Prognozuojamas grūdų kainų kritimas

lipskasPenktadienį Šakiuose viešėjęs Žemės ūkio rūmų Augalininkystės skyriaus vedėjas Rimantas Lipskas supažindino rajono ūkininkus su šių metų grūdų supirkimo tendencijomis. Pastebima, jog pasaulyje galimas grūdų perteklius.
 
„Jungtinėse Amerikos Valstijose žiemkenčiai atrodo labai prastai, džiūsta. Apie 30 proc. pasėlių yra patenkinamos būklės. Australijoje taip pat sausra“, - padėtį pasaulyje apžvelgė R. Lipskas. Be to, Kanada, Rusija ketina didinti pasėlių plotus. Į pasaulinę grūdų rinką žaliavos žada pateikti Indija, kurios ūkininkai didina javų plotus. Šios šalies ūkininkai po septynerių metų pertraukos pernai pirmą kartą eksportavo grūdus.

Pastebima, kad grūdų supirkimo kainos pradeda kristi. Ar žymiai jos keisis, priklausys nuo gamtos – nuo to, kaip baigs žiemoti pasėliai. „Prieš dvi savaites teko žiūrėti laidą. Rusijos Prezidentas  Vladimiras Putinas pasakė: „Skaičiuokite, bankininkai, kaip išgyvensite, jeigu kris žaliavų kainos“. Iki šiol niekas gyvenime bankininkams nedavė tokio perspėjimo“, - susirinkime kalbėjo R. Lipskas. Be to, analitikai kalba, kad pasaulis su tokiomis kainomis toliau gyventi negali. „Sako bankai turi pinigų. Bet kas iš to. Kiek pinigų įšaldė Graikija, Ispanija, Italija, kitos šalys“, - kalbėjo R. Lipskas, perspėdamas ūkininkus ūkio veiklą planuoti pesimistiniam variantui, kad paskui netektų labai stipriai gailėtis.

Nors pasaulyje gyventojų skaičius auga ir grūdų poreikis taip pat, tačiau perspėjama, kad Europoje žadama nebegaminti biokuro iš grūdų. Todėl, pasak R. Lipskaus, pasaulyje išaugs grūdų perteklius.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px