Ar Kudirkos Naumiesčiui lemta atgimti?

kuncaitis naumiestyjeRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Nors Kudirkos Naumiestis išskirtinis rajono mietas, patrauklus turistams kaip knygnešystės, Lietuvos kultūros židinys, tačiau naumiestiečiai jaučia atskirtį. Praėjusią savaitę diskusiją su gyventojais surengusi neseniai susikūrusi bendruomenė „Naumiestiečių sambūris“ sako, kad jų miestui iki padoraus įvaizdžio dar daug ko trūksta, be to, pritraukiama per mažai lėšų. „Naumiestiečių sambūris“ – antra bendruomenė, susikūrusi šiame regione.

Nuotr. Anot savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjo Kęstučio Kuncaičio (kairėje), Kudirkos Naumiestyje daug kas pasikeistų, jeigu jį pavyktų padaryti tranzitiniu miestu.

Nepatraukli infrastruktūra

„Kad Kudirkos Naumiestis taptų patrauklia ir perspektyvia rajono vieta, pirmiausia čia reikia gerinti infrastruktūrą“, – sako „Naumiestiečių sambūrio“ pirmininkas Mindaugas Kantautas.

Anot jo, pritraukti verslą ir poilsiautojus į miestą pavyktų tik tada, kai jis gražiau atrodytų. Būtini elementariausi pokyčiai: centrinių (Tilto ir Vilkaviškio) gatvių remontas, susidėvėjusių, apgriuvusių pastatų sutvarkymas, rekreacinių miesto zonų įrengimas ir t. t.

Apie Kudirkos Naumiesčio kelių ir gatvių remonto perspektyvas bei asfaltavimą į diskusiją su miesto gyventojais buvo pakviestas ir rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis. Kartu su juo susirinkime turėjo dalyvauti ir Šakių rajono savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas. Gyventojai norėjo, kad jis paaiškintų, kokios plėtros perspektyvos laukia miesto artimiausiu metu. Tačiau V. Girdauskas į susirinkimą neatvyko, todėl miestiečiai visus klausimus, susijusius su infrastruktūros plėtra Kudirkos Naumiestyje, pateikė Ūkio skyriaus vedėjui.

Verkiant reikia asfalto

K. Kuncaitis pritaria gyventojų nuomonei, kad Kudirkos Naumiestis pastaruoju metu yra „užmirštas rajono kampelis“, nors istoriškai jis labai svarbus tiek mums, tiek visai šaliai. Šitą padėtį būtų galima greitai pakeisti ir miestą padaryti strategiškai svarbia rajono traukos zona, jeigu būtų išasfaltuotas kelias Kiduliai–Kudirkos Naumiestis. Dabar visas tranzitinis transportas važiuoja per Šakius, tačiau, išasfaltavus minėtąjį kelią, būtų nušauti du zuikiai – atsirastų apvažiavimas aplink miestą ir Kudirkos Naumiestis taptų tranzitine vietove. Tai sudarytų galimybes plėsti tam tikras verslo sritis. Tačiau, anot Ūkio skyriaus vedėjo, apie šio kelio asfaltavimo planus dar sunku kažką pasakyti, nes kol kas tai yra tik ateities vizija.

Šiuo metu Kudirkos Naumiesčio seniūnijos savivaldybei pateiktoje trimetėje programoje nurodyta, kad Kelių direkcijos ir rajono savivaldybės biudžeto lėšomis pirmiausiai reikėtų išasfaltuoti Turčinų Šešupės gatvę (iki 500 metrų ilgio) ir Totorviečių gyvenvietės Alvydų gatvės dalį (apie 500 metrų). Pačiame Kudirkos Naumiestyje numatyta pirmiausiai išasfaltuoti Vilties ir S. Neries gatves.

Praėjusių metų lapkričio viduryje seniūnas viešame susirinkime klausė gyventojų, kurias gatves Kudirkos Naumiestyje reikėtų tvarkyti pirmiausia. Tada buvo priimtas sprendimas, jog miestą reikėtų pradėti tvarkyti nuo pagrindinės gatvės.

Seniūnas Algirdas Stankevičius dėl ligos susirinkime nedalyvavo, todėl su juo to klausimo nebuvo galima plačiau aptarti.

Savivaldybės pateikiamais oficialiais duomenimis, Totorviečių kaime yra 52, o Turčinų – 121 gyventojas. Kyla klausimas: ar šios dvi mažos kaimo gyvenvietės tokios strategiškai svarbios, kad padėtų pritraukti į seniūnijos centrą verslą ar turizmą?

Prioritetų skirstymas – sunki mįslė

„Naumiestiečių sambūrio“ nariai pastebėjo, kad yra žymiai svarbesnių strateginių miesto zonų, kurias reikia tvarkyti, negu programoje nurodytos gatvės. Žmonės juokauja, kad V. Kudirkos gatvės atkarpa ties Vinco Kudirkos gimnazija palijus atrodo kaip po karo mūšio, ją reikia asfaltuoti. Taip pat buvo paminėta Vilkaviškio gatvė, kurioje iki šiol nėra šaligatvių. Dėl to miestiečiai neseniai kreipėsi į savivaldybę, tačiau kada konkrečiai ji bus sutvarkyta – neaišku. „Naumiestiečių sambūrio“ nariai siūlė važiuojamąją dalį atitverti atitvarais, jeigu nėra galimybės įrengti pėsčiųjų tako.

Bendruomenė turi pasiūlymų ir dėl artimiausiu metu įsisavinamų projektinių lėšų realizacijos plano. Norima, kad miesto centras nebūtų tvarkomas primityviai išklojant pilkas trinkeles. „Naumiestiečių sambūris“ pateikė vizualinį pasiūlymą, kad miesto centre ruošiamos kloti trinkelės galėtų padarytų jį truputį „išskirtinį“, jei būtų spalvotos ar išsiskirtų kuo nors kitu.

Bendruomenės centro pirmininkas ateityje siūlo mieste įrengti bent dvi žiedines sankryžas, kurios užtikrintų eismo saugumą. Viena iš jų galėtų būti Tilto ir Vilkaviškio gatvių sankirta, kur vyksta daug autoįvykių. Ūkio skyriaus vedėjo Kęstučio Kuncaičio nuomone, nebūtina įrenginėti žiedinių sankryžų norint užtikrinti eismo saugumą – užtenka įrengti tokią statmeną sankryžą, kokia buvo neseniai padaryta Sintautų seniūnijoje, kur jungiasi vietinės reikšmės gatvė su regioniniu keliu Šakiai–Vilkaviškis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.