Neprižiūrimam pastatui bandys rasti kitus šeimininkus

liepalotu mokykla
Nuotr. Tarybos nariai pritarė sprendimui buvusias Liepalotų mokyklos patalpas išnuomoti viešojo konkurso būdu 10-čiai metų leidžiant jose vykdyti komercinę veiklą.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Tarybos nariai pritarė siūlymui viešojo konkurso būdu išnuomoti patalpas, esančias buvusiame Liepalotų mokyklos (Lukšių sen.) pastate, dėl jų bene prieš dešimtmetį buvo itin aršiai kovota. Dabar akcentuojama, kad patalpos nenaudojamos ir apleistos, turtas valdomas neefektyviai. Tiesa, Lukšių seniūnui Vidui Cikanai tarybos žingsnis nepatiko – jis bandė įtikinti, kad tarybos nariai nepriimtų sprendimo ir duotų laiko klausimo išdiskutavimui.

„Tai nesutampa su bendruomenės nuomone ir čia jau būtų konfliktinė situacija“, – prieš priimant sprendimą patalpas išnuomoti viešojo konkurso būdu į tribūną stojęs sakė seniūnas V. Cikana.

Jis taip pat patikino, kad su juo niekas nekalbėjo ir nepaaiškino, kas išnuomotose patalpose numatyta, tad prašė klausimą atidėti, susėsti su bendruomene, išdiskutuoti bei aptarti, kas ten galėtų vykti, o ne pulti nuomoti.

„Apsitartume ir gražiau būtų“, – bandė įtikinti tarybos narius V. Cikana, priminęs, kad būtent jis 1994 m. inicijavo šios mokyklos statybas.

Jo aiškinimu, prie buvusios mokyklos mielai renkasi vietos jaunimas, yra tinklinio bei krepšinio aikštelės ir apkritai esą reikėtų daugiau dėmesio skirti jaunimo užimtumui.

Meras Edgaras Pilypaitis priminė: „Prieš 10 metų būtent jūsų iniciatyva ir nebuvo tos patalpos išnuomotos kaip bendruomenei reikalingos ir dabar mes matome tą vaizdą tokį.“ O vaizdas toks, kad pastate jau nėra kai kurių langų, patalpos nugyventos ir apleistos, šaltuoju metų laiku nešildomos, netvarkingos, jose pilna visokio šlamšto ir rakandų. Mero darytos buvusios mokyklos vidaus nuotraukos posėdžio metu ekrane buvo parodytos ir visiems tarybos nariams.

Beje, jau anksčiau administracija yra pabrėžusi – betvarkės su neprižiūrimu turtu negali būti, todėl seniūnai buvo paraginti savo seniūnijos turtą susižiūrėti ir teikti pasiūlymus bei informaciją.

„Gerbiamas Vidai, čia ne prieš jus, bet visose seniūnijoje turtas bus peržiūrimas ir ten, kur jis bus nenaudojamas seniūnų siūlymu mes duosime ar į privatizaciją, ar į nuomą. Tas turtas turi nešti naudą visai bendruomenei“, – aiškino rajono vadovas.
Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė taip pat patikslino, kad jei turtas neprižiūrimas, turi būti konkretūs siūlymai, ką su juo daryti, tačiau esą V. Cikana siūlymų nepateikė. Tiesa, jis posėdžio metu aiškino, kad tiesiog neturi finansinių galimybių turtą normaliai prižiūrėti, o paklaustas apie vizijas irgi nieko konkrečiau pasakyti negalėjo.

„O jei į mane toks požiūris... Ką darysi, manęs niekas negirdi“, – guodėsi seniūnas.

Merui kilo klausimų, kam buvo mestos darbuotojų pajėgos, pirkti dažai ir dažomas kitas pastatas Liepalotuose (buvęs bendrabutis), kuris „jau faktiškai lavonas“ ir balandžio 25-ąją buvo priimtas tarybos sprendimas jį nurašyti kaip netinkamą naudotis. V. Cikana patikino, kad lėšos ne valdiškos, o buvo gauta parama iš Norvegijos per „Lions“ klubą, tad esą tik eilinį kartą aptvarkė ne tik apšepusį pastatą, bet nudažė ir kapinių tvorą, autobusų stotelę. E. Pilypaitis seniūnui sakė, kad žmonės, ko gero, nežino, iš kokių lėšų ir kodėl tvarkomi vieni ar kiti objektai, todėl galbūt ir pagrįstai kreipiasi į rajono vadovą. Esą yra ir galimo nesusikalbėjimo.

„Man sako, kad kai prašo ko seniūno, tai jis kalba apie gandrų sugrįžimą. Tai čia turbūt panašus susikalbėjimas“, – rėžė seniūnui meras.

14 balsavus už, septyniems susilaikius sprendimui buvusį mokyklos pastatą Liepalotuose nuomoti viešojo konkurso būdu buvo pritarta. Tiesa, minėtame pastate dviejose patalpose veikia biblioteka, tačiau patikinta, kad ji kaip veikė, taip ir veiks. Sprendimas liečia nenaudojamas patalpas (604,20 kv. m), kurias siūloma išnuomoti 10 metų laikotarpiui leidžiant jose vykdyti komercinę veiklą.

Tarybos posėdžio metu ne kartą, kalbant apie šias patalpas, pasigirdo ir tarybos nario Tomo Skaizgirio pavardė, bet meras sakė, kad klausimas liečia ne jį, o „gali būti, kad į nuomos konkursą niekas neateis“.

Apskritai, kaip sakė E. Grigaitienė, tokių nenaudojamų patalpų, kurias, administracijos nuomone, reikia prikelti antram gyvenimui, kitose seniūnijose nėra daug.

Priminsime, kad 2009 m. tarybos sprendimu buvęs mokyklos pastatas perduotas Lukšių seniūnijai. Dėl pastato tuomet virė didžiulės aistros, tuometinis meras Juozas Bertašius prieštaravo, kad buvusi mokykla atitektų seniūnijai, argumentuodamas, kad pastatą teks išlaikyti savivaldybei. Poziciją dėl pastato perleidimo į Lukšių seniūnijos balansą tuomet parašais išreiškė gyventojai, to labai norėjo ir pats seniūnas. Po kelerių metų susirūpinta, kad seniūnijai valdyti perduotame pastate nevyksta žadėtoji aktyvi veikla, o seniūnas neišdavęs, kokia konkreti veikla pastate numatyta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.