Savivaldybės specialistai į papildomas poilsio dienas nespjauna

kulturos skyriusGintarė MARTINAITIENĖ

Darbo kodeksas numato, kad tėvai, auginantys vaikus, gali tikėtis tam tikrų lengvatų darbe. Be to, tam tikrų išimčių turi ir poilsio dienomis dirbantys specialistai. Tad kaip šiomis lengvatomis naudojasi ir ar išvis naudojasi savivaldybėje dirbantys specialistai?

Nuotr. Kultūros ir turizmo skyriaus darbuotojos (iš kairės) vedėja Augenija Kasparevičienė bei specialistės Aurelija Papievienė ir Asta Kėvelaitytė – vienos iš tų, kurios turi galimybę pailsėti papildomai.

„Mamadieniai“ – 11 darbuotojų

Šakių rajono savivaldybės darbo tvarkos taisyklėse numatyta, kad darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę), o auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų – dvi dienos per mėnesį (arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę), mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Administracijos direktoriaus pavaduotoja Inga Cibulskienė informavo, kad vadinamieji „mamadieniai“ priklauso 11 savivaldybės darbuotojų (tarp jų dviem vyrams). Viena iš darbuotojų, kuriai ši lengvata priklauso, ja nesinaudoja. Kurie konkrečiai valstybės tarnautojai naudojasi papildomomis laisvomis dienomis, I. Cibulskienė konkretizuoti nenorėjo aiškindama, kad tai labai asmeniška informacija. Tiesa, ji pati „mamadieniais“ naudojasi ir tai vertina teigiamai. Sprendimą dėl to priėmė rajono taryba. Kitiems specialistams užtenka šios lengvatos galimybę suderinti su administracijos direktoriumi.

Laisvadieniai už savaitgalinį darbą

Tačiau tam tikrų lengvatų gali tikėtis ne tik nepilnamečius vaikus auginantys darbuotojai. Už darbą poilsio ir švenčių dienomis kai kurių skyrių specialistai gali pasiimti per mėnesį vieną papildomą dieną arba prašyti, kad ji būtų pridėta prie kasmetinių atostogų. Tuo gali naudotis devyni savivaldybės darbuotojai: Rimutė Grušienė (Bendrasis skyrius), Gintaras Demenius (Švietimo ir sporto skyrius), Augenija Kasparevičienė, Aurelija Papievienė, Asta Kėvelaitytė, Inga Navlickienė (Kultūros ir turizmo skyrius), Irena Bacevičienė, Jolita Bindokienė, Daiva Subačienė (Civilinės metrikacijos skyrius).

„Tuo naudojasi Kultūros ir turizmo bei Civilinės metrikacijos skyriaus moterys, G. Demenius prašo tas dienas pridėti prie kasmetinių atostogų, o R. Grušienė nė karto nepasinaudojo“, – informavo I. Cibulskienė.

Būna, kad pamiršta

Pati R. Grušinė tikino teigiamai vertinanti tokią galimybę, o nesinaudoja, nes nejaučia poreikio.

„Tiesiog daug metų dirbau ne valdiškoj įstaigoj, buvau pripratus, jog savaitgaliai dažnai darbiniai, tad ir dabar nematau nieko tokio, jei kartais tenka į renginius vykti savaitgaliais“, – tikino pašnekovė.

Visgi apie tai, kad kelias papildomas dienas galėtų prisidėti prie atostogų, teigė svarstanti.

Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė kalbėjo, kad tiek jai, tiek skyriaus specialistėms savaitgaliais tenka dirbti labai dažnai.

„Bet tikrai neseku ir nežiūriu. Būna, kad praeina mėnuo ir net pamiršti, kad galėjai pasiimti laisvą dieną“, – teigė A. Kasparevičienė.

Visgi ji džiaugiasi tokia įstatymo galimybe, nes ne tik jos vadovaujamo skyriaus specialistai turi asmeninį gyvenimą, šeimas, kurioms už darbui paaukotus savaitgalius gali kompensuoti papildoma laisva diena.

Administracija vertina skirtingai

Nors viskas teisėta, tokia galimybė numatyta įstatyme, rajono meras Juozas Bertašius kitokios nuomonės. Jis tikino, jog kai kurie savivaldybės darbuotojai šia galimybe piktnaudžiauja. Kas konkrečiai, rajono vadovas išduoti nenorėjo. Kaip dažnai laisvadienius pasiima minėti asmenys, nepaaiškino ir I. Cibulskienė.

 „Tiesiog labai neigiamai tai vertinu. Ypač, kai tuo piktnaudžiauja. Manau, nėra tokio specialisto, kuriam išvis po darbo valandų nereikėtų dirbti“, – kalbėjo rajono vadovas.
Galbūt jam sunku toleruoti papildomas laisvas dienas, nes pats savaitgaliais aktyviai lankosi renginiuose, susitikinėja su žmonėmis.

„Ne tik todėl. Tiesiog glumina, kai žmonės sau leidžia per daug, ypač, kai tai glaudžiai siejasi su jų pagrindiniu darbu“, – akcentavo meras.

Administracijos direktorius Evaldas Sniečkus ne toks kategoriškas. Tiesa, jis pripažino, kad jam, kaip darbdaviui, labiau patiktų, jog darbuotojai visuomet būtų darbe, tačiau sako gerbiantis pavaldinių pasirinkimą.

„Emocijų nelieju. Svarbu, kad padarytų, kas priklauso“, – tikino E.Sniečkus.

Tad ar visi, besinaudojantys laisvadieniais, dirba taip, kaip iš jų tikimasi? Gal kažkurie specialistai tiesiog netinkamai dirba, kad sukėlė tokią mero reakciją?

„Negalėčiau nieko pasakyti. Darbuotojus vertina skyrių vadovai. Tam jie ir yra. Tad su jais, kai bus laikas, ir pasikalbėsime. Tada atskirai galima kalbėtis ir motyvuoti labai gerus darbuotojus, žiūrėti, kodėl kiti darbuotojai kažko nepadaro“, – teigė administracijos direktorius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.