Kapelų klausėsi šimtai žiūrovų

Į vasario 8 d. Šakių kultūros centre vykusią Sūduvos krašto kaimo kapelų šventę-varžytuves „Grok, Jurgeli 2020“ pasivaržyti atvyko aštuonios kapelos iš Tautkaičių (Marijampolės r.), Vištyčio, Kybartų, Virbalio (Vilkaviškio r.), Kalvarijos, Kazlų Rūdos savivaldybių bei mūsiškės – Kudirkos Naumiesčio „Liocai“ bei Zyplių dvaro kapela. Pastaroji pelnė žiūrovų prizą.
 
Liaudiškos muzikos gerbėjus vos talpino Šakių kultūros centro salė. Besirenkantiems savo dirbinius demonstravo tautinio paveldo amatininkai. Šventė iškilmingai prasidėjo medžioklės ragų gausmais, juos dovanojo muzikantai iš Kybartų kultūros centro, vadovaujami Jono Paškausko.
 
„Grok, Jurgeli“ per pusę amžiaus pasikeitė nedaug. Iki šių dienų išliko kapelų varžytuvių forma, kai pakaitomis atlikdami specialiai šiai šventei paruoštus kūrinius, dėl žiūrovų simpatijų ir šauniausios kapelos vardo vienu metu scenoje varžosi du kolektyvai. Taigi varžytuves pradėjo mūsų rajono kolektyvai – „Liocai“ (Kudirkos Naumiesčio kultūros centras, vad. Albinas Šlakaitis) ir Zyplių dvaro kapela (Lukšių kultūros centras, vad. Remigijus Poderis).

Vėliau į sceną lipo dar šešių kapelų atlikėjai, kurie žiūrovams dovanojo tris valandas muzikos ir dainų, netilo plojimai, šmaikščių žodžių negailėjo renginio vedėja aktorė Birutė Prekevičiūtė.

Kol komisija vertino kapelų pasirodymus, scenoje su griausmu trenkė Kalvarijos savivaldybės Jungėnų kaimo kapela „Gegužio žiedai“ (vad. Vincentas Svitojus), šiems uždainavus populiariąją dainą „Vėl gegužio žiedai“, salė plojo ir dainavo net atsistojusi.

„Žemai lenkiuosi atlikėjams, kolektyvų vadovams, jie atiduoda visą savo dūšią, visą savo laisvalaikį. Šiandien girdėjote daug gražios, skirtingos muzikos, manau, kad visi išgirdo savo pačią mėgstamiausią“, – prieš paskelbdama rezultatus kalbėjo komisijos narė, Šakių meno mokyklos mokytoja Birutė Duobienė.

Žiūrovai savo simpatijas atidavė mūsiškei Zyplių dvaro kapelai, o geriausia liaudiškos muzikos kapela pripažinta Kybartų kultūros centro kapela „Žemyna“ (vad. Rima Gliaubickienė), ši kapela spalio 17d. susirungs 51 kartą vyksiančiose varžytuvėse „Grok, Jurgeli“ Kaune.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.