Ką lemia žvaigždės, o ką mes patys

2020
Asta Saulė ŠULSKYTĖ


Dar kartą apsisukęs metų ratas vėl priverčia stabtelėti prie Naujųjų metų slenksčio, atsigręžti atgal ir, kiek pamąsčius, žvilgtelti į 2020-uosius – Baltosios metalinės žiurkės metus. Kaip prognozuojama, iš komforto zonos teks ne vienam išlipti ir gali būti sunku tam nepasiruošusiems ir sureikšminantiems prabangą. Pasitikus Naujuosius metus savo mintimis dalijasi būtent Žiurkės metais gimę mūsų kraštiečiai – VO Šakių vaikų dienos centro vadovė Jūratė Arštikaitienė, gydytoja Rima Laukaitienė, VšĮ „Namai visiems“ vadovė Giedrė Šedbarienė ir tautodailininkė Daiva Jėčienė.
 
Ar verta tikėti horoskopais?  Kas nulemia gyvenimą – ženklas, po kuriuo gimėte, ar mes patys?

J. Arštikaitienė: Tikiu, kad dangaus kūnų  išsidėstymas gimimo metu turi įtakos mūsų likimui. Juk gimus kūdikėliui Jėzui irgi sužibo žvaigždė. Manau, kad ženklas, po kuriuo gimėme, nubraižo mūsų gyvenimo kontūrus, tendencijas, bet mes patys esame savo gyvenimo kūrėjai. Gyvenimas tarsi sodas, o mes esame to sodo šeimininkai ir tik mes nusprendžiame, ką auginame tame sode, mūsų valioje yra jį prižiūrėti ir puoselėti. Mes laisvi nuspręsti, kam atverti sodo vartus, o ko į jį neįsileisti. Ir tik mes sprendžiame, ką daryti su tais akmenimis ir šiukšlėmis, kurių primėtė mums per tvorą: mesti jas atgal, kaupti didžiuliame sąvartyne ar tiesiog paversti kažkuo naudingu. Be abejo, svarbiausia, kas mus mokė sodininkystės pagrindų.

R. Laukaitienė: Nesu iš tų žmonių, kurie labai domisi horoskopais ir jais labai tiki. Perskaitau juos retkarčiais. Dažniausiai tai būna  Naujų metų horoskopas. Jų nesureikšminu, priimu kaip savotišką  žaidimą. Gyvenimą  mes susikuriame  patys, tik vienokie ar kitokie išoriniai veiksniai jį pakoreguoja. Daug žmonių yra gimusių po šiuo ženklu ir jų visų gyvenimai yra skirtingi.

G. Šedbarienė: Horoskopais tikiu, tačiau ne kasdieniniais, skelbiamais spaudoje ar internete. Manau, kad astrologija labai gilus mokslas. Kaip ir kiekvienoje srityje būna geresni ar silpnesni specialistai, taip ir astrologijos mokslą gerai įvaldęs žmogus gali teisingai perskaityti mums siunčiamą žvaigždžių informaciją. Gyvenimą kuriame patys, tačiau ženklas, po kuriuo gimėme, gali daryti įtaką mūsų charakterio savybėms, pomėgiams, padėti mums kurtis gyvenimą.

D. Jėčienė: Manau, kad neverta tikėti horoskopais, tačiau visada įdomu paskaityti, ką sugalvoja įvairūs žmonės, palyginti jų parašymus, pažiūrėti, kas tau tinka. Manau, kad ženklas, po kuriuo gimei, gyvenimo nenulemia. Jo nesusikuriame ir patys. Gyvenimą lemia šeima, kurioje gimei, žmonės, kuriuos sutikai tam tikru metu ir tam tikroje vietoje. Trumpiau tariant – raibuliavimo dėsnis.

Pagal kiniečių horoskopą jūs gimėte Žiurkės metais. Kaip manote, ką šis gyvūnas atspindi? Ar jis daro įtakos jūsų charakteriui, gyvenimo būdui?

J. Arštikaitienė: Žiurkė man – landus, atkaklus, ištvermingas ir gudrus gyvūnas. Sunku pasakyti, kokių žiurkiškų savybių turiu aš, bet labai vertinu pagarbą kitam, nuoširdumą, išmintį ir tobulėjimą. Esu žieminė žiurkė, o žiema – ramybės, apmąstymų metas, gal dėl to man svarbu viską suprasti, išsiaiškinti. Kuo daugiau bandau įsijausti į žiurkės kailį, tuo ji man labiau patinka. Gal dėl to, kad ir savęs neplaku gyvenime. Manau, su kuo mes susitapatiname gyvenime, pamažu tuo ir tampame. 2020-ųjų Baltojo metalo žiurkė man visai patinka. Matysim, ką ji paruošė šiems metams.

R. Laukaitienė: Žiurkė yra gyvybingas, stiprios dvasios, nuoširdus, budrus, atkaklus, išmintingas, ryžtingas, turintis nepalaužiamą charakterį gyvūnas.  Kai kurių charakterio savybių, skaitant žiurkės horoskopą, galėčiau  prisitaikyti ir sau, tačiau vis dėlto manau, kad žmogaus charakterį formuoja aplinka, kurioje užaugi, subręsti, ką tau įskiepija tėvai ir seneliai. Taip susikuri savo gyvenimo būdą, kurį pakoreguoja vienokie ar kitokie išoriniai veiksniai.

