Andrius Tapinas skaidrina tarybas: palukštenti nori ir Šakius, bet...

tapinas K Pansevič nuotr
Neseniai skelbėme, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) konstatavo, jog tarybos narių apmokėjimo tvarka nepakankamai skaidri, nėra aiškios kontrolės ir pan. Galima spėti, kad STT tuo susidomėjo po to, kai visuomenininkas ir žurnalistas Andrius Tapinas ėmėsi iniciatyvos #Skaidrinam2023 ir ėmė viešinti galimai neskaidrias tarybos narių išlaidas. Tarp analizuojamų savivaldybių ir mūsiškė, tačiau, rūpimą informaciją išprašyti ne taip paprasta.

Neseniai A. Tapinas paviešino Mažeikių savivaldybės tarybos narių išmokas. Po atliktos analizės jis skelbė, kad viena tarybos narė per kadenciją nuvažiavo 75 tūkst. kilometrų, kita už savivaldybės pinigus pirko 3 tūkst. 600 įmaučių ar už internetą per mėnesį mokėjo 280 eurų. Viešinami atvejai, kai per griežtą karantiną kuro kelionėms buvo pilama po kelis šimtus litrų, pas meistrus tvarkoma po kelis automobilius, jie plaunami po keliadešimt kartų, prekės ir paslaugos įsigyjamos iš draugų ir pan. Štai po paviešintų Šilutės tarybos narių išlaidų du tarybos nariai susizgribo, kad galbūt pirkdami telefonus ir kompiuterius pasielgė neteisingai, nes išlaidas pakišo po „mobiliojo ryšio išlaidomis“ ir grąžino pinigus į biudžetą (1 tūkst. 674 eurus). A. Tapinas skelbia, kad šiuo metu analizuoja devynių savivaldybių, kuriose išmokos didžiausios, tarybos narių finansus. Tarp pirmiausiai analizuojamų – ir Šakių rajono savivaldybė, tačiau reikiamos informacijos išprašyti nepavyksta ir trečiadienį žurnalistas skelbė svarstantis savivaldybei siųsti teisinę pretenziją.

Jis savo internetinėje platformoje detaliai pateikia ir visas savivaldybei siųstas užklausas ir gautus atsakymus. A. Tapinas prašė daugiau informacijos nei pateikiama savivaldybės interneto svetainėje, kur galima rasti tik bendrą išmokoms skirtą sumą, bet neišskaidoma, kam konkrečiai tarybos nariai lėšas skyrė, kaip už jas atsiskaitė. Primena tarybos nario pareigą kasmet pateikti veiklos ataskaitą, tačiau jų neradęs klausia, kokiu būdu tarybos nariai atsiskaito visuomenei ir kas bei kaip šį procesą kontroliuoja. Pirmas prašymas savivaldybės administracijos vadovams išsiųstas kovo 15 d. Jau kitą dieną gautas mero patarėjo Mindaugo Laurinaičio laiškas, kuriame patikinama, kad savivaldybė prisidės prie projekto analizės ir kuo greičiau pateiks gautą informaciją. Kadangi daugumą dokumentų reikės skaitmenizuoti, Šakiai paprašė daugiau laiko.

„Atrašiau, kad būtų gerai gauti iki kovo 24. Kovo 28 dar nieko nesu gavęs, parašiau priminimą ir klausimą, kada galėčiau tikėtis gauti visus dokumentus ir atsakymus. Kovo 29 gavau atsakymą, kad susiduria su nenumatytais sunkumais ir pažada pateikti dokumentus iki savaitės pabaigos. Kovo 31 gavau mero patarėjo laišką su atsakymais į klausimus“, – rašo A. Tapinas ir įkelia M. Laurinaičio atsakymus.

Mero patarėjas aiškina esą tarybos narių individualių išmokų viešinimas nėra numatytas, tad esą be pačių tarybos narių sutikimo išlaidų ataskaitų pateikti negali, nurodo, kad į administracijos kreipimąsi neatsakė didesnė dalis tarybos narių. Priduria, kad išskaidytų išlaidų pagal konkrečias eilutes neturi, nes daryti suvestinių nenumatyta. Kiti atsakymai aiškumo irgi neprideda, tad A. Tapinas balandžio 3 d. rašo dar vieną laišką, remiasi Visuomenės informavimo įstatymu ir savivaldybės Reglamentu bei prašo pateikti visų tarybos narių ataskaitas. Jeigu tokių ataskaitų tarybos nariai neteikė, klausia žurnalistas, kodėl jiems buvo mokami pinigai. Be to, primenama, apie ką irgi esame rašę, kad 2021 m. atliktas auditas konstatavo, kad kontrolierė net neturėjo galimybės patikrinti, ar tarybos nario gautos išmokos mokėtos pagal paskirtį, nes tarybos nariai tiesiog nepateikė tai pateisinančių dokumentų.

„Kodėl esant tokiai situacijai administracija nesiėmė atitinkamų veiksmų? Kodėl  nebuvo atliktas auditas 2022 metais?“ – klausia A. Tapinas ir, kaip minėta, svarsto savivaldybei siųsti teisinę pretenziją.

Kaip žinia, būtent šiandien dabartinės kadencijos taryba posėdžiauja paskutinį kartą, tad artimiausiomis dienomis keisis administracijos vadovybė, tad laikas parodys, kaip greitai žurnalistas sulauks ar nesulauks prašomos informacijos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.