Ąžuolynas karo Ukrainoje aukoms atminti istoriją primins ir ateities kartoms

gerumo azuolas adamkus
Prie Ąžuolyno Ukrainos karo aukoms atminti sodinimo prisidėjo ir aukščiausi šalies vadovai. Renginio globėjas, kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus pasodino savo ir renginyje nedalyvavusios žmonos Almos vardinius ąžuolus. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Šeštadienį buvusiame Šilagirio girininkijos medelyne (Lekėčių sen.), greta pagrindinio kelio Šakiai–Kaunas, įprasmintas karo Ukrainoje aukų atminimas – pasodinta 3600 ąžuoliukų. Kilnioje ąžuolų sodinimo akcijoje dalyvavo ne tik gausus būrys kraštiečių bei svečių iš kitų miestų, bet ir aukščiausi šalie asmenys – Prezidentai Valdas Adamkus bei Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta, aplinkos ministras Simonas Gentvilas ir daugelis kitų.

Nors garbingiausia renginio dalis buvo suplanuota vidurdienį, tačiau ąžuolų sodinimo akcija prasidėjo 8 val. ryto, iškilmingai pakeltos Lietuvos, Ukrainos, „Gerumo ąžuolo“ bei Valstybinės miškų urėdijos vėliavos.

gerumo azuolas dainelis
Pagrindinis idėjos iniciatorius bei renginio organizatorius, „Gerumo ąžuolo“ viceprezidentas Juozas Dainelis skeptikams kirto, kad ąžuolynas nenudžius, bet žaliuos, nes jis palaistytas Ukrainos krauju. D. Pavalkio nuotr.

Pagrindinis idėjos iniciatorius bei renginio organizatorius, „Gerumo ąžuolo“ viceprezidentas Juozas Dainelis neneigė, kad įtampos ir organizacinių rūpesčių netrūko, tačiau svarbiausia kilni misija ir siekis įprasminti nekaltai kraują liejančių ukrainiečių atminimą. Lukšietis nedaugžodžiavo ir kalbėdamas šia jautria tema neslėpė susijaudinimo.

„Kiekvienas darome tai, ką darome <...>. Organizuojant akciją teko girdėti ir tokių pasakymų, kad nudžius tas ąžuolynas, tai nenudžius, gerbiamieji, jei kas ir labai norėtų, nes jis palaistytas Ukrainos krauju,“ – sakė akcijos iniciatorius, vėliau dėkojęs būriui bendraminčių ir pagalbininkų, kurie padėjo suorganizuoti neeilinį renginį.

Pasak sambūrio „Gerumas ąžuolas“ prezidento Valdo Pacevičiaus, organizacija veikia 17 metų, per tą laiką pasodinta daugiau nei 10 tūkst. ąžuolų, tačiau ši akcija išskirtinė ir ypatinga, nes skirta Ukrainos karo aukoms atminti. Valstybinių miškų urėdijos generalinis direktorius Valdas Kaubrė ragino vertinti galimybę džiaugtis laisve, vienas kito bendryste, nes tai ypač svarbu žinant, kad broliška tauta kovoja už mūsų visų laisvę.

gerumo azuolas sodinimas
Prie ąžuolų sodinimo akcijos prisijungė gausus būrys žmonių, kurie pasodino 3600 ąžuoliukų, o renginio pabaigoje visi buvo vaišinami Šakių rajone gyvenančių ukrainiečių moterų išvirtais ukrainietiškais barščiais. D. Pavalkio nuotr.

Po miškų urėdijos žemę pasiskirsčiusi gausi minia ėmėsi ąžuoliukų sodinimo darbų, o atvykus garbiems svečiams atidengtas ir akciją įprasminantis didžiulis 26 tonas sveriantis akmeninis monumentas. Žuvusieji pagerbti tylos minute. Savo vardinius ąžuolus pasodino G. Nausėda su D. Nausėdiene, V. Adamkus pasodino savo ir renginyje nedalyvavusios žmonos Almos vardinį ąžuolą. Iš viso pasodinta 14 vardinių ąžuolų bei 3600 ąžuoliukų sodinukų. Beje, V. Adamkus globojo ne tik šią akciją, bet yra dalyvavęs ir kitose ąžuolų sodinimo akcijose, o šis Šilagirio girininkijoje jau trečiasis „Gerumo ąžuolo“ ąžuolynas, tad pasidžiaugta, kad nuolat buvo ir tebėra jaučiamas kadenciją baigusio Prezidento dėmesys.

