Savivaldybės biudžetą gelbės žemės mokestis

arimas2Giedrė PLEČKAITYTĖ

Ketvirtadienį Šakių rajono taryba patvirtino naujus žemės mokesčio tarifus, įsigaliosiančius nuo kitų metų. Nors Ūkio komiteto posėdžio  metu siūlyta taikyti 2 proc. žemės mokestį, taryba pritarė 1,5 proc. mokesčio tarifui, kuris bus skaičiuojamas nuo sklypo rinkos vertės. Nepasigailėta apleistų žemės sklypų savininkų, jiems nuspręsta taikyti maksimalų mokestį.

Nuotr. Rajono tarybos sprendimu, žemės ūkio paskirties žemei bus taikomas 1,5 proc. mokestinis tarifas.

Kaip numatyta įstatymų, iki šių metų gruodžio 1 dienos šalies savivaldybių tarybos privalėjo patvirtinti naujus žemės mokesčio tarifus 2013 metams. Pripažįstama, jog žemės mokestis - bus viena pagrindinių rinkliavų Šakių rajono savivaldybės biudžetui.  
 
Naujajame žemės mokesčio įstatyme nustatyta, kad nuo 2013 metų žemės mokesčiu gali būti taikomas nuo 0,01 iki 4 proc. žemės rinkos vertės tarifas. Mokestis bus skaičiuojamas pagal žemės verčių žemėlapį, atlikus masinį arba individualų vertinimą. Anksčiau šis mokestis buvo skaičiuojamas nuo nominalios indeksuotos vertės.  

Siūlė taikyti didesnį mokestį

Savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės pateiktame projekte siūlyta patvirtinti 1,5 proc. žemės mokesčio mokestinį tarifą. Toks siūlymas didesnių pastabų sulaukė iš Ūkio komiteto narių.

Kęstutis Gudelevičius įsitikinęs, kad už žemės ūkio paskirties žemę, iš kurios paprastai gaunamas pelnas, galima mokėti kiek didesnį mokestį. „Pats turiu žemių ir žinau, kad už 1 ha pievos gaunama nuo 360, už 1 ha ariamos žemės - nuo 664 litų išmokų. Atvirai pasakius, man tai juokinga, kai žmogus gauni sąskaitą ir per metus reikia sumokėti 50 - 60 litų“, - teigė K. Gudelevičius. Tomas Skaisgirys pridūrė, kad turtingam ūkininkui – tai yra kapeikos.

K. Gudelevičius teikė pasiūlymą žemės ūkio paskirties žemės mokestį didinti iki 2 proc. „Na, tikrai nebūtų baisu, bet lėšos būtų visai kitokios“, - įsitikinęs kalbėjo K. Gudelevičius. Tokiai minčiai neprieštaravusi E. Grigaitienė pridūrė: „Aš būčiau linkusi pritarti vien dėl to, kad numatytas 80 proc. mokestinės vertės mažinimo dydis. Ateis kitų metų biudžetas, kuris niekuo nebus geresnis ir reikės grąžinti paskolas“.

Tačiau Ūkio komitete vykę pasvarstymai taip ir liko tik šnekomis. Taryboje niekas šio klausimo nekėlė viešumon. Vienbalsiai nutarė neskriausti žemdirbiško krašto žmonių ir patvirtino 1,5 proc. tarifą. Jis bus taikomas už žemės ūkio paskirties, sodų, vandens ūkio, miškų ūkio ir kitos paskirties žemę.

Beje, jeigu būtų pritarta 2 proc. mokesčio dydžiui – tai fizinis asmuo vidutiniškai už 1 ha būtų mokėjęs 22 litus. Dabar, patvirtinus 1,5 proc. mokesčio tarifą, vidutiniškai bus mokama 17 litų už 1 ha. Rajone juridinių asmenų valdomų žemės ūkio paskirties žemės sklypų plotas sudaro 4402,97 ha, fizinių asmenų – 65086,74 ha. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2011 metais juridiniams asmenims nuosavybės teise priklausančios žemės apmokestinamas plotas buvo 4451 ha, fiziniams asmenims - 67186 ha. Juridiniams asmenims nuosavybės teise priklausančių žemės sklypų vertė buvo 12 454 323 litai, priskaičiuota 63 943 litai žemės mokesčio, fiziniams asmenims nuosavybės teise priklausančių žemės sklypų apmokestinamoji vertė 209 298 057 litai, priskaičiuota mokesčio suma 1 022 065 litai.

Apleistiems sklypas – didžiausias mokėtis

Taryba vieningai pritarė Žemės ūkio ministerijos rekomendacijai apleistai žemei taikyti maksimalų – 4 proc. žemės mokesčio tarifą. Esą tokiu būdu siekiama savininkus priversti prižiūrėti apleistą žemę.

Prieš patvirtinant mokesčio tarifą, Edmundas Rinkevičius kėlė klausimą dėl apleistos žemės, kuri yra kitos paskirties nei žemės ūkio. „Mes nepatvirtinome tvarkos, o ją įvardiname. Pagal mano supratimą, įvardindami, kad apleista žemė apmokestinama 4 proc., sukeliame sumaištį. Žemės, kuri yra apleista, vertinimo nėra, o mes balsuojame, kad tą žemę apmokestinti“, - teigė tarybos narys ir siūlė tą punktą išbraukti iš darbotvarkės. „Kitos paskirties žemei siūloma, kad savivaldybė nusistatytų tvarką. Kadangi mokesčio  mokėjimo terminas – kitų metų lapkričio 15 diena, manau, taryba turės visas galimybes nustatyti kriterijus kitos paskirties žemei, jog ji apleista“, - tikino E. Grigaitienė.

Numatytos lengvatos

Gyvenamosios teritorijos bei daugiabučių namų teritorijoje įsigytai nuosavai žemei pritarta taikyti 0,8 proc. žemės mokesčio tarifą.

Taryba išskyrė grupę asmenų, kuriems nereikės mokėti šio mokesčio. Lengvata numatoma kaimo vietovėje turintiems 1 ha, o Šakių, Gelgaudiškio ir Kudirkos Naumiesčio miestuose - 10 arų žemės, kai jų šeimose mokestinio laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų ir kuriems nustatytas 0 – 40 proc. darbingumo lygis, yra senatvės pensininkai, nepilnamečiai vaikai.  

Taip pat išlygos bus taikomos ir tokiu atveju, jeigu žemės mokesčio vertė fiziniam ar juridiniam asmeniui  padidėtų daugiau kaip pusantro karto. „Taryba turėtų kiekvieną atvejį svarstyti atskirai“, - teigė E. Grigaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.