Alisa žiūrovus nukėlė į Kalėdų šalį

alisa
Nuotr. Dėmesį scenoje prikaustė teatro, cirko ir šokio pasirodymai.

Tikim ar netikim, prieš šv. Kalėdas vyksta stebuklai. Kalėdų šalis egzistuoja... Ją atrasti šiemet vaikams padėjo nepaprastas spektaklis „Alisa Kalėdų šalyje“ – tikrų tikriausia Kalėdų šalies pasaka.

Šakių kultūros centro šiuolaikinio šokio studijos „Viva“ vadovė, projekto „Vaikų Kalėdos“ organizatorė Laura Saunorienė pasakojo, kad kartu su savo kolega Marijanu Staniulėnu, klubo „Marijano studija“ vadovu, seniai svajojo sukurti spektaklį pagal filmą „Alisa stebuklų šalyje“ ir pritaikyti jį kalėdiniam laikotarpiui.

„Dirbti pradėjome nuo ankstyvo rudens: rašėme scenarijų, dėliojome vaizdą ekrane, ieškojome atlikėjų, kūrėme scenos dekoracijas, mąstėme apie kostiumus, – prisiminė Šokio studijos vadovė. – Kad gimtų „Alisa Kalėdų šalyje“, nuėjome nelengvą daugybės varginančių repeticijų kelią. Be talentingų įvairių meno sričių specialistų – Itanos Januševičienės (Šakių cirkas „Šypsena“), Vilijos Meškaitienės (Šakių „Varpo“ dramos studija), M. Staniulėno, kuris sukūrė daugybę šokio kompozicijų, – šis sumanymas būtų sunkiai įgyvendinamas.“

Žinoma, kažkam reikėjo visas idėjas sujungti ir sudėlioti į vieną visumą. Ši pati atsakingiausia užduotis teko Laurai, kuri norom nenorom tapo renginio direktore, atsakinga už mažiausias spektaklio detales, kurių svarbiausias tikslas – pritraukti žiūrovų dėmesį. Tai buvo bene didžiausias iššūkis: juk žiūrovai yra vaikai, kurie lyg lakmuso popierėliai savo reakcija perspėja, kad viena ar kita scena yra nuobodi ar galbūt per daug ištęsta. Šiuo atžvilgiu spektaklis, apjungiantis teatro, cirko ir šokio pasirodymus, atlaikė mažųjų testą, veiksmas scenoje kaustyte prikaustė jų dėmesį.

Aišku, tai turėjo savo kainą. Aktoriai, cirko artistai ir šokėjai bei jų vadovai aukojo savo laisvalaikį, net ir sekmadienius. Tokiai miniai atlikėjų – penkiasdešimčiai artistų – būtų sunku repetuoti vienoje vietoje, tad visi kolektyvai dirbo atskirose scenose, o po kelių mėnesių išlieto prakaito viskas sujungta į vieną pasirodymą.

„Esu labai patenkinta tuo, ką sukūrėme, – džiaugėsi spektaklio direktorė. – Nepamirškime, kad dirbame su neprofesionalais, kurie dar ir kitą profesionalą savo nuoširdžiu ir atsakingu darbu pralenktų, dirbome ir su penkiamečiais vaikais, kurie iš viso pirmą kartą išėjo į sceną ir vaidino gėlytes. Žinoma, reikia nusilenkti ir tėvams, be kurių pagalbos mes nieko nebūtume padarę. Jie be galo atsakingai dalyvavo visame kūrybiniame procese: traukė vaikus iš lovų ir vežė į repeticijas, pasirodymų metu palaikė savo atžalas užkulisiuose, maustė mažiesiems kojinytes, kad neperšaltų, priminė, kada kas turi išeiti į sceną.“

Laura dėkojo visiems, prisidėjusiems prie spektaklio sukūrimo. Ji džiaugėsi finaline šakietės Rugilės Viliūšytės, šiuo metu Vytauto Didžiojo universitete studijuojančios kūrybines industrijas, daina, kuri skambėjo paskutinėje veiksmo scenoje. Šokio studijos vadovė šiltų žodžių negailėjo dekoracijų ir kostiumų kūrėjams, Šakių cirko „Šypsena“ vadovei I. Januševičienei, „Varpo“ dramos studijos vadovei V. Meškaitienei, nuoširdžiai gyrė ir jų auklėtinius, ir savo šokėjus.  
„Absoliučiai pasitikėjau jais, nes žinojau, jog bus atsižvelgta į pastabas, kad visi pasirodymai bus atlikti maksimaliai gerai, – tvirtino Šokio studijos vadovė. – Juo labiau, kad visi spektaklio atlikėjai turėjo priimti nemenką iššūkį – ne tik atlikti savo vaidmenis, bet kartu ir šokti.“

 L. Saunorienė apgailestavo, kad jau viskas baigėsi.

„Aštuoni pasirodymai – tai iš tiesų nemažai, tačiau jei turėtume technines galimybes, iki Naujųjų metų dar galėtume pavažinėti po rajoną ir spektaklį parodyti kituose miestuose ir miesteliuose, kad jį galėtų pamatyti dar daugiau žmonių. Deja, tam reikia ir didelio ekrano, ir tokios scenos, kurioje sutilptų penkiasdešimt veikėjų, ir įvairiausių cirko rekvizitų“, – sakė projekto „Vaikų Kalėdos“ organizatorė.

Tai buvo ketvirtasis bendras Šokio studijos „Viva“, cirko „Šypsena“ ir „Varpo“ dramos studijos darbas, nepalikęs abejingų nei vaikų, nei suaugusiųjų. Galima sakyti, pastatytas minimaliomis sąlygomis. Įsivaizduokite, kokius spektaklius matysime ateityje, kai duris atvers naujasis Šakių kultūros centras, kuriame  bus galima įgyvendinti pačias netikėčiausias režisierių idėjas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.