Renovacijos grimasos – baltos dėmės ant sienų, plyšiai pamatuose ir neužsėta žolė

renovacija brokasLina POŠKEVIČIŪTĖ

Daugiabutis namas V. Kudirkos g. Nr. 70 Šakiuose prieš metus buvo renovuotas ir atrodė labai patraukliai, betgi jau pusmetį jo gyventojai atkakliai siekia išsiaiškinti, ar ryškėjantys defektai netinkamu laiku ir oru užbaigtų darbų padariniai, ar statybininkų darbo brokas.

Nuotr. Per vasarą ypač išryškėjo baltos dėmės po namo balkonais. Pasak specialistų, taip išsiskyrė druskos, kurios atsirado dėl netinkamos mūro apsaugos nuo drėgmės.

Baltos dėmės bado akis

Kaip teigia šio namo gyventojai, jau šių metų pavasarį pasirodė statybiniai defektai, kurie akivaizdžiai matomi ir šiandien: baltos dėmės ant namo sienų, po pastato balkonais.

„Aplink namą esanti nuogrinda taip pat įdubo, todėl lietaus ir tirpstančio sniego vanduo gali pradėti tekėti į namo rūsį, pamatuose kaupiasi drėgmė. Būtina pakelti nuogrindą ir padaryti nuolydį nuo namo“, – atsiradusius plyšius prie namo pamatų rodo šio namo gyventojas Gintas Dubininkas.

Namo gyventojai aprodo ir teritoriją, kuri turėjo būti užpilta žemėmis, apsėta žole.

„Jau pavasarį rangovai žadėjo sutvarkyti tą teritoriją, bet ir ruduo atėjo, kiek jie gali žadėti. Vidinio kiemo teritoriją moterys apsodino gėlėmis, jas nuolat prižiūri. Mes tik norim namą išlaikyti gražų. Jei dabar niekas netvarkys broko, tai kas bus toliau? Nenorim, kad namas atrodytų pusiau luptas, pusiau skustas“, – kalbėjo namo gyventoja Margarita Liukaitienė.

Namo bendruomenė dėl prastos renovacijos jau pavasarį kreipėsi į namo administratorių UAB „Šakių komunalinis ūkis“.

V. Kudirkos g. 70-to namo gyventojai prisimena, kad sienos buvo renovuojamos lietui pliaupiant ir būgštauja, kad galbūt buvo naudotos prastesnės kokybės medžiagos, be to, nerimauja, ar panašūs defektai nepasirodys po kelerių metų.

Pažadai iš rangovų

Namo techninę priežiūrą atliekančio daugiabučių namų administratoriaus UAB „Šakių komunalinis ūkis“ inžinierius Giedriaus Pulokas teigia, kad tai gali būti netinkamu oru užbaigtų darbų padariniai. G. Pulokas tvirtina, jog jie žino apie iš po žiemos atsiradusias problemas.

„Mes tikrai negalėjome numatyti, kad atsiras tos dėmės ant sienų ar įgrius nuogrindos. Surašytame defektiniame darbų akte praeitų metų spalio 30 d. rangovai įsipareigojo atvežti žemių ir apsėti žole teritoriją prie namo pavasarį, nes darbus baigė rudenį ir žolės tokiu metu nesėsi“, – aiškino G. Pulokas.

Jis pripažino, kad ir šiandien tie darbai, kurie buvo surašyti akte, deja, neatlikti. Jis nurodė, kad ne kartą kalbėjosi su UAB „Drūtnamis“ vadovu, kuris pažadėjo, kad, pabaigę kitus objektus ir suradę laiko, sutvarkys teritoriją prie V. Kudirkos g. Nr. 70 daugiabučio.

Darbų imsis patys

UAB „Šakių komunalinis ūkis“ šių metų birželio 10 d. raštiškai kreipėsi į rangovus UAB „Drūtnamis“ dėl defektiniame akte pažadėtų atlikti darbų – žalios vejos apsodinimo. Birželio 14 d. gautame rašte UAB „Drūtnamis“ pažadėjo žolės sėjimo darbus atlikti nuo birželio 25 d. iki liepos 25 d.

„Kaip matome, ir šiandien ta žolė neužsėta. O apie kitus darbus jie neužsimena. Todėl nusprendėme defektus šalinti patys. Pirmiausiai sutvarkysime nuogrindą, kad drėgmė daugiau negadintų pamatų, o po to atliksime ir likusius darbus“, – kalbėjo G. Pulokas.

UAB „Šakių komunalinis ūkis“ gyventojams darbus atlikti pažadėjo iki rugsėjo 30 d. Jie pripažįsta, kad rangovai labai aplaidžiai žiūri į susidariusią situaciją, bet rugsėjo 5 d. pažadėjo atvykti į Šakius ir galbūt patys prisidės prie nebaigtų darbų ir statybos defektų šalinimo.

Renovuotas prieš metus

V. Kudirkos g. 70-to namo butų ir kitų patalpų savininkai dar 2013 m. nutarė renovuoti namą: apšiltinti ir sutvarkyti stogą bei namo išorės sienas, pakeisti likusius nepakeistus langus, visiškai renovuoti namo šildymo sistemą, pakeisti namo šilumos punktą. Darbai buvo pradėti 2014m. rugsėjį. 2015 m. spalio 30 d. Valstybinė statybų priėmimo komisija apsilankė šiame daugiabutyje, kuriame buvo atlikti ir iš esmės baigti atnaujinimo (modernizavimo) darbai. Darbai kainavo 205 tūkst. 82 eurus, po atnaujinimo namui suteikta C energinio naudingumo klasė. Spalio 30 d. atliktus namo atnaujinimo (modernizavimo) darbus priėmusi komisija didelių problemų neįžvelgė, o visi smulkūs darbai (pakeitus langus ar duris, kažkur ne iki galo sutvarkyta apdaila, ne iki galo sureguliuotas vienas ar kitas radiatorius...) buvo surašyti defektiniame darbų atlikimo akte ir juos per nurodytą laikotarpį rangovas turėjo atlikti. Atnaujinimo (modernizavimo) darbus šiame daugiabutyje atliko jungtinės UAB „Elsis TS“ ir UAB „Drūtnamis“ pajėgos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.