Darželiai skirtingi - problemos panašios

darzeliaiGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį vykusio Kontrolės komiteto posėdžio metu aptarti dviejų rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigų – Šakių „Berželio“ mokyklos ir Gelgaudiškio vaikų darželio „Eglutė“ atliktų auditų rezultatai. Pasirodo, kaip anksčiau, taip ir dabar, pagrindine problema darželiuose išlieka už vaikų lankymą vengiantys susimokėti tėveliai.

Nuotr. L. Viliūšienės (kairėje) vadovaujamai įstaigai nei savivaldybės kontrolieriai, nei Kontrolės komitetas neturėjo didesnių pastabų.

„Kad šimtu procentų viskas buvo tvarkinga, negalėčiau pasakyti, tačiau džiugu, kad tiek buhalterė, tiek įstaigos vadovė stengiasi įsisavinti standartus ir susitvarkyti“, - apie „Berželyje“ atliktą auditą kalbėjo savivaldybės kontrolierė Asta Domeikienė.  Tiek ji, tiek „Berželio“ mokyklos vedėja Lina Viliūšienė pripažino, kad ne tik šiame, bet ir kitose ikimokyklinio ugdymo įstaigose viena didžiausių problemų – tėvų įsiskolinimai bei nemokėjimas už vaikų lankymą. Pasak įstaigos vadovės L. Viliūšienės, jos vadovaujamai įstaigai viena šeima skolinga 360 litų. „Berželyje“ tai didžiausias įsiskolinimas. Kiti tėvai skolingi po 20 – 40 litų, tačiau susumavus visas skolas išeina ne tiek ir mažai - ilgalaikiai įsiskolinimai siekia beveik 2 tūkst. litų „Skolas išieškoti tikrai sunku. Kai kurios jau velkasi ne vienerius metus. Yra, kad skolingi net tie, kurie jau mokosi šeštoje klasėje. Būna ir žodžiu prašome ir laiškus siunčiame, skambiname“, - tikino L. Viliūšienė.
 
Gelgaudiškio darželio „Eglutė“ vedėja Vilma Vidrienė taip pat kalbėjo, kad nemokūs tėveliai - viena didžiausių problemų, tačiau čia ji nėra tokia aktuali, kaip „Berželyje“. „Beviltiškų skolų turime 200 litų, o tų, kurių įmanoma išsireikalauti, apie 900 litų“, - tikino vedėja. Ji komiteto nariams kalbėjo, kad būtų gerai, jog galiotų bendra tvarka, kurioje būtų numatyta, kiek laiko nemokant už darželį darželio administracija turi teisę vaiką braukti iš sąrašų. Tam pritarė ir kontrolierė. Be to, būtina susižiūrėti, kad, tarkim, viename darželyje auklėtinį išbraukus, jis nebūtų priimtas į kitą rajono darželį. Kontrolės komitetas nusprendė, kad bendra tvarka turėtų pasirūpinti Švietimo ir sporto skyrius. Siūlyta, jog reikėtų parengti tipinę sutartį ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, kur būtų akcentuota, kaip išieškoti skolas.

Kalbėdama apie „Eglutę“ A. Domeikienė šios įstaigos vadovei negailėjo ir komplimentų. Nors V. Vidrienė darželiui vadovauja tik dvejus metus, ugdymo įstaiga per tą laikotarpį labai pasikeitė, išgražėjo. Vedėja prisiminė, jog pradžia nebuvo lengva, nes ji paveldėjo nulinį ūkį, tai yra, jai pradėjus dirbti nebuvo nei darbuotojų asmens bylų, nei pareigybių aprašymų ar reglamentuoto etatų skaičiaus. Tuo labiau, kad darželį teko perimti ne pačiame gražiausiame kontekste. „Dabar tikrai labai tvarkomi popieriniai dalykai ir darželis pastebimai atsigavo, išgražėjo“, - konstatavo kontrolierė. Pasak V. Vidrienės, darželis atsigavo tik per projektinę veiklą, tačiau nori nenori, kaip tikino vedėja, reikia galvoti apie pastato apšiltinimą bei šildymo sistemos renovaciją. „Kapitaliai susiremontavome daugiau nei 90 proc. visų savo patalpų, tačiau šildymo sistema – tiksinti bomba. Jei apšiltintume pastatą, manau, sutaupytume apie 50 proc. sumos, nes dažnai šildome orą ir kabančius varveklius“, - kalbėjo „Eglutės“ vedėja.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.