Kukurūzams pranašaujama dar viena „atgimimo“ banga

kukuruzaiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Lietuvoje pastaraisiais metais nuolat didėja kukurūzų pasėlių plotai, - pernai jų auginta apie 30 tūkst. hektarų. Vis daugiau žemdirbių ryžtasi kukurūzus auginti ne tik silosui, bet ir grūdams, nes naujos ankstyvosios hibridinės veislės bei palankūs šilti orai leidžia jau ir mūsų sąlygomis užauginti puikų kukurūzų grūdų derlių. Šiuo metu Lietuvoje apie 70 proc. visų auginamų kukurūzų pasėlių naudojama žaliajam pašarui gaminti, kita dalis – grūdams, taip pat bioetanolio ar biokuro gamybai.
 
Nuotr. Naujos ankstyvosios hibridinės veislės bei palankūs šilti orai leidžia užauginti puikų kukurūzų grūdų derlių.
 
Pasak Šakių rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjo Alfrido Vigelio, didžiosios rajono žemės ūkio bendrovės bei ūkininkai jau seniai įsitikino kukurūzų nauda.Voniškių, Griškabūdžio, Kubilių, Grinaičių bei kiti gyvulininkystės ūkiai šią kultūrą augina kaip pagrindinę pašarinę žaliavą  siloso gamybai. Rajone didžiausi grūdams auginamų kukurūzų plotai šiuo metu yra Laimos Stonkuvienės agroserviso įmonei priklausančiuose pasėliuose,- apie 800 hektarų. Vis didesnį dėmesį skiriant alternatyvios arba atsinaujinančios energijos gamybai, kukurūzai sėkmingai gali būti naudojami bioetanolio ir biodujų gamybai. Specialistų vertinimu, Lietuvoje biodujų gamybos potencialas žemės ūkyje yra didžiulis, nes turime gerai išvystytą gyvulininkystę ir augalininkystę. Ūkininkų valia apsispręsti, kokiai paskirčiai auginti kukurūzus. Kukurūzų hibridai yra specializuoti ir suskirstyti į tris grupes: grūdams, silosui ir energetinėms reikmėms.

Eksperimentas: kukurūzus sėjo vagutėse

Jau septynerius metus kukurūzus auginantys Laimos Stonkuvienės agroserviso įmonė bei jaunieji ūkininkai Darius ir Jaunius Stonkai iš viso kukurūzų augina  apie 1100 hektarų ( apie 20 proc. bendro dirbamos žemės ploto). Šiemet Žvirgždaičių krašto žemdirbiai pirmieji Lietuvoje ryžosi  savotiškam eksperimentui, - apie 400 ha kukurūzų ploto sėjo su specialia sėjamąja vagutėse. Vokietijoje ši technologija taikoma jau daugelį metų. Lietuvoje iki šiol bandymai plačiau paskleisti kukurūzų sėjimą vagutėse nebuvo sėkmingi. Įmonės valdytojas Aleksandras Stonkus sakė, jog šiemet kukurūzų derlių ūkyje žadama pradėti doroti spalio mėnesio pradžioje. Tuomet paaiškės ir eksperimento rezultatai. „Kiekviena kultūra turi savo privalumų ir minusų. Kukurūzus nėra sudėtinga auginti, bet reikia mokėti tai daryti, turėti visą reikalingą našią techniką. Atsisakę cukrinių runkelių, ėmėmės sėti kukurūzus ir iki šiol tikrai nesigailime“,- apie kukurūzų auginimą kalbėjo A.Stonkus. Palankiais metais grūdams auginamų kukurūzų derlingumas ūkyje siekia 12-13 t/ha, prastesniais – 8- 9 t/ha.  Šiųmetis kukurūzų derlius žemdirbių neturėtų nuvilti.
 
Auginti nesudėtinga, bet rizikinga

Kukurūzų grūdams rinka yra pakankamai plati, pirkėjų gausu ir Lietuvoje, ir užsienyje, tad dėl realizacijos problemų nekyla - svarbu užauginti gerą derlių. Norint sėkmingai auginti kukurūzus grūdams, be specialių sėjamųjų, kukurūzams reikia ir specialiai paruoštų kombainų bei jų priedų. Planuojant auginti kukurūzus grūdams, būtina turėti galingas džiovyklas. Augindami kukurūzus, ūkininkai susiduria ir su tam tikra rizika, nes dėl nepalankių oro sąlygų grūdai gali ir visai neprinokti. Svarbiausia - tinkamos veislės parinkimas. Kaip pataria specialistai, geriausia rinktis pusiau hibridines kukurūzų veisles - jos atsparesnės aplinkos sąlygoms. Svarbiausi kriterijai renkantis veislę - kuo ankstyvesnė branda ir geras derlingumas. Rekomenduojama, kad viename hektare turėtų augti 90-100 tūkst. stiebų. Geriausias rezultatas pasiekiamas, kai ant vieno stiebo užauga viena didelė burbuolė, kurioje grūdai būna stambūs, o vienoje burbuolėje sunoksta iki 500 grūdų.

