Knygos pasiekiamos ir telefonu!

grajauskiene
Barzdų bibliotekininkė Birutė Grajauskienė pasiruošusi įvairios literatūros, kad galėtų paskaityti paskambinusiam. Asmeninio archyvo nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių viešoji biblioteka nuo kovo 25 d. visus, nesinaudojančius internetu ar karantino metu negalinčius nusipirkti mėgstamo žurnalo ar paskaityti rajoninio laikraščio, kvietė tiesiog paskambinti bibliotekininkėms, kurios telefonu skaitė ne tik rajoninę spaudą, bet ir anekdotus.

Šios idėjos sumanytoja – Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė – pasakojo, kad į iniciatyvą įsitraukė ne tik centrinė biblioteka, bet ir 16 padalinių. Su šia įdomia idėja rajono bibliotekininkai startavo kovo 25 d., bene pirmieji Lietuvoje, ir orientavosi į žmones, nesinaudojančius internetu, dėl karantino negalinčius net laikraščio nusipirkti.

„Juk beveik kiekvienas turi telefoną, netgi vyresni žmonės. Informacijoje, kurią skelbėme internete, spaudoje, nurodėme darbuotojų telefonų numerius ir kvietėme paskambinti, siūlėme paskaityti rajoninę spaudą, eilėraščių, apsakymų ir panašiai“, – apie iniciatyvą pasakojo K. Lebedžinskienė.

Pasak įstaigos vadovės, iki švenčių (balandžio 10 d.) sulaukta 72 skambučių, tarp jų ir keli iš kituose rajonuose gyvenančių.

„Beveik į visus nurodytus numerius skambindavo viena moteris prašydama paskaityti ką nors linksmesnio, nes labai pavargo nuo iš visų kanalų sklindančios informacijos apie virusą. Bibliotekos darbuotoja skaitė Algimantą Čekuolį“, – pasakojo K. Lebedžinskienė bei pridūrė, kad ne vienam skambinusiam bibliotekos darbuotoja skaitė ir anekdotų bei linksmų istorijų.

Bibliotekininkės sulaukia ne tik vyresnio amžiaus, bet mažųjų skaitytojų skambučių.  Vieno padalinio bibliotekininkė du vakarus iš eilės telefonu vakare skaitė pasakas pas močiutę kaime netikėtai likusiems anūkams. Nors šios idėjos sumanytojai ir nurodė, kad galima skambinti iki 17 valandos, tačiau bibliotekininkės atsiliepdavo, vos joms paskambindavo.

„Aš pati skaičiau aštuonioliktą valandą vakare, buvau dar darbe bibliotekoje. Atsiliepiau į Vilniuje gyvenančios moters skambutį, kuri teiravosi informacijos apie koronavirusą. Apie šią paslaugą ji sužinojo iš ja besirūpinančio sūnaus, taip pat vilniečio. Beje, su darbuotojom susitarėm, kad apie virusą teikiame tik oficialią informaciją iš Nacionalinio visuomenės centro, kitais su tuo susijusiais klausimais nediskutuojame, o nurodome kitų kompetentingų institucijų kontaktus“, – pasakojo K. Lebedžinskienė dar pridurdama, kad jai teko ir skambinusį asmenį supažindinti su rajono spaudos antraštėmis, o žmogus tiesiog rinkosi, kokios informacijos norėtų išgirsti.

Barzdų bibliotekininkė Birutė Grajauskienė skaitymą telefonu pavadino tikru iššūkiu. Moteris pasakojo, kad periodikos neteko skaityti, pirmą dieną dirbo namuose, nežinojo, kokios literatūros gali prireikti skambinusiems, todėl pasiėmė į namus ir rajono poetų knygelių.

„Net intriga buvo, nes nežinai, ko žmogus paprašys paskambinęs. Namuose dar pietūs nebaigti virti, telefonas skamba... Aš pasijaučiau tarsi pati ginčiau kokį mokslinį darbą. Tačiau man bendravimas telefonu suteikė gerų emocijų. Buvo tikrai nemažas iššūkis, pati dar kartą prisiliečiau prie poezijos, naujų literatūros dalykų“, – emocijų neslėpė B. Grajauskienė.

Kitas dienas B. Grajauskienė dirbo Barzdų bibliotekoje, čia buvo lengviau, kai pašonėje visa informacija. Bibliotekininkė sulaukė tikslinių skambučių iš moksleivių, kurie teiravosi informacijos apie Barzdų Nepriklausomybės kryžių bei Stasio Ylos knygą „Žmonės ir žvėrys Dievų miške“. Bibliotekininkė pasidžiaugė, kad užmezgė ryšį su kraštiete, poete iš Vilniaus Gražina Dauginiene. Ne vieną valandą, sako B. Grajauskienė, iškalbėjo, nes paskambinusieji dažniausiai prašė perskambinti.

Jau pirmąją karantino savaitę Šakių viešoji biblioteka pradėjo skaityti ir internete, iniciatyva pavadinta „Vitaminas „S“(kaitymas)“. Tai video vaikams ir suaugusiems, kur įvairius kūrinius taip pat skaito bibliotekininkės: trečiadieniais dalinasi vitaminais vaikams, šeštadieniais – suaugusiems.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.