G. Šedbarienė: Pagal horoskopą esu gimusi paskutinėmis Žiurkės metų dienomis. Tačiau vis tiek priskiriu save šiam ženklui. Žiurkė labai protingas gyvūnas, daug kam sukelianti blogas asociacijas, tačiau man ji simbolizuoja išmintį ir aštrų protą, taupumą, bet ir bendrystę. Sunku pasakyti, kiek mano gyvenimui turi įtakos būtent šis ženklas, bet galėčiau rasti tikrai nemažai gerų ir blogų žiurkiškų savybių.

D. Jėčienė: Šis gyvūnas yra labai protingas, atsargus, pasiaukojantis, labai rūpinasi savo gentainiais, viską tempia į lizdą. Tikiuosi, ir manyje yra šių bruožų.

Kokie jums buvo šie metai? Kokius įvykius išskirtumėte?

J. Arštikaitienė: Šie metai palieka man didžiulį vidinį ūgtelėjimą, daug atradimų ir suvokimų santykyje su savimi ir kitais. Tarsi aš dar kartą išsinėriau iš senojo žiurkės kailio ir galiu džiaugtis nauju baltu kailiuku iki kito išsinėrimo. Sąmoningai neminiu įvykių, vykusių rajone, Lietuvoje, pasaulyje. Pirma turime susitvarkyti patys su savimi, kad galėtume konstruktyviai ir kokybiškai kurti aplinką.

R. Laukaitienė: Palyginus su praėjusiais metais, kuriais patyriau ne tik gerų emocijų, bet ir nemažai įtampos, stresų, netekau artimo žmogaus – mamos,  2019-ieji man buvo geri ir ramūs. Jaučiuosi  reikalinga šeimai, tikriems draugams, pacientams. Svarbiausias įvykis: sūnus Martynas šiais metais įgijo kraujagyslių chirurgo licenciją ir jau atliko unikalią operaciją Lietuvoje kartu su kolegomis – į sunkiai sergančio paciento koją implantavo donoro kraujagyslę. Mamai – tai didžiulis džiaugsmas.

G. Šedbarienė: Kaip ir kiekvieni metai, taip ir šie man buvo ypatingi. Tokie, kurie tikrai daugiau nebepasikartos. Aktyvūs, prasmingi, gausūs. Tikriausiai išskirčiau juos tuo, kad buvo daug permainų, naujų įvykių, kelionių.

D. Jėčienė: Metai buvo sėkmingi, kūrybingi. Svajonės virto planais, o planai įgyvendinami. Ko dar galima iš gyvenimo norėti?

Ko tikitės iš Baltosios metalinės žiurkės metų?

J. Arštikaitienė: Tvirtai žinau, kad viskas, kas bevyktų – tik į gera. Todėl didelių lūkesčių neturiu, kad neužkirsčiau kelio ateiti į gyvenimą tam, kas yra geriausia man ir šalia manęs esantiems.

R. Laukaitienė: Pagal metų horoskopą, žiurkės gali tikėtis nemaža naujovių, metai turėtų būti darbingi, numatomos kelionės, naujos pažintys ir malonios permainos. Tai kodėl gi apie tai nepasvajoti?

G. Šedbarienė: Jeigu atvirai, tai niekada nieko nesitikiu iš metų, tikiuosi iš savęs. Kaip ir kiekvienais metais, susirašau naujametinius tikslus ir dedu visas pastangas, kad tie tikslai būtų įgyvendinti. Ir manau, kad metų bėgyje atsiras laikas, kai žvaigždės bus palankios, kad jie taptų realybe.

D. Jėčienė: Gero polėkio ir įgyvendinti savo planus. Vienas iš jų – Zyplių dvare surengti jubiliejinę savo kūrybos parodą.

Ko palinkėtumėte sau ir savo kraštiečiams Naujų metų proga?

J. Arštikaitienė: Linkiu visas nuoskaudas ir sunkumus palikti praeinančiuose metuose. Į Naujuosius pasiimkite tikėjimą, dėkingumą ir meilę. O svarbiausia – šypsokimės!

R. Laukaitienė: Savo kraštiečiams ir sau pirmiausia norėčiau palinkėti geros sveikatos, dėmesio vieni kitiems, atjautos, kad mūsų širdys būtų pripildytos meilės mus supantiems žmonėms. Gražių ir įsimintinų ateinančių Naujųjų metų!

G. Šedbarienė: Savitarpio supratimo, tolerancijos, atlaidumo. Daugiau šiltų žodžių savo artimiesiems ir aplinkiniams. Ir linkiu rasti daugiau laiko pabūti su pačiais brangiausiais žmonėmis, kuriuos kartais per savo skubėjimus paliekame antrame plane.

D. Jėčienė: Visiems noriu palinkėti, kad gyvenimo taurė visada būtų artipilnė, nes juk į pilną taurę nieko nebeįliesi.

Dėkoju už atsakymus!

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.