Molėtiškiai stebėjosi rajono bendruomenių aktyvumu

bendruomenes_sutartisAsta GVILDIENĖ

Rugsėjo 16 dieną Šakių rajono bendruomenių centrų asociacija sulaukė gausaus būrio svečių iš Molėtų.  Jie ne tik domėjosi mūsų krašto bendruomenių veikla, Vietos veiklos grupės projektais bei jų finansavimu, bet ir žengė pirmuosius bendradarbiavimo žingsnius, pasirašydami savo pirmąją  sutartį.

Nuotr. Šakių ir Molėtų rajonų bendruomenių centrų asociacijos pirmininkės G.Šnirpūnienė (kairėje) ir V.Saugūnienė pasirašė tarpusavio bendradarbiavimo sutartį.

Molėtų rajono bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė Vaida Saugūnienė teigė, kad jų atvykimo tikslas – pasidalinti gerąja patirtimi ir pasirašyti savo pirmąją bendradarbiavimo sutartį tarp aukštaičių ir suvalkiečių. „Kadangi girdėjome, kad Šakių rajono bendruomenių veikla labai aktyvi ir jos įgyvendina daug projektų, norėjome susipažinti ir pasisemti patirties, pažiūrėti, kaip žmonės dirba, iš kur gauna finansavimo šaltinių, - atviravo ji. – Norėjome išgirsti, kuo šio krašto bendruomenės gali džiaugtis ir kokių turi bėdų, rasti galimybių kartu dirbti kultūrinėje ar sportinėje veikloje.“

Susitikimo metu Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė Grinutė Šnirpūnienė, dirbanti asociacijoje nuo 2003 – ųjų, pristatė svečiams mūsų krašto bendruomenių veiklą ir tikslus, papasakojo apie bendrus, jau tradiciniais tapusius renginius, glaudų ryšį su kitų rajonų bendruomenių centrų asociacijomis. Ji pabrėžė, kad bendradarbiavimo sutartis, pasirašyta su molėtiškiais – tai jau dešimtoji sutartis. „Tikiuosi, kad šis bendradarbiavimas neliks popieriuje, kad kartu dirbsime bendruomeninio judėjimo, sportinės veiklos propagavimo, kultūrinių tradicijų puoselėjimo ir kitose su kaimo plėtra susijusiose srityse“, - kabėjo G.Šnirpūnienė.  
 
Molėtų rajono bendruomenių centrų atstovai turėjo galimybę susitikti su Šakių krašto Vietos veiklos grupės (VVG) pirmininku Algimantu Damijonaičiu, kuris supažindino svečius su VVG strategijos įgyvendinimo rezultatais, su šiuo metu jau vykdomais 23 projektais ir ketinimu dar šiais metais paskelbti jau trečiąjį kvietimą. Jis džiaugėsi, kad beveik visos bendruomenės yra VVG narės, jos drąsiai imasi iniciatyvos ir kai kurios jau įgyvendina ne po vieną, o po du projektus. „Glaudus bendradarbiavimas su rajono valdžia – galimybė gauti finansavimą iš savivaldybės biudžeto, o ne ieškoti pinigų ar skolintis iš bankų“, - dalijosi patirtimi A.Damijonaitis.

Pasak V.Saugūnienės, skausmingiausia tai, kad pati Molėtų rajono bendruomenių centrų asociacija nėra Vietos veiklos grupės narė. Tiesa, ji paminėjo, kad aštuonios iš 26 bendruomenių yra įstojusios į Molėtų krašto VVG, tačiau, bijodamos, kad nesusitvarkys su projektų administravimu, vengia aktyviai dalyvauti šioje veikloje. Tikimasi, kad bendradarbiaudami su mūsų krašto bendruomenėmis, molėtiškiai įgis patirties ir pabandys drąsiau pritraukti europines lėšas į savo rajono kaimo bendruomenes.

Savivaldybės meras Juozas Bertašius susitikime su Molėtų rajono bendruomenių atstovais pabrėžė partnerystės ir bendradarbiavimo tarp rajonų bendruomenių svarbą. Jis pasidalino mintimis apie bendrą rajono valdžios ir kaimo bendruomenių veiklą, bendrai organizuojamus renginius ir projektinę veiklą, kurią savivaldybė skatina ir suteikia finansinę paramą.

Svečiams buvo suteikta galimybė apsilankyti Gelgaudiškio, Plokščių, Briedžių ir Mikytų kaimo bendruomenėse, susipažinti su nuveiktais darbais, įvykdytais projektais, dalyvavimu įvairiuose konkursuose. Gelgaudiškyje molėtiškiai susipažino su bendruomenės centro „Atgaiva“ pirmininke Genute Žilinskiene, projektų vadybininke Lina Uždraviene bei buvusia bendruomenės vadove Vaida Valaitiene. Čia jie pabuvojo Gelgaudiškio dvaro prieigose, pamatė senojo ir naujojo Gelgaudiškio įžymesnes vietas, stebėjosi gelgaudiškiečių veiklumu ir visų institucijų susitelkimu bendrai veiklai, dvaro išsaugojimu ateities kartoms.

Plokščiuose svečius sutiko bendruomenės centro pirmininkė Odeta Urbaitienė bei kraštotyrininkė Gražina Kazarian. Jos aprodė Šventaduobę, Vaiguvos kelią - upę, grožiu garsėjančią panemunės gamtą. Bendruomenės namuose molėtiškius pavaišino nepaprastai skaniu zanavykišku kugeliu.    

Briedžių bendruomenės centro pirmininkė Dalija Černeckienė ir aktyviausios bendruomenės moterys Molėtų krašto bendruomenių atstovus supažindino su įgyvendinamu projektu ,,Šiaurietiškas vaikščiojimas sveikatai“. Svečiai domėjosi ne tik šio sporto specifika ir vaikščiojimo su lazdomis pratimais, bet ir kraštotyriniais darbais, Briedžių kaimo istorija, veiklos kryptimis.

Molėtiškiams patiko ekskursija po Lukšių miestelį. Juos sužavėjo parko skulptūros, čia veikiantis fontanas, monumentas, pastatytas Lietuvos tūkstantmečio įamžinimui, Zyplių dvaro ansamblis. Pasak svečių, neužmirštamas ir pats susitikimas su niekad nepailstančiu Lukšių seniūnu Vidu Cikana.

Apsilankydami Mikytuose, Molėtų rajono bendruomenių atstovai pateko į tą dieną vykusią Jurginų šventę, kur ne tik turėjo galimybę apžiūrėti įvairiausių veislių jurginų parodą, bet ir pamatyti, kaip šiame krašte švenčiamos benduomenės šventės. Prie garuojančių lietuviškų cepelinų stalo jie susipažino su bendruomenės pirmininke Saulena Kučiauskiene, seniūnu Valdu Laukaičiu ir  bendruomenės aktyvu. Pokalbiais apie bendruomeniškumą, savanorystę ir bendruomenių pastangas vienyti visus kaimo gyventojus ir baigėsi pirmasis molėtiškių vizitas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.