Javų derlius puikus, supirkimo kainos - mažokos

javapjute2Violeta SEREDŽIUVIENĖ
 
Po pernykščio rekordinio grūdų derliaus šiemet žemdirbiai ir vėl tikisi derlingų metų. Gamta grūdų augintojams iki šiol buvo itin palanki. Paskutinėmis rugpjūčio dienomis rajono ūkininkams pats darbų įkarštis,- prasideda vasarojaus pjūtis.
 
Nuotr. Paskutinėmis rugpjūčio dienomis rajono ūkininkams pats darbų įkarštis,- prasideda vasarojaus pjūtis.
 
Javapjūtės oro sąlygos - puikios
 
Sintautų seniūnijos ūkininkai, sėkmingai sudoroję žiemkenčių derlių, tikisi, kad vasarinių kviečių derlius bus ne ką prastesnis, - gal net ir vėl rekordinis. Kol kas nerimą ūkininkams kelia tik kritusi javų supirkimo kaina, o ypač vasarinių rapsų, kurių nuėmimas dar laukia. Visgi grūdų kainų sumažėjimo pirkėjai greičiausiai nepajus – duonos gaminių pigimas nežadamas.

Sintautų seniūnijos, Šlamų kaime ūkininkaujantis Juozas Duoba džiaugiasi puikiu žieminių javų derliumi, - beveik visi grūdai ekstra klasės, derlingumas didesnis nei pernai. Dalį grūdų ūkininkas jau pardavė, kitą dalį dar ketina kurį laiką sandėliuoti, kol supirkėjai kilstels supirkimo kainas. „Vasarinių kviečių derlius taip pat turėtų būti geras, grūdai gražūs, labai geri baltymų ir glitimo rodikliai. Apskritai šiemet oro sąlygos buvo, ir tikiuosi toliau bus, tikrai nuostabios. Tokių palankių metų darbymečiui seniai nepamenu. Jeigu žiemkenčių pjūtį kai kurie ūkininkai jau buvo užbaigę rugpjūčio 10 dieną, tai apie geresnes oro sąlygas ir svajoti negalėtum. Ankstesniais metais žiemkenčių pjūtis nusitęsdavo net ir iki rugsėjo pabaigos. Dabar grūdų drėgnumas buvo 12-13 procentų, kai tuo tarpu bazinis drėgnumas - 14 procentų. Gali javus pjauti ir rytais, ir vakarais, nereikia net džiovinti,“- puikiomis žiemkenčių pjūties sąlygomis džiaugėsi Sintautų krašto ūkininkas J.Duoba, šiemet auginęs 80 ha žieminių kviečių. Anot jo, rugpjūčio pabaigoje, jei tik lietūs neužklups, ne tik jis, bet ir dauguma rajono ūkininkų su savo kombainais išriedės į vasarinių kviečių laukus. Dar 10 ha ūkininkas yra užsėjęs žirniais. Anot jo, žirniai vis labiau populiarėja, nes tai puikus baltymų šaltinis, puikiai tinka pašarų gamybai. „Žirnius perka „Kauno grūdai“, paukščių augintojai. Jokių problemų dėl pardavimo nėra. Svarbiausia, kad iki pjūties pasėliai nesugultų,“- sakė ūkininkas.

