Šokis sujungė kolektyvus iš visos Lietuvos

sokiai siaustinis
Nuotr. Pereinamojo festivalio-konkurso taurė komisijos sprendimu iškeliavo į Panevėžį – nugalėtojais tapo Juozo Balčikonio gimnazijos liaudiškų šokių grupė „Siaustinis“.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Praėjęs penktadienis Šakių „Varpo“ mokykloje buvo kupinas muzikos, šokių, gausių plojimų ir netylančio juoko. Čia vyko respublikinis ugdymo įstaigų ir kultūros centrų liaudiškų šokių grupių festivalis-konkursas „Šokis mus jungia 2016“.
 
Festivalis pirmą kartą surengtas 2015 m. Kauno „Santaros“ gimnazijoje pedagogo-choreografo, Kauno „Santaros“ gimnazijos ansamblio „Santariečiai“ vadovo Kazimiero Kondratavičiaus iniciatyva. Tuomet įsteigta pereinamoji „Santaros“ taurė atiteko pirmojo festivalio-konkurso laureatams – Šakių kultūros centro liaudiškų šokių grupei „Pynė“, vadovaujamai Vitalijos Venienės.

sokiai santarieciaiScenos šeimininkai – jaunesnioji „Pynės“ šokėjų grupė ir pradėjo „Varpo“ aktų salėje vykusią šventę. „Pynė“ pavasarį atšventė savo kūrybinės veiklos 20-metį. Vadovė V. Venienė sako, kad per šį laikotarpį būta ir džiaugsmo, ir skambaus juoko, ir liūdesio bei nuovargio ašarų. Tačiau kolektyvą jungia stipri šokio dvasia, kuri moko šokėjus nepasiduoti, tobulėti ir palaikyti vienas kitą. Kolektyvas aktyviai dalyvauja visuose Šakių rajono renginiuose, respublikiniuose festivaliuose ir šventėse bei yra Lietuvos dainų ir šokių švenčių dalyvis. „Pynės“ jaunuolių grupė 2015 m. iš respublikinio konkurso „Šoka Lietuva“, vykusio Vilniuje, Šakiams parvežė laureatų diplomą. Be to, kolektyvas jau spėjo savo programą parodyti festivaliuose Slovakijoje, Lenkijoje, Vengrijoje ir Rusijoje.

Nuotr. Pirmą kartą festivalis buvo surengtas praėjusiais metais „Santariečių“ namuose – Kauno „Santaros“ gimnazijoje.

Pirmuosius „Pynės“ istorijos puslapius galime versti nuo 1983 m., kai V. Venienė atvyko dirbti į tuometinę Zigmo Angariečio mokyklą. Vieno pasitarimo metu direktoriaus pavaduotoja Ona Valaitienė prieštarauti neleidžiančiu tonu pasakė, kad V. Venienė – jauna, imli mokytoja – turi vadovauti spaliukų šokių rateliui. Su ašaromis akyse tada V. Venienė įrodinėjo pavaduotojai nemokanti skaityti šokių brėžinių. Tačiau ši nesileido į kalbas. Nuo tada dešimt metų V. Venienė mokėsi pati, mokė kitus, dirbo bei ugdė savo įgūdžius. Galų gale, praėjus dešimtmečiui, moteris pasiryžo suburti savo šokių kolektyvą – „Pynę“. Šiuo metu kolektyvas vienija 60 narių – trys grupės šokėjų: jaunimo, jaunuolių ir jaunučių.

Pagal festivalio tradiciją renginio organizatoriais tampa laureatų vardu pasipuošęs šokių kolektyvas, todėl konkursas šiais metais buvo surengtas Šakiuose, kolektyvo „Pynė“ namuose.

sokiai vaivoraPenktadienį vykusiame festivalyje varžėsi net devyni kolektyvai iš visos Lietuvos. Iš Šakių rajono, be „Pynės“, renginyje dalyvavo Griškabūdžio gimnazijos merginų liaudiškų šokių grupė „Vaivora, kuriai vadovauja Vida Čeplevičienė.

Kolektyvas susibūrė 2010 metų rudenį, o 2014 metais jam suteiktas „Vaivoros“ vardas. Kolektyvo merginos – aktyvios Lietuvos moksleivių dainų švenčių Vilniuje, respublikinės šokių šventės Marijampolėje, respublikinio konkurso „Šokis mus jungia 2015“ dalyvės. „Vaivorietės“ koncertuoja įvairiuose renginiuose, jas vienija šokis, linksmas ir šmaikštus žodis bei pagarba viena kitai.

Nuotr. Festivalyje-konkurse pasirodė ir Griškabūdžio gimnazijos merginų liaudiškų šokių grupė „Vaivora“.

Kiti kolektyvai susirinko iš Vilkaviškio (Vaikų ir jaunimo centro šokių studijos „Vyželė“ jaunimo grupė), Šiaulių (Dainų progimnazijos liaudiškų šokių studija „Šermukšnėlė“), Jurbarko (kultūros centro liaudiškų šokių studijos „Nemunėlis“ jaunuolių grupė), Alytaus (Jaunimo centro šokių studijos „Rūta“ merginų grupė), Panevėžio (Juozo Balčikonio gimnazijos jaunimo liaudiškų šokių grupė „Siaustinis“, Plungės (kultūros centro vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių studija „Mažasis Suvartukas), Kauno („Santaros“ gimnazijos jaunimo liaudiškų šokių grupė „Santariečiai“).

Šokėjus akylai stebėjo ir vertino sudaryta komisija – šokių kolektyvų iš įvairių miestų vadovai bei Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius. Visi kolektyvai scenoje pasirodė po du kartus, tad susirinkusiesiems buvo pažerta visa puokštė įvairiausių šokių – ne tik tradicinių, bet ir pagal šiuolaikinę muziką su liaudiškais motyvais atliktų pasirodymų. Nenuostabu, kad komisijai apsispręsti nebuvo lengva. O kol sprendėsi kolektyvų likimai ir kas namo parsiveš pereinamąją taurę bei kitais metais rengs festivalį-konkursą, scenoje visus linksmino ir iš nuostabos privertė aikčioti Šakių cirko mokyklos auklėtiniai.

Komisijai grįžus į aktų salę paaiškėjo, kad pereinamasis konkurso prizas iškeliaus į Panevėžį – konkurso-festivalio „Šokis mus jungia 2016“ laureatais šį kartą tapo kolektyvas „Siaustinis“, kuriam vadovauja Kristina Nainienė. Kolektyvas scenoje šoko „Usanyką“ ir „Susuktinę polką“. „Pynės“ jaunuoliai konkurse drauge su Jurbarko „Nemunėlio“ šokėjais dalijosi I vieta, II vieta atiteko „Santarai“, o III vietą iškovojo „Mažasis Suvartukas“. Visiems kitiems kolektyvams įteikti padėkos raštai.

sokiai pyne
Nuotr. „Kauškutis“ – vienas iš „Pynės“ pasirodymų, padovanojęs kolektyvui I vietą.


srtfondasProjekto „Esam zanavykai“ rubriką „Folkloras“ tema „Šokis sujungė kolektyvus iš visos Lietuvos“ remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.