Paauglį pražudžiusį V. Demenių teismas pripažino kaltu

demenius4Giedrė PLEČKAITYTĖ

Trečiadienio pavakarę Marijampolės apylinkės teisme buvo paskelbtas nuosprendis buvusiam Šakių rajono policijos komisariato Patrulių būrio vadui 54-erių Vytautui Demeniui. Šakietis pripažintas kaltu dėl 14-mečio lukšiečio Jono Štrimaičio žūties, kai gegužės 27-osios pavakarę, būdamas neblaivus, sukėlė avariją kelyje Šakiai – Zapyškis – Kaunas, netoli Valiulių kaimo, ir pasišalino iš įvykio vietos nesuteikęs skubios pagalbos nukentėjusiajam.

Nuotr. Trečiadienį teismas buvusį ilgametį policijos pareigūną V. Demenių pripažino kaltu dėl dviratininko J. Štrimaičio žūties ir skyrė jam 6 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę bei priteisė atlyginti 305 tūkst. litų neturtinę žalą.    

Paskelbtas nuosprendis

Trečiadienio popietę Marijampolės rajono apylinkės teismo rūmuose nerimastingai būriavosi kaltinamojo - buvusio policijos pareigūno V. Demeniaus artimieji bei tragiškoje avarijoje žuvusio paauglio J. Štrimaičio tėvai. 16 valandą į teismo salės kaltinamųjų suolą buvo atvestas teisiamas šakietis, baudžiamojoje byloje kaltinamas dėl 14-mečio žūties, kai automobilį vyras vairavo girtas bei pasišalino iš įvykio vietos nesuteikęs pagalbos. Po tragiškos avarijos praėjus penkiems mėnesiams Marijampolės rajono apylinkės teismo teisėja Audronė Šiupšinskaitė paskelbė teismo nuosprendį.
 
Teismas V. Demenių pripažino kaltu. Jam skirtas 6 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimas, bausmę atliekant Pravieniškių atviroje kolonijoje. Į bausmės atlikimą įskaičiuoti jau nelaisvėje V. Demeniaus praleisti penki mėnesiai. Už patirtą netekties skausmą žuvusiojo Jono tėvams priteista po 100 tūkst. ir dviem broliams bei seseriai po 35 tūkst. litų neturtinės žalos atlygio. Žuvusiojo artimieji buvo pateikę ieškinį priteisti pusę mln. litų neturtinės žalos, tačiau įvertinęs visas aplinkybes, teismas nusprendė moralinės žalos atlygį gerokai sumažinti. Taip pat priteista atlyginti dėl nelaimės patirtą materialinę žalą. Be to, V. Demeniui už šiurkščius Kelių eismo taisyklių pažeidimus atimta teisė trejiems metams vairuoti automobilį.

Po nuosprendžio paskelbimo žuvusiojo tėvai atsiribojo nuo bet kokių komentarų. Teisme jų interesams atstovavęs advokatas Vidmantas Ravinis nuosprendį vertino atsargiai. „Teismas pakankamai argumentuotai ir motyvuotai pagrindė nuosprendį. Ar nukentėjusieji patenkinti, ar ne - tai, manau, ne tas klausimas. Nuosprendis teisingas, ar ne, nukentėjusieji nuspręs išsamiau susipažinę su sprendimu. Svarbu, kad pripažintas tas faktas, kad kaltinamasis vairavo būdamas neblaivus ir nevykdė pareigos padėti nukentėjusiam asmeniui“, - po nuosprendžio paskelbimo kalbėjo advokatas.

Trečiadienį paskelbtas nuosprendis per 20 dienų gali būti apskųstas aukštesnės instancijos teismui. 

Bandė išvengti atsakomybės

Gegužės 27-ąją, kuomet įvyko jaunuolio gyvybę nusinešusi avarija, buvusiam rajono policijos komisariato Patrulių būrio vadui V. Demeniui buvo likę tik dvi dienos iki užtarnautos pensijos. Todėl 32-ejų metų policijos pareigūno stažą turinčio vyriškio pasišalinimas iš įvykio vietos, nesuteikus nukentėjusiajam pirminės pagalbos, traktuotas kaip šiurkštus pažeidimas. Apie sunkiai sužalotą dviratininką Joną medikams pranešė liudininkai. Jaunuolis buvo išvežtas į Kauno klinikas, kur pirmadienio priešpietį jo gyvybė užgeso.

Ankstesniuose teismo posėdžiuose V. Demenius tvirtino nesupratęs, kad partrenkė dviratininką ir išlipęs apsidairyti tikino nieko nepastebėjęs, todėl nuvažiavo namo. Iš nelaimės vietos tąkart pasišalinęs automobilio vairuotojas apie susidūrimą nepranešė ir policijai. Teisme įrodyta, kad vyras apie susidūrimą pasisakė žmonai, todėl tai teismas traktavo kaip bandymą išvengti atsakomybės. „V. Demenius nebuvo nuoširdus, bandė vengti atsakomybės dangstydamasis atminties sutrikimu“,- buvo traktuota teismo posėdyje.

Įrodyta, kad nelaimės akimirką V. Demenius automobilį „Peugeot 407“ vairavo būdamas neblaivus, nors tai buvęs pareigūnas neigė. Kitą dieną po nelaimės, kai dėl širdies skausmų beveik parą slapstęsis vyriškis pasirodė Šakių ligininės Priimamajame, jo kraujyje buvo rasta 0,25 prom. alkoholio. Ekspertai įrodė, kad  eismo įvykio metu alkoholio kiekis kraujyje galėjo viršyti 0,4 prom. Be to, nustatyta, kad jo vairuojamas automobilis viršijo leistiną greitį, skriejo 112 kilometrų per valandą greičiu.

Už policijos pareigūno vardo pažeminimą V. Demenius buvo atleistas iš pareigų be socialinių garantijų. Po įvykio iš užimamų pareigų pasitraukė ir Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Skruibis bei komisariato Kelių policijos poskyrio viršininkas Jonas Stanaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.