Edgaras Pilypaitis: „Iššūkių nebijojau ir nebijau“

pilypaitis meras2
Nuotr. Pasak išrinktojo mero Edgaro Pilypaičio, svarbiausia suformuoti komandą. Kol kas neaišku arba viešai neįvardijama, kas galėtų užimti pagrindinius postus.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Sekmadienį vykusiuose tarybos nario-mero rinkimuose Šakių rajono savivaldybės rinkėjai meru likusiai kadencijai išrinko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatą Edgarą Pilypaitį. Tad kalbiname išrinktąjį merą apie prabėgusius rinkimus, ateitį, numatomus darbus.

Prabėgę rinkimai

Jau atslūgus rinkimų įtampai, E. Pilypaitis pripažįsta, kad rinkimus laimėti tikėjosi, tačiau garantuotas nebuvo. O ir laimėjęs patikina nesitikėjęs tokio didelio skirtumo. Priminsime, kad už E. Pilypaitį buvo atiduota 5600 balsų, o už Vidą Cikaną – 4143. Tačiau pašnekovas sako, jog jautė ypač didelį žmonių pasitikėjimą, kuris ir vedė į priekį. Jis prisimena, kad pakliūti į antrąjį turą TS-LKD kandidatams nebūdavo problema dažnuose rinkimuose, bet antrajame ture jie likdavo antri. Tad laimėjimas šiuose rinkimuose – tai laimėjimas ir partijos, politinės pakraipos, ne tik kandidato. Beje, praėjusią rinkiminę kovą E. Pilypaitis  vertina kaip gana švarią, nors ypač socialinėje erdvėje netrūko įvairių komentarų, vertinimų, tam tikro turinio SMS žinutės buvo siuntinėjamos ir į mobiliuosius telefonus.

„Tarėmės, ką daryti, pats skambinau į tą numerį, bet atmetė. Neaišku, ir kokio masiškumo tai reiškinys, bet apsisprendėm reaguoti ramiai ir jei žmonėms kažkas neaišku, tai jie lai pasiklausia, mes tų žaidimų nežaisim“, – kalbėjo E. Pilypaitis.

Žinoma, kaip prisimena jis, rinkimų naktis buvo ir įtempta, ir sunki, sveikinimų ir skambučių gausybė, net telefonas išsikrovė. Išrinktasis meras juokauja, kad po pergalės rinkimuose socialiniame tinkle „Facebook“ atsirado triženklis norinčių draugauti sąrašas, bet svarsto, kiek tų draugų būtų jo pralaimėjimo atveju.  Atsirinkti tikruosius draugus, bendražygius irgi iššūkis, tačiau patikina, kad ir po kadencijos norėtų išlikti toks, koks yra dabar. O jei politika jį keis, norėtų sulaukti draugų pastabų. Ir dabar jų sulaukia. Konstruktyvią kritiką jis laiko į priekį vedančia jėga.

Svarbiausia – komanda  

Tačiau pakaks apie praeitį. Svarbu, kas laukia rajono, kai jį į rytojų ves naujas žmogus. Pirmasis ir svarbiausias darbas – komandos formavimas. Kol kas aiškumo čia nedaug.

„Yra trys labai lygiavertės politinės jėgos, tarp kurių turėtų būti pradėtas dialogas. Nuo pagrindinių personalijų tikriausiai ir priklausys, kas su kuo jungiasi“, – sakė E. Pilypaitis.

Kol kas, kaip teigė jis, nėra užbrėžtos raudonos linijos, kurios neperžengs, su kuo jis negalėtų dirbti ar eiti į kompromisą. Tiesa, vieną dalyką žino tvirtai – jei ir sugrįš po ligos buvusi administracijos direktoriaus pavaduotoja Inga Cibulskienė, jos kandidatūros tikrai nesiūlys. Jam visiškai nepriimtinos jos vidinės savybės, nuostatos ir pan.

„Visose frakcijose matau žmonių, kurie nori ir gali dirbti rajono žmonėms. Net nematyčiau blogybės, jei tai būtų plačioji koalicija. Pavyzdys jau buvo 2011 m. kadencijoje“, – tikino pašnekovas pabrėžęs, kad daugiau aiškumo turėtų būti kitą savaitę, bus apsitarusi ir TS-LKD skyriaus taryba.

Supranta jis ir tai, kad laikas spaudžia, žmonės nori darbų, o visi pasiūlymai dar turės būti derinami frakcijose. Tikimasi, kad gegužės pabaigoje bus vienas tarybos posėdis, kuriame pavyks ir reikiamus sprendimus priimti, ir naują valdžią pasitvirtinti. Kaip ir anksčiau, taip ir dabar išrinktasis meras patikino, jog yra atviras pasiūlymams, neturi jokio išankstinio nusistatymo.

„Pletkais vadovautis tikrai nenoriu, o tokių buvo. Esą jau ir administracijos direktorius numatytas. Tikrai niekas neatėjo ir nepasiūlė, nepasakė, kad aš noriu, o netgi norėčiau, kad taip padarytų“, – sakė kol kas vicemero pareigose dirbantis E. Pilypaitis.

