Vaikus vis dar džiugina knygos

skaitovasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Daugelis mano, jog kompiuteris ir internetas – vieninteliai dalykai, apie kuriuos svajoja dabartiniai vaikai. Ir tikrai, tame yra tiesios. Du stebuklingi žodžiai – internetas kompiuteris, kompiuteris internetas, vienas be kito dažnam net neįsivaizduojami. Tačiau nepaisant teiginio, jog vaikai naudojasi tik šiuolaikinėmis technologijomis, galima drąsiai sakyti, kad jie vis dar skaito knygas, dalyvauja skaitovų konkursuose ir tuo mėgaujasi.
 
Nuotr. Antrąją vietą skaitovų konkurse užėmęs griškabūdietis D. Slavickas savo išraiškingumu ir talentu nustebino visus renginio dalyvius.
 
Šakių rajono viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vedėja Meilutė Sapronaitienė teigia, jog biblioteka tikrai nėra užmiršta, čia kiekvieną dieną užsuka daug vaikų, kuriuos džiugina knygos ir jose pasakojamos istorijos. Vedėja teigė, jog vaikai mėgsta skaityti, mieste esančią biblioteką kiekvieną dieną aplanko mergaitės ir berniukai, kurie gali nustebinti perskaitytų knygų skaičiumi. „Bibliotekoje gyvenimas tiesiog verda“,- pasakojo vedėja. Štai viena mergaitė minėjo, jog per metus laiko perskaitė 70 knygų. Be to, vedėjos teigimu, yra tokių vaikų, kurie jų perskaito virš 100.

Spalio 23 dieną Šakių viešojoje bibliotekoje vyko renginys - „Elenos Spurgaitės kūryba ir mes“. Renginio metu buvo apdovanoti recenzijų autoriai, kurie nuo pat birželio mėnesio turėjo galimybę jas rašyti apie pasirinktą E. Spurgaitės knygą. Taip pat renginio metu pasirodė skaitovai, kurie skaitė ištraukas iš E. Spurgaitės kūrybos. Konkurse dalyvavo vaikai iš visos Marijampolės apskrities. Skaitovai ir recenzijų autoriai varžėsi 1-4 klasių, 5-8 klasių ir 9-12 klasių grupėse.
 
Drebančios rankos ir virpantys balsai

Nepaisant visų baimių, kurios kaustė skaitovus – jos daugiau ar mažiau buvo įveiktos. Vaikams sekėsi gerai, daugumos jų susikaupimas ir išraiškingas pasakojimas privertė nusišypsoti daugelį renginio dalyvių.

1-4 klasių grupėje pirmąją vietą laimėjo Kazlų Rūdos pagrindinės mokyklos mokinė Urtė Bulotaitė, 5-8 klasių grupėje – Šakių „Varpo“ mokyklos moksleivė Goda Endzelytė ir 9-12 klasių tarpe pirmąją vietą skaitovų konkurse iškovojo Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokinys Feliksas Remeika. Antrąją vietą 1-4 klasių tarpe užėmęs griškabūdietis Deividas Slavickas sužavėjo ne tik komisiją, bet ir visus renginio dalyvius. Vaiko išraiškingas pasakojimas, gestikuliacija bei intonacija tiesiog sužavėjo klausytojus. Vaikų literatūros skyriaus vedėja M. Sapronaitienė bei bibliotekininkė I. Talalienė mano, jog D. Slavickas turi išskirtinį talentą.

Vaikų literatūros skyriaus vedėja šiek tiek nusivylusi, jog recenzijų konkurse mūsų rajono mokiniai nedalyvavo taip aktyviai, kaip buvo tikėtasi. Pasak M. Sapronaitienės, „visus laurus nusinešė vilkaviškiečiai“. Nors recenzijų rašyme rajono mokiniai neužėmė pirmųjų vietų, tačiau jiems vis tiek pasisekė,- jie tapo 2-3 vietų laimėtojais. 5-8 klasių grupėje Paluobių pagrindinės mokyklos mokinė Justė Gurevičiūtė užėmė trečiąją, 9-12 klasių tarpe Šakių „Varpo“ mokyklos mokinė Ugnė Martišiūtė iškovojo antrąją vietas, o Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokinė Alma Baltrušaitytė liko trečia.

Renginuko metu Kazlų Rūdos viešosios bibliotekos „Nykštuko Brazduko“ teatras kartu su Kazlų Rūdos pagrindinės mokyklos būreliu „Diemedėlis“ ir Vaikų dienos centro būreliu „Šypsniukas“ parodė lėlių spektaklį pagal E. Spurgaitės pasaką „Kiaunės dvaro nebėra“. Pianino skambesiu džiugino Ugnė Daniūnaitė, Aiva Valaitytė ir Linutė Grinevičiūtė.

Pirmąsias vietas laimėję skaitovai ir recenzijų autoriai buvo apdovanoti 200 litų piniginiais prizais. Šakių sporto klubo “Audra” prezidentas Kęstutis Smirnovas įsteigė dovanas vaikams, kurie užėmė 2-3 konkurso vietas. Šiame projekte dalyvavo 18 recenzijų autorių ir 28 skaitovai. Renginyje dalyvavo K. Smirnovas,  vicemerė R. Rauktienė ir Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja E. Kasparevičienė, kurios taip pat vaikams įteikė dovanėlių.

Taigi galime tikėti, jog pažaidę kompiuterinius žaidimus ir internete pabendravę su draugais, daugelis vaikų vis tiek į rankas pasiima knygą ir pasineria į įdomiausius nuotykius ar mokosi kūrinių ištraukas, kuriomis vėliau visus džiugina įvairiuose konkursuose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.