atliekų surinkimo Gelgaudiškyje problemą bei įrengti modernius, uždaro tipo nuotekų valymo įrenginius. Kaip kalbėjo rajono meras Juozas Bertašius, iškart po posėdžio reikia teikti paraišką dėl projekto įgyvendinimo, nes ir taip daug laiko ir pinigų prarasta, paraiška dėl įvairių apskundimų buvo atidėta net šešis kartus. „Ketverius metus jūs mums visaip trukdėte, kokius šlykščius žygius darėte, kad baisu, bet, kaip matote, mes buvome teisūs visais aspektais“, - kreipdamasis į V. Stepšį kalbėjo rajono vadovas.

Nepalankų bendrovei atsakymą turėdamas V. Stepšys nepasidavė ir vis vien aiškino, kad savivaldybė neteisi, nes nori statyti naujus, o ne rekonstruoti senus, privačiam asmeniui priklausančius, įrenginius. „Mes derinome su jumis įvairius variantus, bet jūs nesileidote į jokį kompromisą“, - prisiminė J. Bertašius, akcentuodamas, kad būtent savivaldybė, o ne UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ atsakinga už vandens tiekimą bei nuotekų šalinimą rajone. Šiam teiginiui pritarė ir V. Stepšys. Būtent todėl, kaip aiškino savivaldybės administracija, jie ir nori statyti naujus įrenginius ir taip užbaigti neišsprendžiamą ir daug ginčių keliančią problemą. „Kadangi mes už tai atsakingi, mes ir sprendžiame, kaip elgtis bei ką daryti“, - tikino meras. Tiesa, prieš tarybos posėdį buvo pranešta, kad bendrovės atstovas V. Stepšys, prieš tarybai priimant sprendimą, dar kartą pasisakys šiuo klausimu, tračiau į posėdį pavėlavo ir galimybe nepasinaudojo. Visgi posėdžio pabaigoje jis kalbėjo apie tą patį, ką dėstė ir komitetų posėdžių metu bei priminė grasinimą nuotekas išleisti tiesiog į Nemuną. Vyriausybės atstovą Marijampolės apskrityje Paulių Ulecką ragino pasidomėti, ar priimant sprendimus nėra pažeidimų ir prašė tarybos priimtą sprendimą sustabdyti. „Jei to nepadarysite yra ir kitų būdų tai pasiekti. Teismai jau pasibaigę, tad nuobodu gyventi“, - mintimis iš tribūnos dalijosi V. Stepšys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.