Socialiniai būstai – galvos skausmas seniūnams

dumcius seniunai
Gelgaudiškio seniūnas Valdas Dumčius įsitikinęs, kad savivaldybė turėtų pirkti vieno, dviejų, o ne trijų ar keturių kambarių socialinius būstus, nes jų ir poreikis didesnis, ir lengviau surasti norinčias juose gyventi šeimas. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Socialiniai būstai mūsų rajono savivaldybėje, kaip ir visoje šalyje, apipinti gausybe problemų. Apie tai, kad jų nuolat trūksta, kad šie neretai būna pačių gyventojų nuniokojami ir tampa nebetinkami gyventi, o seniūnijoms į juos tenka investuoti nemažai pinigų, kad būstai taptų tinkami gyvenimui, kalbėta seniūnų pasitarimo metu.

Seniūnų pasitarime savivaldybės administracijos Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė priminė, kad dar praėjusiais metais savivaldybės taryba patvirtino Šakių rajono savivaldybės būsto ir socialinio būsto nuomos tvarkos aprašą: išnuomoto būsto būklė bei kaip laikomasi būsto nuomos sutartyje nustatytų sąlygų tikrinama ne rečiau kaip kartą per metus (iki einamųjų metų lapkričio 1 d.). O apie planuojamą tikrinimą nuomininkui pranešama prieš 7 darbo dienas.

„Patikrinus būstą, yra surašomas patikrinimo aktas. Prašau seniūnų tuos aktus pateikti mums. Taip pat turite ne rečiau kaip kartą per pusmetį tikrinti, kaip mokami mokesčiai už išnuomoto būsto nuomą ir komunalines paslaugas. Pasižiūrėkite tuos būstus“, – priminė E. Grigaitienė pridurdama, kad dažnai socialiniai būstai nugyvenami, jų būklė tampa apgailėtina.

Gelgaudiškio seniūnas Valdas Dumčius pasidalino tokiu pastebėjimu, kad jau kuris laikas stovi keturių kambarių socialinis būstas, deja, nėra norinčių jame apsigyventi.

„Mums jis didelė našta. Atėjo mokesčiai už šildymą, už viską mes mokam. Ieškom šeimų per visas seniūnijas“, – tikino seniūnas.

Seniūnas, išgirdęs, kad savivaldybė rengiasi pirkti trijų kambarių butą, tikino, kad surasti ir apgyvendinti keturių asmenų šeimą 3–4 kambarių bute yra labai sunku.

„Kai išgirdau, kad vėl ieškomas Gelgaudiškyje pirkti penktame aukšte trijų kambarių butas, tai, manau, yra absurdas. Su mažais vaikais būna šeimos, tai butas penktame aukšte tikrai netinka. Poreikis yra vieno, dviejų kambarių butams“, – svarstė V. Dumčius.

Su tokiu seniūno pasakymu nenorėjęs sutikti savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius kalbėjo, kad  išsinuomoti iš savivaldybės butą gyventojai pageidauja daugiausiai vieno kambario, nors, pasak vicemero, yra dvi šeimos, kurioms reikia keturių, aštuonioms – trijų, o dviem didelėms šeimoms geriau būtų netgi namas.

„Dažniausiai prašantys būsto dar ir sąlygas kelia. Visi ir prašo tik Šakiuose. Nėra Šakiuose tinkamų pirkti butų. Pirkimo sąlygose yra įrašyta, kad butas turi atitikti ir visas priešgaisrines sąlygas. Aš pats važiuoju su komisija apžiūrėti numatomus įsigyti butus ir mes ieškome, kad žmonėms gyventi sąlygos būtų orios, kad nereiktų to buto dar ir remontuoti. Gelgaudiškyje savivaldybės numatomas pirkti būstas ir sąlygos gyventi yra idealios“, – kalbėjo D. Jakavičius.

E. Grigaitienės pastebėjimu, Šakių seniūnijoje yra ir per ilgai stovinčių atlaisvintų socialinių būstų.

„Būstų laukiančių eilėje rikiuojasi 80 žmonių. Yra per ilgas laikotarpis, kada būstai stovi tušti. Prašyčiau būstus pasižiūrėti, jie dabar yra reikalaujantys remonto“, – kalbėjo E. Grigaitienė.

Kaip aiškinosi Šakių seniūnas Dalius Jasevičius, Šakiuose yra trys socialiniai būstai, kurie nenaudojami, nes juos reikia tiesiog suremontuoti. Anot seniūno, šiuo metu kaip tik yra tvarkomas butas, esantis Bažnyčios g.  21-ajame name, kuris, seniūno teigimu, suremontuotas bus jau šį mėnesį.

„Užsitęsė gyventojos išsikraustymas iš buto, mes pasirašėme buto perdavimo-priėmimo aktą, kad užbaigtume visus komunalinius atsiskaitymus, kad skolos gyventojai daugiau neaugtų. Jau vasarą tą butą norėjome remontuoti, tarėmės su „Šilumos tinklais“, bet šie anksčiau darbų pradėti negalėjo, tai pradėjom po Naujųjų metų, – aiškino seniūnas. – Yra dar du butai, kuriuose reikalingas atlikti ypač didelis remontas: išpuvusios grindys, sienos ir t. t., bet šiemet viską tą ir padarysim.“

Anot seniūno, visuose minėtuose socialiniuose būstuose iki šiol nebuvo nei tualeto, nei dušo kabinos, nei šilto vandens, tad dabar, atsilaisvinus būstams, viskas bus įrengta. Seniūnas pasakojo, kad problemiškas būstas yra ir Ritiniuose, jame gyvena du gyventojai ir jau baigia jį nugyventi. Anot seniūno, šiuos gyventojus galima perkelti į mažesnį būstą, o butą suremontavus atkelti į jį didesnę šeimą. Kidulių seniūnė Renata Švelnytė taip pat atkreipė dėmesį, kad gyventojams dažniausiai pasiūlyti būstai netinka, vienai tokiai gyventojai šiuo metu gyvenančiai Kiduliuose siūlyta net vienuolika būstų, tačiau ši iš Kidulių išsikelti nenorinti. Pasak Kudirkos Naumiesčio seniūno Edvardo Belevičiaus, į Būbleliuose esantį socialinį būstą taip pat neatsiranda norinčių atsikelti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.