Eismo saugumo komisija savo sprendimo nepakeitė

zegliai
Nuotr. Konfliktas dėl naudojimosi keliu tarp vienkiemį įsigijusio Arūno Januškevičiaus (dešinėje) ir pusę amžiaus čia į savo laukus važinėjančių ūkininkų (nuotraukoje centre Aleksandras Stonkus) persikėlė į teismus.

Asta GVILDIENĖ

Kovo 29 d. savivaldybės Eismo saugumo komisijos nariai pakvietė į išvažiuojamąjį posėdį Žėglių kaimo vietinės reikšmės kelyje (Žvirgždaičių sen.), dėl kurio naudojimosi ir įsiplieskė konfliktas tarp prieš keletą metų vienkiemį įsigijusio Arūno Januškevičiaus ir pusę amžiaus čia į savo laukus važinėjančių ūkininkų.

Belaukiant, kol atvyks A. Januškevičius ir jo advokatė Valda Grigonytė, komisijos nariai apžiūrėjo į laukus vedančio kelio būklę, dar kartą išklausė čia susirinkusių ūkininkų nuomonę ir nuogąstavimus, kad, pastačius eismą ribojantį ženklą, jiems bus užkirstas kelias patekti į savo laukus.

Valdas Stankūnas, laikinai einantis Eismo saugumo komisijos pirmininko pareigas, trumpai supažindino susirinkusius su situacija, dėl kurios ir buvo sušauktas šis pakartotinis posėdis.

Praėjusiais metais A. Januškevičius kreipėsi į Eismo saugumo komisiją, prašydamas prie bendro naudojimo kelio įvažiavimo pastatyti eismo apribojimo ženklą Nr. 312, motyvuodamas, kad čia važinėjanti ūkininkų technika gadina kelio dangą, viršija greitį ir tai yra nesaugu vaikams ir pėstiesiems. Išklausius visas suinteresuotas puses, Žvirgždaičių seniūno Algimanto Baubonio poziciją, buvo nuspręsta atmesti A. Januškevičiaus prašymą ir sunkiasvorių transporto priemonių šiame kelyje neriboti.

Pasak V. Stankūno, tuomet A. Januškevičius  kreipėsi į teismą, prašydamas panaikinti šį Eismo saugumo komisijos sprendimą. Paskutiniame teismo posėdyje teisėja pavedė komisijos nariams apžiūrėti Žėglių kaimo kelią ir dar kartą pasiaiškinti situaciją – gal dėl naudojimosi keliu pavyktų susitarti taikiai.

„Šito kelio niekad nebuvo. Jį padarėm mes patys. Kiek prisimenu, prieš trisdešimt kelerius metus čia važinėjo vikšriniai traktoriai“, – pasakojo Aleksandras Stonkus. – Čia buvo supiltas žvyras, skalda, sudėtas betonas, vietomis plokštės suklotos. Šis kelias pro gamybinius objektus, pro fermas ne savivaldybės, o mūsų pačių pinigais buvo padarytas.“

„Aš noriu, kad daugiau niekas negadintų šio kelio, – savo poziciją išreiškė A. Januškevičius, kviesdamas paėjėti toliau ir jį apžiūrėti. – Kai atšils, pamatysit, kas čia bus. Nė vienas švariais batais neišeis.“

Beje, ūkininkai piktinosi, kad A. Januškevičius, galimai neturėdamas tam jokio teisinio pagrindo, savavališkai valstybinėje žemėje įrengė stulpą su vaizdo stebėjimo kameromis ir ant jų žemės susistatė savo mašinas.

A. Stonkus patvirtino, kad mašinos stovi ne privačioje A. Januškevičiaus, o ūkininkų teritorijoje. Ir šie nei žodinio, nei raštiško leidimo parkuoti mašinas čia nėra davę.

„Būtų suprantama, jei būtų vestuvės ar atvažiavo giminės ir po poros dienų išvažiavo, o jos šalikelėje ir ant kelio čia stovi jau ilgą laiką“, – stebėjosi Eismo saugumo komisijos pirmininkas.

Jo manymu, taip paliktos mašinos žymiai susiaurina pravažiuojamąją kelio dalį, o ant kelio juostos įrengtas objektas trukdo eismo saugumui. Todėl prašė A. Baubonio išsiaiškinti, ar A. Januškevičius turi leidimus tokiam mašinų laikymui ir vaizdo stebėjimo kameros įrengimui. Priešingu atveju jis turės šias kliūtis pašalinti.

Savaime suprantama, kai yra dvi pusės ir jų nuomonės kardinaliai skiriasi, susitarti praktiškai neįmanoma. Kai vieni sako, kad čia kaimas, todėl per laukus ir eina vieškelis, o ne asfaltuotas kelias, kiti tikina, kad būtent todėl ir reikėtų čia iš miesto atnešti civilizaciją. Deja, vienkiemis – tai toli gražu ne didmiestis. Patogumų čia yra tiek, kiek žmonės patys susikuria.

Iš tiesų realybė tokia, kad ne visi kaimo žmonės turi tokias galimybes privažiuoti prie savo namų. Kitiems tenka mašinas palikti ant kelio už trijų kilometrų ir pėsčiomis pasiekti savo sodybas.

Eismo saugumo komisija, dar kartą apžiūrėjusi kelią ir susipažinusi su čia susiklosčiusia konfliktine situacija, nepritarė eismą ribojančio ženklo statymui, tačiau priėmė sprendimą – pagerinti eismo saugumą. Ji įpareigojo A. Baubonį organizuoti prie kelio esančių krūmų iškirtimą, kad išplatėtų važiuojamoji dalis, būtų geresnis matomumas. Tam pritarė ir pats seniūnas. A. Stonkus draugiškai pasiūlė ir savo greiderį, kuris greitai nubrauktų pakraščius, kad ant kelio liktų mažiau purvo. Tačiau šis gražus gestas įsiplieskusio konflikto neužglaistė ir, kaip abi pusės tikėjosi, taikiai susitarti nepavyko.

Nors komisijos nariai ir V. Grigonytė iš karto po susitikimo prie Žėglių kaimo kelio dar kartą buvo susitikę rajono savivaldybėje, tačiau, kaip informavo Eismo saugumo komisijos sekretorius Aurimas Staugaitis, jie kompromiso dėl naudojimosi keliu nerado, tad tikėtina, kad konflikto sprendimas vėl persikels į teismus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.