Cirko dieną – kultūros viceministrės vizitas

mazeikyte
Nuotr. Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius, aprodydamas cirko mokyklos artistų repeticijų salę Kultūros viceministrei Gintautei Žemaitytei (centre), užsiminė, kad ir šiam pastatui reikalinga rekonstrukcija.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Praėjusią savaitę rajone lankėsi Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos delegacija: viceministrė Gintautė Žemaitytė, Kultūrinės edukacijos politikos grupės vadovė Vida Gražienė ir patarėja Jadvyga Lisevičiūtė. Viešnios apžiūrėjo atsinaujinusį Šakių kultūros centrą, pasidžiaugė, kad Šakiuose išskirtinai yra plėtojama cirko kultūra.

Pirmiausiai Kultūros ministerijos atstovės susitiko su rajono meru Edgaru Pilypaičiu, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėju Elvydu Pauliukėnu bei jo pavaduotoja Aurelija Papieviene. Šakiečiai pasidžiaugė ir bendradarbiavimu su Kauno valstybiniu muzikiniu teatru, ir kad rekonstruotas Šakių kultūros centras tapo tikru traukos centru. Meras pridūrė, kad mūsų rajono savivaldybė viena iš labiausiai kultūriškai angažuotų, jis paminėjo, kad praėjusiais metais Lietuvos šimtmečio dainų šventėje dalyvavo gausiausia mūsų rajono kolektyvų delegacija – 711 dalyvių (36 kolektyvai). Kalbant apie šių švenčių organizavimą, A. Papievienė kėlė klausimą, kodėl suaugusių meno kolektyvams, kurie priklauso mokykloms-daugiafunkciams centrams, nesuteikiama kategorija.

„Taip atsitiko su Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro folkloro kolektyvu „Vaiguva“. Tuomet nelieka jokio paskatinimo žmonėms“, – kalbėjo A. Papievienė.

Kaip paaiškino Kultūrinės edukacijos politikos grupės vadovė V. Gražienė, Lietuvos nacionalinis kultūros centras tokių kolektyvų nevertina ir tvirtina, kad tai yra švietimo institucija.

„Daugiafunkcių centrų turėtų daugėti, atsižvelgiant į esamą Lietuvos demografinę būklę. Mes peržiūrime teisės aktus, kurie reglamentuoja jų steigimą, stengsimės sužiūrėti, kad daugiafunkciniams centrams nebūtų jokių apribojimų ir juose veikiančios kultūros įstaigos galėtų sklandžiai vykdyti veiklą“, – žadėjo kultūros viceministrė.

Rajono meras E. Pilypaitis išsakė ir skaudžią mūsų kraštui problemą, kad Lietuvos vyriausybė iki šiol vis neranda lėšų Vinco Kudirkos paminklo restauravimui ir aikštės Kudirkos Naumiestyje rekonstrukcijai.

Kultūrinės edukacijos politikos skyriaus patarėja J. Lisevičiūtė pakvietė mūsų rajono savivaldybės kultūros įstaigas dalyvauti Kultūros ministerijos organizuojamame konkurse, kaip kitais metais paminėti Kovo 11-osios paskelbimo 30-metį bei prisidėti minint 2020-uosius metus, kurie paskelbti Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais.

Kultūros viceministrė G. Žemaitytė akcentavo, kad lankydamasi regionuose ji nori susipažinti su jų specializacija, anot jos, tuomet ministerija spręs, kokiais būdais prisidėti, palaikyti tą savitą kiekvieno regiono kultūrinę veiklą.

„Ieškome naujų įstaigų valdymo, bendradarbiavimo su savivaldybėmis modelių. Pastebime, kad regionuose trūksta jaunų kultūros darbuotojų. Tačiau, pavyzdžiui, kultūrinis gyvenimas Anykščiuose savo turiniu nenusileidžia sostinei, ten važiuoja dirbti jauni žmonės net iš Vilniaus“, – pasakojo viceministrė.

Šakiai tituluojami kaip Lietuvos cirko sostinė. Minint Pasaulinę cirko dieną, Šakių kultūros centre vyko Šakių cirko mokyklos kolektyvo „Šypsena“ pasirodymas, kurį stebėjo ir viešnios iš ministerijos. Prieš tai jos, lydimos kultūros centro direktoriaus Raimondo Januševičiaus ir cirko mokyklos vadovės Itanos Januševičienės, apžiūrėjo „Jaunystės“ kino teatre įsikūrusią cirko artistų repeticijų salę. R. Januševičius pasakojo, kad cirko mokykla teikia Kultūros paso paslaugas, moksleiviai gali dalyvauti cirko meno užsiėmimuose.

„Džiaugiuosi, kad Šakiuose yra galimybė puoselėti cirko meną, kad turite tokių jaunų, augančių talentų. Artistams linkiu siekti didelių aukštumų, o Šakių cirkui linkiu klestėti, augti ir rodyti pavyzdį kitiems miestams“, – kalbėjo viceministrė, sveikindama Pasaulinės cirko dienos proga.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.