 Kukurūzai - energijos „bomba“

„Iš tiesų, kukurūzais kasmet susidomi vis nauji augintojai. Kai prieš porą dešimtmečių pradėjome aktyviai platinti kukurūzų sėklas, Lietuvoje kukurūzų pasėlių plotai tesiekė apie 2 tūkst. hektarų. Dabar vien Šakių rajone kukurūzų auginama jau daugiau nei 3 tūkst. hektarų“, - sako kukurūzų sėklas platinančios vokiečių firmos „Pioner“ atstovės Baltijos šalims, Kudirkos Naumiestyje įsikūrusios bendrovės „Valjona“ vadovas  Jonas Valaitis. Jo sukaupta patirtimi sėkmingai naudojasi sūnus, jaunasis ūkininkas Mindaugas Valaitis, ne tik auginantis kukurūzus, bet ir atliekantis su jais įvairius technologinius eksperimentus.

Rajone didžioji dalis kukurūzų derliaus sunaudojama siloso gamybai. Vis daugiau rajono ūkininkų kukurūzų žaliavą parduoda Šilutės spirito gamyklai, kur gaminamas bioetanolis (dehidratuotas etilo alkoholis). Gamyklos produkcija parduodama ne tik Lietuvoje, bet ir eksportuojama į Vakarų Europą. AB „Biofuture“ priklausanti Šilutės spirito gamykla per parą pagamina apie 150 tūkst. litrų bioetanolio. Šiuo metu gamykla jau kviečia ūkininkus sudaryti išankstines sutartis dėl drėgnų (nedžiovintų) kukurūzų supirkimo.

Vienas hektaras išmaitina tris karves

„Manau, kukurūzai turi didžiulį potencialą, kadangi jų auginimo galimybės yra labai palankios mūsų klimato, dirvožemio ir agrotechnikos atžvilgiu. Kukurūzai yra monokultūra, toje pačioje vietoje gali augti metų metus. Ši savybė bene labiausiai ir skatina ūkininkus, ypač gyvulių augintojus, sėti kukurūzus“,- sako vienas pirmųjų kukurūzų populiarintojų Lietuvoje, UAB „Valjona“ vadovas J. Valaitis. Anot jo, šiuo metu bendrovė Lietuvos ūkininkams gali pasiūlyti net 26 veislių kukurūzų sėklos. „Kas pabando auginti kukurūzus, iš to jau kukurūzo burbuolės neatimsi. Iš hektaro kukurūzų ūkininkai gali pasigaminti 60-70 tonų siloso ir per metus iššerti tris karves,“ - patikina J.Valaitis. Anot pašnekovo, svarbiausia kukurūzus teisingai pasėti, patręšti ir neapleisti piktžolėmis. Kas sugeba tai padaryti, - derlius garantuotas. Kukurūzai pašarų gamyboje, - tikras „parakas“, pagrindinis energijos šaltinis.

Kaip pastebi J.Valaitis, kukurūzų derlingumas priklauso nuo įvairių aplinkybių, tačiau dažnas ūkininkas pasakys, kad gerais metais grūdų derlius siekia 12 ar net 13 tonų iš hektaro. Kukurūzų, kaip ir kitos žemės ūkio produkcijos, supirkimo kainos svyruoja priklausomai nuo situacijos rinkoje. Prognozuojama, jog šiemet už toną grūdų turėtų būti mokama apie 700 litų.
 
Kukurūzų pasėliai traukia ir nuotykių mėgėjus

Beje, kukurūzai gali duoti ne tik materialinę naudą, bet ir pasitarnauti turiningo laisvalaikio praleidimui. Prieš kelerius metus Lietuvoje atsiradusi nauja pramoga,- klajonės kukurūzų labirintais, atrodė gana keista ir egzotiška. Šiandien jau veikia trys skirtingi labirintai Vilniaus, Anykščių ir Radviliškio rajonuose. Kukurūzų labirintas - sezoninė pramoga, kuri gali trukti nuo liepos pabaigos iki lapkričio pradžios. Įspūdingais kukurūzų labirintais mėgsta klajoti jaunimas bei tėvai su savo vaikais. Klaidžioti labirintais, kurie užima apie 3 ha plotą, nėra lengva užduotis, nes įveikti tenka apie 3 kilometrų bendrą takelių ilgį. Regis, kukurūzų augintojai tokiomis plačiomis šio šilumamėgio augalo panaudojimo galimybėmis turėtų būti tikrai patenkinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.