Didžiausias šakiečių turtas – žvyrkeliai

keliasVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Pastaraisiais metais vietinės reikšmės kelių bei žvyrkelių priežiūrai pagal Kelių priežiūros ir plėtros programą  lėšų skiriama tik minimaliai. Marijampolės apskrityje rajoniniai keliai sudaro 1087 kilometrus. Iš jų apie 600 kilometrų padengti asfalto danga, o apie 480 kilometrų – dar vis žvyrkeliai. Visoje apskrityje daugiausia žvyrkelių likę Šakių rajone.
 
Nuotr. Urvinių kaimo gyventojai vietoj žadėto asfalto kol kas turi tenkintis pažliugusiu keliu.
 
Gelbėjimosi ratas - ES remiami projektai
 
Dalį vietinės reikšmės rajono kelių pavyksta sutvarkyti įgyvendinus Europos Sąjungos remiamus projektus.  Štai praėjusių metų pavasarį, kovo mėnesį, laimė nusišypsojo Griškabūdžio seniūnijos gyventojams. Čia Skarbūdžio gyvenvietės ir Urvinių kaimo žvyrkelių rekonstravimas ir asfaltavimo darbai pradėti vykdyti pagal Šakių rajono savivaldybės parengtą susisiekimo infrastruktūros modernizavimo projekto II etapą. Deja, Urvinių kaimo gyventojų viltys pagaliau turėti asfaltuotą kelią greitai išblėso. Darbus vykdžiusi alytiškių uždaroji akcinė bendrovė „Alkesta“, atlikusi asfaltavimo darbus Skarbūdžio gyvenvietėje (nutiesė tris kilometrus asfalto dangos), Urvinių kaime esančią vieno kilometro žvyrkelio atkarpą iki šiol paliko nesutvarkytą. Projekto darbų pabaiga, kaip skelbiama ES paramos viešinimo stende, yra 2013 metų spalio 6 diena.
 
Kelias - neišvažiuojamas

 Praėjusių metų paskutinėmis gruodžio dienomis į redakciją atskubėjusi Urvinių kaimo gyventoja Justina Baltrušaitytė dejavo, kad kaimo žmonėms jau baigėsi kantrybė. Jie liko tiesiog atkirsti nuo pagrindinio kelio,- keliui pažliugus, neįmanoma ne tik lengvuoju automobiliu išvažiuoti, bet ir pėsčiomis eiti. „ Pavasarį kelininkai pradėjo tvarkyti mūsų Urvinių kaime esantį žvyrkelį, tačiau kažkas ten buvo negerai ir darbai sustojo. Vieni sakė, kad gruntas blogas, kiti, kad lėšos baigėsi. Vasarą dar buvo nieko, o dabar, kai kaimynystėje įsikūrusi ūkininkė Valė Markauskienė pradėjo su technika vežti cukrinius runkelius, ši kelio atkarpa pasidarė tiesiog neišvažiuojama. Jei kelininkai būtų bent kiek geriau sutvirtinę kelio dangą, gal dabar nebūtų tokia tragiška padėtis. Sugadino kelią ir paliko. Iki remonto darbų žvyrkelis buvo visai geras, atlaikydavo ir sunkiąją ūkininkų techniką,“- dejavo Justina. Anot jos, dabar vieni kaimo gyventojai negali į darbą nuvykti, kiti – savo vaikų į mokyklą nuvežti, o kelios vienišos senutės ir parduotuvės nepajėgios pasiekti. „ Anksčiau kelias žiemą nuolat užpustytas būdavo, per pusnis klampodavome tris kilometrus iki Degutinės, o dabar  per dumblyną neina išbristi. Ką daryti, kas mums galėtų padėti? Ar ši mūsų kelio atkarpa taip ir liks be asfalto?“- teiravosi Urvinių kaimo gyventoja.

Teks dar šiek tiek pakentėti

Dėl kokių priežasčių Urvinių kaimo gyventojai pateko į nepavydėtiną padėtį, pasiteiravome rajono savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus projektų koordinatoriaus  Vytauto Mauzos. „ Situacija mums žinoma. Kai praėjusį pavasarį šiame kelio ruože buvo pradėti vykdyti darbai, paaiškėjo, kad reikia pakeisti ir patobulinti šio kelio konstrukciją. Todėl teko iš naujo derinti projektą. Dabar viskas suprojektuota, yra numatytos lėšos, todėl šį pavasarį, kai tik bus galima vykdyti darbus, ši kelio atkarpa Urvinių kaime tikrai bus išasfaltuota“,- patikino projektų koordinatorius V.Mauza. Kadangi iš naujo teko derinti techninį projektą, statybų rangos darbai pratęsti iki 2014 metų birželio mėnesio pabaigos. Anot savivaldybės specialisto, darbų rangovas UAB „Alkesta“  buvo padaręs tam tikrų pažeidimų, tačiau vėliau klaidas ištaisė. Kai kelio pagrindas nėra geras, blogos oro sąlygos ir didesnis apkrovimas kelio kokybei akivaizdžiai pakenkė. „Kreipsimės į rangovus, kad imtųsi papildomų priemonių, kelią pagreideriuotų, tačiau gyventojų belieka paprašyti dar šiek tiek pakentėti. Pavasarį kelias tikrai bus sutvarkytas ir išasfaltuotas, nes žiemą asfaltavimo darbų vykdyti tikrai negalime“,- dėl gyventojams susidariusių problemų apgailestavo V.Mauza. Anot jo, Europos Sąjungos remiamas projektas rajone 2014 metais ir toliau bus vykdomas, asfaltuojami ir kiti kaimo vietovėse esantys žvyrkeliai.

Perspektyvos liūdnokos

Respublikoje jau kuris laikas veikia speciali žvyrkelių asfaltavimo programa, tačiau darbų apimtys beveik nedidėja . Pagal šią programą 2006-2015 metais Lietuvoje buvo planuojama išasfaltuoti 1600-1700 km rajoninių valstybinės reikšmės žvyrkelių. Iki 2015 metų valstybinės reikšmės keliuose žvyrkelių dalį planuota sumažinti 32 proc., tačiau prasidėjus ekonominei krizei žvyrkelių asfaltavimas beveik sustojo. Šiuo metu darbų apimtys vėl po truputį didėja. Visgi kaimo vietovėse išasfaltuojama tik po kelis kilometrus žvyrkelių. Rajoninių kelių sektorius finansuojamas biudžeto lėšomis pagal Kelių priežiūros ir plėtros programą. Didžiąją dalį šių lėšų sudaro pajamos iš kuro akcizo mokesčio. Iki 2008 metų pabaigos tam buvo skiriama 80 proc. akcizų sumos, o dabar ši dalis sumažinta iki 55 procentų. Kaip sakė Šakių rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, praėjusiais 2013 metais pagal Kelių priežiūros ir plėtros programą Šakių rajonui vietinės ir respublikinės reikšmės kelių tvarkymui buvo skirta tik 2 mln. 228 tūkst. litų ( iš jų 20  proc. lėšų - vietinės reikšmės keliams). Papildomai tikslinių lėšų penai gauta apie 300 tūkst. litų. Panašaus gana vargano finansavimo tikimasi ir šiais 2014 metais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.