Prasminga akcija džiaugėsi ir dabartinis šalies vadovas G. Nausėda kalbėjęs, kad kiekvienas lietuvis žino sakralinę ąžuolo reikšmę, o jų augimas, žaluma primins savo gyvybes paaukojusius ukrainiečius bei įprasmins Lietuvos ir Ukrainos draugystę.

Anot G. Nausėdos, Lietuva Ukrainą visada rems, jis džiaugėsi, kad karo niokojamą šalį kiek galėdamas remia ir kiekvienas mūsų šalies žmogus ir būtent tai, anot Prezidento, didžiausia visa ko prasmė.

gerumo azuolas sodinimas2
„Mes visi labai laukiame Ukrainos pergalės. Ukrainos pergalė bus didžiausia dovana, kurią mes visi gausime, ir tikiu, kad ji ateis netrukus. Matau tą nepaprastai stiprią tautą, kuri pajėgi įveikti visas negandas, tačiau įveikti bus kur kas lengviau, kai turės tokius stiprius ir nuoširdžius draugus kaip Lietuva“, – kalbėjo G. Nausėda.

V. Adamkus sakė, kad ąžuolas lietuviams visada buvo daugiau nei medis – jis yra gyvas praeities ir ateities ryšys.

„Sodinant medį mes tikimės, kad jis augs šimtmečius. Mes nepamatysime jo didžiausios galybės, bet ateities kartos tikrai pamatys, todėl kiekvienas pasodintas medis – tai mūsų laiškas ateičiai“, – kalbėjo V. Adamkus ir vylėsi, kad šeštadienį pasodintas ąžuolynas taps Lietuvos puošmena, teiks pavėsį, primins istoriją ir oš vis kitoms Lietuvos kartoms.

Už šią gražią iniciatyvą dėkojo ir Ukrainos ambasadorius Lietuvoje P. Bešta, pripažinęs, kad Ukrainos tauta dabar išgyvena ypač sunkius laikus, bet lengviau, kai yra palaikoma draugų. Ąžuolas, sakė ambasadorius, tai Ukrainos ir Lietuvos draugystės simbolis.

„Lietuviai šį karą priėmė kaip savo karą ir labai palaiko ukrainiečių tautą, padeda laimėti karą, kad Ukrainos valstybę grąžintų į tarptautinę bendruomenę. Nuo pergalės priklauso ne tik Ukrainos, bet visos pasaulinės demokratinės bendruomenės ateitis“, – kalbėjo ambasadorius ir svarstė, kad jeigu anksčiau Europos politikoje nebūtų padaryta klaidų, šio karo būtų išvengta, tad vylėsi, kad Ukraina artimiausiu metu taps NATO nare.

gerumo azuolas bendra
Kilnios ir prasmingos akcijos metu atidengtas ir Ukrainos karo aukų atminimą įprasminantis didžiulis 26 tonas sveriantis akmeninis monumentas. D. Pavalkio nuotr.

„Gerumo ąžuolo“ prezidentas V. Pacevičius garbės sidabro ženklu apdovanojo G. Nausėdą, o bronziniu – Miškų urėdijos generalinį direktorių V. Kaubrę.

„Šiandieninis susitelkimas turbūt privertė susimąstyti, kokie mes turime būti vieningi. Vienybėje gali gimti ne tik dideli ąžuolynų plotai, bet vienybėje mes visada būsime stiprūs“, – teigė Miškų urėdijos generalinis direktorius.

Renginio pabaigoje visi susirinkusieji buvo vaišinami Šakių rajone gyvenančių ukrainiečių moterų išvirtais barščiais. Sriubos buvo išvirta net 110 litrų, o prie proceso, kaip jau įprasta, prisidėjo ir šefas, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.