Nedirbama asmeninio ūkio žemė atiteks ją dirbantiems

zemes susirinkimasGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Šakių skyriaus specialistai rajone preliminariai nustatė apie 400 asmeninio ūkio žemės sklypų, kuriais galimai neteisėtai naudojasi kiti asmenys. Paaiškėjus šių sklypų realiems neteisėtiems naudojimo atvejams, žemė bus perduota į Laisvos valstybinės žemės fondą.  
 
Nuotr. Ketvirtadienį savivaldybės posėdžių salėje sukviesti žemdirbiai, deklaravę valstybinės žemės sklypus asmeninio ūkio teritorijoje, buvo supažindinti su susiklosčiusia situacija.  
 
Dėmesio centre – asmeninio ūkio žemė
 
Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo 1990 metų liepos 26 dienos nutarimu, kaimo gyventojams buvo suteikti 2-3 ha dydžio žemės sklypai. Asmeninio ūkio žemės suteikimas, paremtas apylinkių tarybose sudarytais sąrašais, tęsėsi iki 1994 metų liepos. Šiandien šis nutarimas vertinamas prieštaringai. Mat minėtasis įstatymas sudarė prielaidas valstybinę žemę išdalinti dar nuosavybės į žemę neatgavusiems asmenims. „Kurie prašė atkurti nuosavybės teisę, susigrąžinti žemę, jiems negrąžino. Žemės buvo leista įsigyti tiems, kuriems skyrė. Jie ir užėmė tas teritorijas“, - kalbėjo Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Šakių skyriaus vedėjas A. Vaičiūnas.

Šiandien 89 procentai gyventojų privatizavo valstybės skirtą vadinamąją asmeninio ūkio žemę. „Tačiau dar yra likę dalis asmenų, nors ir aktyviai kviečiami mūsų tarnybos, bet nesusitvarkę žemės naudojimo“, - pabrėžė A. Vaičiūnas. Atėjo metas peržvelgti, ar teisėtai naudojama asmeninio ūkio žemė. Todėl rajone Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Šakių skyrius atliks griežtą minėtų sklypų naudojimo kontrolę. „Jeigu tai yra valstybinė žemė, kuriai priskirtas asmeninio ūkio statusas – tai ji ir turi būti naudojama pagal paskirtį. Jeigu žmogui žemė nereikalinga, mes turime jį įspėti ir žemę paimti, - tvirtino A. Vaičiūnas. – Bus kontroliuojami tie asmenys, kurie žemės patys nenaudoja, bet ją atidavę naudotis kitiems asmenims ar pernuomoję ūkininkams, deklaruojantiems pasėlius“.

Įspėjo žemdirbius

Praėjusį ketvirtadienį savivaldybės posėdžių salėje įvyko rajono žemdirbių, kurie, kaip jau preliminariai nustatyta, neturėdami leidimų, naudojosi ir deklaravo valstybinės žemės sklypus asmeninio ūkio teritorijose. Žemdirbiai buvo supažindinti su susidariusia situacija. Jiems paaiškintos nesklandumų pašalinimo priemonės galimai neteisėtam šių metų pasėlių deklaravimui.

Ūkininkai įspėti, kad už deklaruotus pasėlius neteisėtai naudojamuose žemės plotuose bus taikomos sankcijos. „Jeigu ūkininkai, kurie deklaravo 2012 metais pasėlius minėtose teritorijose, atsainiai į tai pasižiūrės ir jeigu šiemet deklaruos tokių asmenų žemę, kuriems skirta valstybinė žemė, bet jos nėra privatizavę, jiems bus taikomos sankcijos už savavališką žemės naudojimą“,- kalbėjo A. Vaičiūnas, pridurdamas, jog už 2012 metus tarnyba sankcijų taikyti neketina.

Turės įrodyti, kad naudojasi

Nacionalinės žemės tarnybos Šakių skyrius iki gegužės 31 dienos numatęs identifikuoti asmeninio ūkio žemės valdytojus, geranoriškai ar nuomos pagrindais perdavusius žemę naudoti kitam asmeniui. Numatyta iki birželio 15 dienos šiems asmenims pateikti įspėjimus apie žemės naudojimo nutraukimą. Kaip numatyta Civiliniame kodekse, per tris mėnesius asmeninės žemės ūkio turėtojas privalės pateikti paaiškinimą, kad žeme naudojasi savo reikmėms. Pasiteiravus, kokie gali būti argumentai, A. Vaičiūnas pabrėžė: „Argumentai gali būti tokie, kad jis pats 2013 metais deklaruos tą savo sklypą ir pats jame augins pasėlius savo reikmėms. Priešingu atveju tarnyba priims sprendimą nutraukti su juo žemės naudojimą“.

Kaip tikino Nacionalinės žemės ūkio tarnybos Šakių skyriaus vedėjas, tarnyba jau yra sulaukusi asmenų prašymų savanoriškai atsisakyti asmeninio ūkio sklypų. Beje, tai padaryti galima  labai nesudėtingai savo gyvenamosios teritorijos seniūnijoje parašant prašymą Nacionalinės žemės tarnybos Šakių skyriui, jog pilietis atsisako asmeninio ūkio žemės ploto konkrečioje vietovėje. Piliečio prašyme parašo tikrumą patvirtina vietos seniūnas.

Žemdirbiai, pasitikrinę, jog nėra įbraižymo klaidos, ir žinantys, jog tikrai naudoja asmeninio žemės ūkio sklypą, turėtų geranoriškai bandyti šnekėti su jų valdytojais, kad šie atsisakytų teisės į žemę. Tarnybai patvirtinus žemės naudojimo nutraukimą, žemė pereis į Laisvos žemės fondą. Toliau teisėtai dirbti žemę pirmumo teisę turės lig šiol ją dirbę žemdirbiai. „Tas, kas naudojo žemę, tas turėtų pirmumo teisę prašyti iš valstybės nuomoti žemę. Ne tik leisti naudoti, bet ir išnuomoti ilgalaikiam, iki 25 metų laikotarpiui“,- kalbėjo A. Vaičiūnas.

Be to, atlikus patikrą buvo nustatyta dalis piliečių, kurie, nesudarę nuomos sutarties, žemę naudoja ne tik asmeninio ūkio teritorijoje, bet ir kituose Laisvos žemės fondo plotuose. Įspėjama, jog būtina atvykti ir tarnyboje pateikti prašymus naudotis laisva valstybine žeme. Priešingu atveju, nesutikus prašyti teisėtai naudotis žeme ir ja toliau naudojantis, tarnyba rašys administracinės teisės pažeidimų protokolus. „Bauda gresia nuo vieno iki dviejų tūkst. litų. Daug naudingiau tvarkingai naudotis, mokėti mokesčius valstybei ir nepažeisti reikalavimų“, - teigė A. Vaičiūnas, pridurdamas, jog kilus neaiškumams visuomet galima kreiptis į Nacionalinės žemės tarybos Šakių skyriaus specialistus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.