Zanavykų muziejuje pakvipo Velykomis!

velyku bobute
Nuotr. Mažieji šventės dalyviai galėjo ne tik pasimokyti įvairių margučių marginimo technikų, bet ir pasivaržyti įvairiose rungtyse bei drauge su Velykų bobute eiti kiaušiniauti.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Praėjusį ketvirtadienį jau šeštą kartą vyko tradicinė Zanavykų muziejaus kolektyvo organizuojama margučių margintojų šventė. Tądien į muziejų susirinko ne tik margučių margintojos, bet ir moksleiviai bei kiti smalsuoliai, norintys šv. Velykų stalą papuošti originaliu ar tradiciniu būdu margintais margučiais.

Margučių margintojų šventėje dalyvavo 16 dalyvių iš Šakių, Lukšių, Sudargo ir aplinkinių gyvenviečių. Kaip ir kiekvienais metais, į renginį sugužėjusios moterys pristatė įvairias kiaušinių marginimo ir puošimo technikas. Tiesa, vienos viešnios šioje šventėje dalyvauja nuo pat jos gyvavimo pradžios, kitos atvyko pirmą kartą. Tačiau visos margučių margintojos turėjo ir ką parodyti, ir ką pasakyti, o jų įvairiausiomis technikomis išmarginti kiaušiniai visiems kėlė pasigėrėjimą.

Kone daugiausiai šventės dalyviai kiaušinius margino vašku. Antrą kartą šventėje dalyvavusi Rūta Bučinskaitė taip pat savo sugebėjimus demonstravo margindama šia kone seniausiai žinoma technika. Rūta pasakojo, kad vašku kiaušinius margina jau apie dešimt metų, tad prieš šv. Velykas darbo būna išties daug, mat tenka numarginti ne vieną dešimtį kiaušinių, kuriuos vėliau ji padovanoja savo draugams ir artimiesiems.

R. Bučinskaitė pasakojo, jog svarbiausia, kad vaškas visuomet būtų karštas, todėl jį viso marginimo metu reikia kaitinti. Tada ir kiaušinį jis gerai dengs. Taip pat labai svarbu praktikuotis, praktikuotis ir dar kartą praktikuotis, mat per kiaušinį braukiant adatėle reikia staigumo, kad raštas būtų toks, kokio reikia. Pašnekovė pasakojo, kad pati kone trejus metus mokėsi, kol margučiai tapo gražūs ir taisyklingų raštų.

Taip pat margintojos siūlė pasimokyti margučių skutinėjimo, graviravimo, dekoravimo medžiaginėmis juostelėmis, kvilingu, marginimo akriliniais dažais. Nuo pat šventės gyvavimo pradžios joje dalyvaujanti Rita Mockeliūnienė kiekvieną kartą susirinkusius stengiasi nustebinti netradiciniais margučių dekoravimo būdais. Šiemet moteris pasirinko airiškų nėrinių techniką, kurią labai mėgsta. Airiški nėriniai yra neriami iš atskirų motyvų, kurie sujungiami vienas su kitu tinkleliu. Tai labai ilgas ir pastangų reikalaujantis metodas, tačiau galutinis rezultatas atperka visas kančias.

Dar viena margučių margintojų šventės dalimi tapo moksleivių kiaušiniavimas kartu su Velykų bobute, atkeliavusia iš „Kuchmistrų“ restorano. Margučiai slėpėsi netikėtose vietose: žolėje, po dar likusiais rudeniniais lapais. Už surastus margučius Velykų bobutė visiems atsidėkojo saldžiomis dovanėlėmis. Vėliau moksleiviai žaidė tradicinius liaudies žaidimus: bandė vaikščioti kojūkais, rungėsi naščiais nešdami kibirus.

Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė pasidžiaugė tokiu dideliu margučių margintojų ir kitų svečių būriu ir prisiminė, kaip prieš šešerius metus pirmą kartą įvykęs renginys išaugo į tokią gražią edukacinę šventę.

„Visai nesvarbu, kokia technika jūs šiandien marginote margučius – ar skutinėjote, ar marginote vašku... Svarbiausia, kad mes buvome kartu. Prisimenu pačią pirmą šventę, kuri vadinosi „Margučių margintojų sueituke“, į kurią rinkosi tik margučių margintojos, o štai dabar šventėje sulaukiame tiek žmonių“, – pasidžiaugė R. Vasaitienė.

Renginio metu įvyko tapytojo Valentino Grigo parodos „Apie mišką“ pristatymas. V. Grigas – vienas ryškiausių Kazlų Rūdos krašto kūrėjų. Visą gyvenimą jis dirbo dailininku-apipavidalintoju. Parodoje eksponuojami 24 įvairaus formato darbai. Pristatomi keli paveikslai-abstrakcijos, tačiau dauguma darbų tapyti realistine maniera. Pats autorius gyvena miške, todėl nenuostabu, kad jo darbuose dominuoja gamtos peizažai. Kita mėgstama V. Grigo tema – moterys. Pats autorius kviečia lankytojus perskaityti darbų pavadinimus. Paroda Zanavykų muziejuje eksponuojama iki balandžio 28 d.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.