Derlingumas - geresnis nei pernai

Skardupių kaime ūkininkaujantis Juozas Antanavičius šiemet augino 390 ha žieminių kviečių, 100 ha vasarinių miežių, apie 120 ha vasarinio rapso. Iš viso ūkininko valdos – 680 ha pasėlių. Pašnekovas neslepia, kad šiemet žieminių kviečių derlingumas buvo tikrai puikus, net šiek tiek didesnis nei pernai – daugiau nei 7 t/ha. „Kadangi turėjau išankstines sutartis, dalį derliaus jau išvežiau. Apie 1500 tonų grūdų dar sandėliuoju, gal pakils supirkimo kainos“,- kalbėjo J.Antanavičius. Šiemet, kaip niekada anksti, ūkininkui pavyko nupjauti vasarinius miežius,- iki rugpjūčio vidurio jau buvo sudorota 100 ha pasėlių. Kai tik bus palankūs orai, ūkininkas pradės pjauti vasarinius rapsus, nes 90 proc. pasėlių jau subrendę. „Šitie metai, bent man, tikrai išskirtinai geri. Jokių bėdų, jokių netikėtumų. Darbymetis bus baigtas labai anksti, o grūdų kokybė ir derlingumas – puikūs. Seniai nepamenu tokių palankių metų“,- sakė ūkininkas. Nors grūdų kainos krito, verslininkai duonos gaminių piginti nežada, mat duonos savikainoje žemdirbio dalis sudaro tik apie 10 proc. visos kainos. „Aš pastebėjau, kai grūdai brangsta, tai ir duona brangsta, kai grūdai pinga, duona nepinga. Sako, duonos gamyboje pagrindinis komponentas yra vanduo, vadinasi, nuolat brangsta vanduo...“, - apie nuolatinį duonos gaminių kainų kilimą svarstė J.Antanavičius.

Tikisi kainų kilimo

Sumažėjus grūdų supirkimo kainoms, stambių ir derlingų žemių šeimininkus gelbsti geras derlius bei sudarytos išankstinės grūdų pardavimo sutartys, tuo tarpu smulkesnių ūkininkų, iš hektaro prikuliančių iki 4 tonų grūdų, grūdų kainos visiškai netenkina. Smulkieji javų augintojai, neturėdami grūdų sandėlių, priversti tiesiog iš laukų grūdus gabenti perdirbėjams. Tie, kurie turi galimybes grūdus sandėliuoti, gali tikėtis šiek tiek didesnių supirkimo kainų. Jų kilimas pastebimas jau dabar. Jei prieš savaitę „Kauno grūdai“ žemdirbiams už toną žieminio rapso siūlė po 1130 litų, tai rugpjūčio 16 dienos duomenimis, supirkimo kaina pakilo iki1150 litų už toną. Ekstra klasės kviečiai buvo superkami po 570 Lt/t, miežiai - 495 Lt/t, I klasės rugiai -370 Lt/t. Grūdus superkanti „Malsena plius“ ūkininkams už ekstra klasės kviečius siūlė po 600 Lt/t, už avižas - 400 Lt/t. Praėjusios savaitės duomenimis, UAB „Litagra“ iš Lietuvos žemdirbių jau buvo supirkusi per 70 tūkst. tonų grūdų iš planuojamų 200 tūkst. tonų. Nemaža dalis ūkininkų renkasi galimybę laikyti grūdus „Litagros“ elevatoriuose ir sandorių dar neužbaigia, laukdami didesnių supirkimo kainų.

Europos ir pasaulio rinkose - grūdų perteklius

Palyginus su praėjusiais metais, kuomet grūdų supirkimo kainos buvo pakilę iki 800 litų už toną, šiemet grūdų kainų sumažėjimas aiškinamas grūdų pertekliumi Europos ir pasaulio rinkose. Derlius geras ne tik Lietuvoje ir kitose Europos valstybėse, bet ir didžiosiose grūdus auginančiose rinkose – Rusijoje, Ukrainoje, JAV. Jungtinių tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija prognozavo, kad šių metų grūdų derlius pasaulyje turėtų būti rekordinis. Taigi, didėjant pasiūlai, sumažėjo ir grūdų supirkimo kaina. Be to, šiemet grūdų kainai įtakos turėjo ir itin geras kukurūzų derlius JAV. Pernai čia buvo sausra ir kukurūzų, kurie daugiausia naudojami gyvulių pašarams, buvo užauginta labai mažai. Vietoje jų buvo naudojami kviečiai, kurių kaina stipriai pakilo. Šiemet kukurūzų JAV turi užtektinai, todėl kviečių pirkti nereikės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.