Bendruomenėse ir nauji užmojai, ir veiklų tąsa

teviske liepalotai
Aktyvi liepalotiškių bendruomenė planuoja ir šiųmetes veiklas, jiems ypač aktualus Staliorių kapinaičių statusas. L. Poškevičiūtės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį savaitgalį net dvi rajono bendruomenės aptarė praeitų ir planavo šių metų veiklas. Voverių bendruomenės centras „Jotija“ planuoja atnaujinti ir efektyviau  išnaudoti poilsio zonas prie Voverių tvenkinio, o bendruomenės centro „Tėviškė“ rūpestis – Staliorių kapinės.
 
Pasigedo seniūnės

Praėjusį šeštadienį Voverių bendruomenės centro „Jotija“ nariai rinkosi į pakartotinį visuotinį ataskaitinį susirinkimą. Praėjusių metų spalio pradžioje prie bendruomenės vairo stojo nauja pirmininkė – Rasa Liubamirskaitė, buvo išrinkta ir nauja bendruomenės valdyba, be R. Liubamirskaitės – Dainius Bakšaitis ir Saulius Šnipas. Kadangi šio susirinkimo metu neatsirado daugiau norinčių dirbti valdyboje, prie šito klausimo bendruomenė sugrįš.

„Ar taip žmonėms nerūpi? Visi nori, kad būtų gražu, kad būtų sutvarkyta aplinka, vykdomi projektai, bet kažką daryti nenori“, – stebėjosi bendruomenės pirmininkė.

Į bendruomenę buvo priimti trys nauji nariai, tiesa, iš bendruomenės pasitraukė arba buvo pašalinta net dešimt narių.

„Galbūt reiktų paaiškinti, kodėl tiek daug narių yra išstojančių iš bendruomenės. Čia tokia skaudi bendruomenės tema, bet buvo didelės peripetijos su Pocevičiais. Buvo ankstesnės bendruomenės intriga, kad būtų surinkta kuo daugiau narių, kad galėtų pabalsuoti ir nuboksuoti Pocevičius, po to tų narių funkcionavimas liko tik popierinis“, – aiškino bendruomenės valdybos narys D. Bakšaitis.

Tačiau, kaip pasiūlė vienas bendruomenietis, praeitį reikia palikti, o žvelgti į ateitį, dirbti čia ir dabar.

Kadangi naujoji pirmininkė vadovauja vos keli mėnesiai, tai ir veiklų nedaug – spalio mėnesį organizuota talka ir tvarkyta aplinka apie tiltą, gruodį vyko eglutės įžiebimo šventė. R. Liubamirskaitė pripažino, kad, perėmusi dokumentus iš ankstesnės pirmininkės, rado daug netikslumų bendruomenės buhalterijoje. Pristatydama veiklos ataskaitą už praeitus metus, paminėjo, kad daugiausiai lėšų (aukos) buvo surinkta už baidarių nuomą – 415 eurų.

Voverių bendruomenės centro planuose – didinti maudyklos plotą, atnaujinti pliažo teritoriją (pastatyti suolus, stalus, stoginę), surengti Joninių šventę. Viena bendruomenietė pasakojo, kad vasarą prie tvenkinio atvyksta labai daug žmonių, siūlė statyti aukų dėžutę, galbūt atvažiavusieji prisidėtų vienu kitu euru, nes bendruomenei reikia ir žolę pjauti, aplinką tvarkyti. Bendruomenė parengė projektą ir žada pirkti traktoriuką-žoliapjovę. Susirinkimo metu aptarta ir daugiau klausimų, problema – palaidi šunys.

Bendruomenės nedžiugina ir patalpos (buvęs mokyklos pastatas), nes yra nešildomos. Pats pastatas, kuriuo naudojasi pagal panaudos sutartį, taip pat prašosi remonto. Bendruomenės nariai išsakė nuomonę, kad reiktų atsisakyti rūsio bei kelių patalpų, kuriomis nesinaudoja, todėl nuspręsta teikti savivaldybei prašymą, kad būtų peržiūrėta panaudos nuomos sutartis.

„Kuo daugiau mes turime patalpų, mes turime jas prisižiūrėti, turim daryti einamuosius remontus. Rūsys yra bendrai naudojamas ir bibliotekos, ir įmonės „Eglėšakis“, turi rūsiu visi ir rūpintis“, – svarstė bendruomenės pirmininkė.

Bendruomeniečiai ypač pasigedo Voverių seniūnaičio bei Kidulių seniūnės Renatos Švelnytės didesnio dėmesio Voveriams ir dalyvavimo susirinkime, į kurį buvo kviesti. Tad iškilusius klausimus, į kuriuos tikisi sulaukti atsakymų, seniūnei pateiks el. paštu.

Brangus pastato išlaikymas

Bendruomenę „Tėviškė“ vienija 73 nariai, valdyboje – 12 narių. Apžvelgdama praėjusius metus, bendruomenės pirmininkė Alvyra Janavičienė paminėjo, kad dėl pandemijos suvaržymų surengė tik devynis renginius, tačiau veiklas vykdė ir nuotoliniu būdu, birželio 14 d. paminėjo Staliorių koplyčios 170 metų jubiliejų, surengė vasaros šventę ir kt.

Bendruomenė veiklas vykdo jaukiose, suremontuotose patalpose, tačiau, pasak bendruomenės buhalterės Giedrės Ižganaitienės, daugiausiai lėšų išeina pastato išlaikymui.

„Elektra mums labai brangiai kainuoja, ką daryti, neįsivaizduoju. Tuoj sueis ir visas nario mokestis, ir kitos lėšos. Pernai už elektrą sumokėjom 813 eurų, šiemet vien už sausį sumokėjom 400 eurų“, – kalbėjo G. Ižganaitienė.

Bendruomenės pirmininkė E. Janavičienė kėlė klausimą dėl Staliorių kapinių, šiuo metu jose laidoti negalima, todėl bendruomenė rinko parašus ir teiks prašymą savivaldybei, kad būtų pakeistas kapinių statusas – iš neveikiančių į riboto veikimo kapines.

„Kapinių statuso pakeitimas reikalingas, nes šiose kapinėse yra šeimų kapaviečių, kur ateityje yra poreikis palaidoti į tuos pačius šeimos kapus kitus tos šeimos narius“, – aiškino pirmininkė.

Ji taip pat padėkojo aktyviausiems bendruomenės nariams – Birutei Žemaitienei, Aušrai Balsienei, Romui ir Tomui Skaizgiriams – už rūpestingus kasdieninius darbus bendruomenėje.

Susirinkime dalyvavęs Lukšių seniūnas Vytautas Andziulevičius pažadėjo nupirkti augalų teritorijos apželdinimui, pažvyruoti kelią Klevinių link.

„Nerandam rodos su šiukšlintojais. Yra bendros šiukšlinės, kad ir link Germuolių, savaitės pabaigoje jau būna prikrautos pilnos automobilių detalių, padangų. Nupirksim kamerą, pagausim šiukšlintojus, perduosim policijai“, – kalbėjo seniūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.