Tiesa, maga pasiteirauti, kas jam paaiškėjo po paskutiniojo savivaldybės tarybos posėdžio, kai nuo valstiečių atskilo ir susikūrė nauja Zanavykų frakcija. Mat viešai jis kalbėjo apie tai, kad dabar daugiau aiškumo, išryškėjo, kas yra kas.

„Man buvo žiauriai keista, kad tas, nuo kurio atsiribojo, buvo Tomas Skaizgirys. Tikrai nežinau, kokias įtakas darė Valdas Stankūnas ar Paulius Puskunigis, bet jų pavardes girdėjęs. Mantas Puskunigis irgi buvo netikėtumas. Bet aišku tai, kad čia yra keturi, o štai čia septyni. Prie jų prisišlieja ir Darbo partija, kuri, vadinas, irgi nuo kažko atsiriboja. Vadinas, vieni žino daugiau nei kiti“, – mintimis dalijosi pašnekovas.

Svarbiausi darbai

Suformavus komandą laukia darbai. Būtinas, anot E. Pilypaičio, administracinio darbo efektyvinimas savivaldybėje. Buvusi valdžia paskutiniu metu nemažai apie tai kalbėjo, buvo pradėjusi ir tam tikrus žingsnius, bet... aplinkybės susidėliojo taip, kad neliko valdžios, neliko ir jų numatytos pertvarkos, skyrių jungimo ir kitų užmojų.

„Kai kurie skyriai perkrauti darbais, o kiti... Nesakau, kad nedirba, bet darbo pasiskirstymas netolygus“, – vertino išrinktasis meras.

Pasak jo, reikėtų stiprinti Regioninės plėtros skyrių, nes reikia padėti verslui, bandyti pritraukti investicijas. Tad, pastiprinus skyrių, jis turėtų ne tik administruoti projektus, bet stipriai dirbti strateginiu požiūriu ir paruošti dirvą norintiems investuoti. Ne žmogus, kaip kalbėjo jis, turėtų būti varinėjamas iš kabineto į kabinetą, bet jam visa rūpima informacija ir galimybės adminsitracijos turėtų būti pateiktos paprastai ir aiškiai. Reikia, kaip sakė jis, ugdyti ir darbuotojų pasitikėjimą, gerinti pačią darbo kokybę ir išsklaidyti blogą nuomonę, kad savivaldybėje sėdintys tik kavą geria.

Vienas svarbiausių, aktualiausių darbų – darželio įrengimas Lekėčiuose. E. Pilypaitis džiaugiasi, kad čia tarybos nariai vieningi, nesvarbu, kas valdžios kėdėje. Prabyla jis apie vis nesibaigiančius šiukšlių tvarkymo klausimus, neaišku, kaip bus finansuojama Švietimo sistema, ar pavyks išlaikyti tokį tinklą, koks yra dabar. E. Pilypaitis nenorėtų mažinti, tačiau ne nuo jo, o nuo finansavimo tai priklausys. Lygiai taip pat su Šakių ligonine. Kalbėdamas apie ją E. Pilypaitis pabrėžė, kad jei nepasikeis Sveikatos ministerijos pozicijos, tai kokybiškai teikiančią paslaugas, konkurencingą, su normalia kadrų kaita gydymo įstaigą bus sunku išlaikyti. Yra pamąstymų, gal būtų racionalu Turizmo ir informacijos centrą sujungti su Verslo informacijos centru.

Nors apskritai įvairių darbų daug, E. Pilypaitis patikino, kad nenori labai skubėti su sprendimais, kad nebūtų pridaryta klaidų. Neskubės ir su seniūnijų pertvarka, nes nemato prasmės daryti dėl darymo ar tik dėl statuso pakeitimo. Jis nepritaria ir ankstesnės valdžios siūlymui, kad stipriai mažėtų seniūnijų skaičius, nes funkcijų seniūnijoms nuleidžiama daug, o jei bus tik sumažintas jų skaičius, problemų nesumažės. Jis kalbėjo, kad yra seniūnijų centrų, kur, tarkim, 300 gyventojų, bet su tokiu pačiu ar net didesniu gyventojų skaičiumi yra ir pavienių gyvenviečių.

„Ar ten žmonės prastesni? Ar jiems nereikės paslaugų? Reikia galvoti apie jų užtikrinimą“, – tikino išrinktasis meras.

E. Pilypaitis teigia, kad  nei darbo, nei iššūkių niekada nebijojo ir nebijo. Žino ir tai, kad niekam už nieką nereikės atidirbinėti, nes nei neskaidrios paramos rinkimams gavo, nei šiaip nesijaučia kažkam įsipareigojęs. Supranta, kad visų numatytų darbų per likusią vos dvejų metų kadenciją nepadarys, bet viliasi, kad bus padėti bent jau tvirti pamatai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.