Nesutarimus įstaigose aiškinsis už uždarų durų

Tarybos nario Artūro Varankevičiaus vadovaujamas Kontrolės komitetas vienbalsiai sutarė, kad išsamiau situacija įstaigose, apie ką kalbama skunduose, turėtų būti aptarta ne viešame posėdyje. D. Pavalkio nuotr.

Įvairūs skundai dėl rajono įstaigose susiklostančios vienokios ar kitokios situacijos (suprantama, ne gerąja prasme) tampa gana dažnas reiškinys. Apie tai neseniai kalbėta ir vykusiame Kontrolės komitete, kur galiausiai nutarta situaciją „Šakių autobusų parke“, Socialinių paslaugų centre bei Kukarskės globos namuose aptarti jau uždarame posėdyje.

Vienas naujesnių skundų – dėl situacijos Kukarskės globos namuose, tiksliau, psichologinės atmosferos, mikroklimato, darbuotojų ir direktorės nesusikalbėjimo. Iš principo apie tai jau rašėme beveik prieš dvejus metus, kai galiausiai buvęs meras Edgaras Pilypaitis priėmė sprendimą įstaigos vadovę Astą Pranaitienę atšaukti iš pareigų, tačiau šiai paskutinę darbo dieną sunegalavus ir pusmetį turint nedarbingumą ji iš pareigų atleista nebuvo, o pasikeitus merui ir prie rajono valdžios vairo stojus Raimondui Januševičiui, ji į darbą sugrąžinta.

Kaip pastebėjo tarybos narė Rima Rauktienė, belieka apgailestauti, kad laikas eina, keičiasi žmonės, bet situacija vis tiek išlieka bloga.

„Esu nekart klaususi vicemero apie tai, kokia situacija Kukarskės globos namuose. Esą normalizavosi, bet kai gavau šį raštą...“ – svarstė R. Rauktienė ir pridūrė, kad nereaguoti, apsimesti, kad nieko nevyksta, nelabai išeina. Mat būtent nesikišti ir tiesiog palaukti siūlė tarybos narys Ričardas Lekavičius.

Visgi pokyčiai kalba už save, mat neseniai darbą ir vėl paliko keturios administracijoje dirbusios moterys, o, kaip nurodoma rašte, po pagalbos kreipimosi į rajono valdžią situacija tik pablogėjo.

„Mes galime tik kelti klausimus, bet sprendimus priima meras“, – kalbėta Kontrolės posėdyje ir svarstyta, kad būtent meras galbūt turėtų pasakyti griežtesnį žodį, „nes jis sugrąžino į darbą direktorę ir ratas vėl užsisuko“. Juolab, kaip perfrazuodama skunde išdėstytas mintis sakė R. Rauktienė, panašiai svarstė ir raštą pasirašiusios globos namų darbuotojos, kad „pasibaigus 100 dienų laikotarpiui (kada vadovė sugrąžinta į pareigas – red. past.) prasidėjo problemos, o steigėjas tarsi išėmė kontrolinį mechanizmą“.

Visgi meras R. Januševičius savivaldybės tarybos posėdžio metu patikino, kad situacija jam puikiai žinoma, ji aptarta tiek su pačia vadove, tiek su šią sritį kuruojančiu vicemeru Dariumi Jakavičiumi bei atsakingo skyriaus vedėja Daiva Pilypaityte ir „duotas rezervas pasitaisyti“, tačiau patikino, kad jis nelipsiąs ant to paties grėblio, ant kurio lipo buvęs meras, nes, net ir įstaigos vadovei nedirbant, situacija globos namuose buvo įtempta.

„Atkartojamas naratyvas, kad jūs man nieko nepadarysit, nes aš turiu stogą, nėra naujas ir tai nėra gražu“, – teigė opozicijos lyderis E. Pilypaitis ir pasigedo Socialinės paramos skyriaus didesnio indėlio į savo kuruojamas įstaigas, ką yra pastebėjęs bei nurodęs ir auditą atlikęs Vidaus audito skyrius.

Mat kitas skundas liečia kitą socialinę įstaigą – Socialinių paslaugų centrą. Apie problemas šiame centre jau irgi ne vienas mėnuo sklando gandai. Situacijai spręsti buvo sudaryta savivaldybės vyriausiojo specialisto Remigijaus Dumčiaus vadovaujama komisija, kuri savivaldybės administracijai rekomendavo įstaigoje tiesiog atlikti nepriklausomą auditą, bet bent kol kas šiuo klausimu nelabai pasistūmėta, o ir pati komisija esą nelabai ką galėjo padaryti, nes esą teisininkai paaiškino, kad skundo turinys yra ne komisijos kompetencija, nors skundo turinio niekas garsinti nenori, tik patikina, kad „labai konkrečios pastabos“.

„Yra stogų, stogelių ir pastogių. Vienus skundus bandom nagrinėti, į kitus nekreipiam dėmesio. <...> Turim tris skundus ir kiekvienam skirtingos taisyklės ir skirtingas požiūris. Viskas vyksta pagal suinteresuotumą ir nepabijokim pasakyti, kad yra politinė korupcija“, – rėžė R. Lekavičius, ne vieną mėnesį prašęs dėmesio „Šakių autobusų parkui“, teiravęsis, o kaipgi sprendžiamas konfliktas ir kaip klostosi įmonėje situacija, apie ką rašėme dar pernai gruodį, ir apgailestavo, kad galiausiai vienas iš darbuotojų atleistas (R. Lekavičiaus bendražygis rinkimuose – red. past.), nes panaikinta jo pareigybė.

Dėl situacijos šioje įmonėje irgi buvo sudaryta komisija, jai vadovavo vicemeras Egidijus Peleckis. Anot jo, išties įmonėje trūko susikalbėjimo, buvo komunikacijos spragų, tačiau tikino, kad situacija su įstaigos vadovu Tomu Povilaičiu aptarta, o trūkumai pašalinti, atsižvelgta ir į Darbo inspekcijos pastabas.

Visgi, kalbant tiek apie šią, tiek apie kitas įstaigas, nevienodai vaikšto ir skundai, mat vieni būna adresuoti administracijai ar tik merui, kiti kreipiasi tiesiogiai į vieną ar kitą tarybos narį. Apie tai kalbėjo R. Rauktienė bei apgailestavo, kad atgalinio ryšio nėra ir iš administracijos, nes tarybos nariai taip ir neinformuoti, kuo ta situacija įmonėje baigėsi, neturi ji ką pasakyti ir žmogui, kuris į ją kreipėsi, pavyzdžiui, dėl jau minėto „Šakių autobusų parko“. Anot E. Peleckio, tarybos nariai, kurie persiuntė skundus, yra informuoti, esą bendrauta ir su R. Rauktiene, tačiau komisija, leidžia suprasti vicemeras, nagrinėjo tik tą skundą, kuris buvo adresuotas administracijai, bet ne tarybos nariams. Daugiau nusiskundimų, pasak E. Peleckio, dėl situacijos „Šakių autobusų parke“ sulaukta nebuvo, tad viliasi, kad šioje įstaigoje įtampa atslūgs.

Galbūt daugiau aiškumo bus po uždaro posėdžio, nes būtent tokį sprendimą priėmė Artūro Varankevičiaus vadovaujamas komitetas – kone vienbalsiai sutarta situaciją kiekvienoje iš trijų minėtų įstaigų aptarti jau už uždarų durų. Be to, būtent balandį savivaldybės taryboje bus tvirtinamos ir įstaigų vadovų ataskaitos, tad tarybos nariai turės galimybę nuodugniai panagrinėti situaciją ar užduoti rūpimus klausimus vadovams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.