Tikslas – išsaugoti regionų architektūrinį savitumą

suvalkija knygaŠią savaitę Gelgaudiškio dvaro rūmuose,matyt, neatsitiktinai kultūros paveldo objekte, surengtas Lietuvos regionų tradicinės architektūros katalogų pristatymas (leidinių sudarytojai - Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos specialistai). Į renginį atvyko šio leidybinio projekto iniciatorė ir sumanytoja, Valstybės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktorė  Rūta Baškytė, Panemunių regioninio parko direktorius Viktoras Ganusauskas, Valstybės saugomų teritorijų tarnybos specialistai, kultūros paveldo srityje dirbantys ar šia sritimi besidomintys Šakių rajono savivaldybės specialistai, seniūnai, kaimo turizmo sodybų šeimininkai.
 
Nuotr. Direktorė R. Baškytė pabrėžė, jog šios architektūrinės studijos tikslas -  apibrėžti pagrindines nuostatas, kuriomis remiantis būtų plėtojamos naujos  statybos saugomose teritorijose.
 
Kaip pastebėjo Valstybės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktorė Rūta Baškytė, šis Lietuvos etnografiniams regionams skirtas leidybinis projektas yra finansuojamas iš Europos Sąjungos fondų ir sulaukė didelio visuomenės bei paveldosaugos specialistų, architektų susidomėjimo.  Iš viso dienos šviesą jau išvydo penki katalogai, kuriuose pateikiami atskirų Lietuvos regionų tradicinės architektūros bruožai, apibrėžiamos pagrindinės nuostatos, kuriomis remiantis turėtų būti plėtojamos naujos statybos saugomose teritorijose bei išsaugomi kraštovaizdžių savitumai. Leidiniuose pateikiami konkretūs pastatų projektiniai pasiūlymai, kuriuose puikiai derinamos senosios paveldo vertybės ir naujosios technologijos. Pasak R.Baškytės, baisiausia girdėti teiginius, kad tradicinės architektūros Lietuvoje jau nėra. Tokios nuomonės yra kai kurie architektai. „Atgimstančių dvarų architektūra - labai gražus paveldo išsaugojimo pavyzdys. Etnokultūra pirmiausia siejasi su kaimo tradicijomis. Leidiniuose ir stengėmės surinkti pačius geriausius pavyzdžius. Turi būti aiškios nuostatos dėl pastatų projektavimo, kadangi  regionuose yra daug skirtumų ir savitumų, kurių nereikėtų maišyti,“ - kalbėjo pranešėja, pripažindama ir tai, kad paveldas pamažu nyksta, ypač medinė architektūra.

 Praėjusiais 2012 metais pagal minėtą Europos Sąjungos remiamą projektą buvo išleisti penki leidiniai „Kaimo statyba“ („Žemaitija“, “Suvalkija“, „Mažoji Lietuva“, „Aukštaitija“, „Vakarų Aukštaitija“).  Gelgaudiškyje vykusiame renginyje visi jie ir buvo pristatyti. Be to, renginio dalyviai turėjo galimybę nemokamai įsigyti katalogus „Kaimo statyba: Suvalkija“ ir „Kaimo statyba: Mažoji Lietuva“. Šakiečius labiausiai sudomino leidinys apie Suvalkijos kaimo tradicinės architektūros  ypatumus. Ne vienas pavartęs puikios poligrafinės kokybės knygą gyrė šio leidybinio projekto sumanytojus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.