Biblioteka šakiečiams dovanojo aibę renginių

aleknaviciusGiedrė PLEČKAITYTĖ

Praėjusią savaitę šalies bibliotekose vykusi Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė dar kartą parodė, kokią vietą mūsų visuomenėje užima knygų tvirtovė - biblioteka. Į Šakių viešąją biblioteką praėjusią savaitę rinkosi garsūs menininkai, rašytojai bei ištikimi lankytojai.

Nuotr. B. Aleknavičius džiaugėsi, kad prie knygos išleidimo prisideda daug kūrybingų ir atsakingų žmonių.

Lietuvoje nuaidėjo 12-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė „Biblioteka: spausk Patinka!”. Bibliotekininkų draugijos paskelbtos savaitės idėja: parodyti, kad bibliotekos - bendruomenes telkianti ir vienijanti erdvė. Čia puoselėjamos senos tradicijos ir kuriamos naujos, čia gimsta inovatyvūs sprendimai ugdant laisvą ir kūrybingą asmenybę, čia moderniausios informacinės technologijos tampa įrankiais pažinti, mokytis ir mokyti kitus. Šakių viešosios bibliotekos bendruomenės kvietimu pasidžiaugti šviesos šaltiniu – biblioteka rinkosi tie patys šakiečiai, kurie jau daugelį metų neabejingi knygai ir bibliotekai.

Šventinė bibliotekų savaitė prasidėjo praėjusį pirmadienį, tuomet vidurdienį visose bibliotekose nuskambėjo Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimas. Kaip žinia, 2012-ieji paskelbti lietuvių literatūros klasiko Maironio (tikroji pavardė Jonas Mačiulis) metais, todėl šventinės savaitės atidarymo dieną daug dėmesio ir minčių buvo skirta jo darbams ir kūrybai prisiminti. Bibliotekos draugų vakare „Po šviesiu pavasario dangumi“ Maironio kūrybą prisiminė rajono literatai. Jų  pamąstymus, asmenines įžvalgas papuošė Nacionalinio operos ir baleto teatro tenoras Vytautas Kurnickas ir solistė Gražina Skinderytė - Kurnickienė.
 
Bibliotekoje vykusių renginių ciklą vainikavo penktadienio vakare įvykusi Lietuvos fotomenininkų sąjungos nario Antano Stanevičiaus fotografijų paroda „Jeigu tave užmirščiau, Jeruzale...“. Parodos autorius šakiečiams padovanojo tik mažą savo fotografijų iš Šventosios žemės  dalį. Tačiau apie kiekvieną jų, kuriose įamžintos ypatingos akimirkos, išsamiai papasakojo. Taip kiekvienas parodos lankytojas tarsi pabuvojo istorinėse vietose.  

Klaipėdietis šakiečiams savo fotografijų parodą atvežė neatsitiktinai, jis į  Šakius atlydėjo iš mūsų krašto kilusius rašytojus, dabar jau klaipėdiečius, Bernardą ir Vincentą Aleknavičius. Šie rajono skaitytojams pristatė unikalaus leidinio Lietuvoje „Novužės krašto vaikai“ ketvirtąjį tomą. Apie naująjį kūrinį įžvalgomis besidalijusi mokytoja Ramutė Vyšneveckienė pabrėžė, jog brolių leidžiamos knygos yra didžiulis turtas Šakių krašto žmonėms ir ateities kartoms. Tai didžiulis darbas, kuris parodo, ko jie atėjo į šią žemę. Tai unikalus serijinis leidinys, kuriame įamžintos 177 asmenybės, tarp jų 51 mokytojas, 26 kariškiai, 11 kunigų, miškininkai, medicinos darbuotojai, visuomenininkai ir daugelis kitų, Zanavykijos kraštui nusipelniusių asmenybių.

Tuo tarpu Šakiuose viešėjęs B. Aleknavičius pirmiausiai padėkojo Šakių rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriui ir bibliotekai už jo teikimą 2012 metų Vyriausybinei kultūros ir meno premijai. Kalbėdamas apie knygą, B. Aleknavičius pasidžiaugė, kad prie serijinio leidinio „Novužės krašto vaikai“ prisideda bendruomenės, daug geranoriškų žmonių, net Amerikos lietuvių, kilusių iš Zanavykijos krašto.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.