Komandos į pagalbą vyksta vis naujesniais automobiliais

vedegys g
Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Gintautas Vedegys džiaugiasi, kad rajono valdžia laikosi strateginio plano nuostatų ir kasmet skiria lėšų automobilių įsigijimui, bei dėkoja prie įstaigos vystymosi parama pinigais prisidėjusiems gyventojams, įstaigoms ar organizacijoms. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Metų sandūroje su Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininku Gintautu Vedegiu kalbamės, kaip sekėsi vykdyti prieš septynerius metus išsikeltus tikslus, ugniagesių gelbėtojų nūdieną, ateitį.

Prieš septynerius metus iš valstybės rajono savivaldybės žinion perėjo šios įstaigos funkcijos, nuo įstaigos steigimo pradžios jai vadovauja ir G. Vedegys. Gyventojams į pagalbą skuba devynios ugniagesių komandos, kolektyvą šiuo metu sudaro 74 darbuotojai. Pašnekovas pasidžiaugė, kad laikomasi strateginiame plane užsibrėžtų tikslų ir, padedant steigėjui – savivaldybei, kasmet vienai iš komandų nuperkamas automobilis.

„Savivaldybė strateginiame plane buvo numačiusi iki 2024-ųjų atnaujinti ar pakeisti visų komandų senus automobilius. Džiaugiuosi, kad viskas vyksta planingai. Liko pakeisti Lekėčiuose ir Sudarge“, – sakė tarnybos viršininkas, o paskutiniame praėjusių metų rajono tarybos posėdyje pritarta nuo biudžeto pyrago atriekti 30 tūkst. eurų ir skirti šiai įstaigai tikslinei dotacijai – kito gaisrinio automobilio įsigijimui. Jis turėtų atitekti Lekėčių ugniagesių komandai.

„Per tuos metus beveik atnaujintas ugniagesių automobilių parkas. Gelgaudiškio, Kidulių, Lukšių, Sintautų, Griškabūdžio ir Kriūkų komandoms gaisrinės mašinos nupirktos už savivaldybės iš biudžeto kasmet skiriamus pinigus bei prie jų prisidėjus rėmėjams, Kudirkos Naumiesčio komandai gaisrinis automobilis įsigytas iš projektinių lėšų. Lekėčių ir Sudargo ugniagesių komandos dar turi darbuotis su senesniais „gazikais“ ir „zilais“, bet automobiliai yra pakankamai gero techninio stovio. Lekėtiškių mašina buvo kapitaliai suremontuota“, – pasakojo G. Vedegys.

Anot jo, įsigijus naujesnius automobilius, seni naudojami kaip rezerviniai. Trys tokie automobiliai šiemet buvo perduoti karo niokojamai Ukrainai. Įstaigos vadovas pasidžiaugė, kad ugniagesių komandos turi gerokai daugiau įrangos nei reikalaujama: buvo įsigyti plaukiojantys vandens siurbliai bei gelbėjimo rogės-valtys.

„Be abejo, per tuos metus ne tik investavome į ugniagesiams reikalingą įrangą, bet gerinome darbuotojų darbo sąlygas. Visi ugniagesių komandų pastatai sutvarkyti – apšiltinti, pakeisti stogai. Neliko, kad būtų lauke tualetas, nešildomų patalpų. Neseniai žiūrėjau, kaip atrodė tie pastatai prieš tuos septynerius metus, kad ir Lukšių, Kidulių – stogai įlinkę. Prisimenu – pradėjus dirbti pirmą žiemą meldžiausi tyliai, kad nebūtų sniego ir neįlūžtų tie stogai. Tai tokia ta pradžia buvo, – prisiminė pašnekovas. – Paskutiniai didesni darbai vyko Gelgaudiškyje, ugniagesių komanda iš Dabitų kaimo persikėlė į miestelį, 2020 m. buvo atnaujintos Kidulių ugniagesių komandos patalpos. Šiandien jau tik gerinam buitį, tobulinam pastatuose šildymo sistemas, pasidažom.“

Viršininkas patikino, kad įstaigos darbuotojai turi koja kojon žengti su laikmečiu ir nuolat tobulina žinias ir įgūdžius, o atsiradus elektromobiliams, saulės elektrinėms, jų gesinimas turi tam tikrų ypatumų.

„Kolektyve dirba išties motyvuoti, kūrybingi žmonės, atsidavę savo darbui, – tikino įstaigos vadovas. – Automobiliuose esame įdiegę GPS stebėjimo sistemą, kad nekiltų nesusipratimų tarp darbuotojų ir kad visuomenei pagalba būtų suteikta greičiau ir operatyviau. Ir pats domiuosi psichologine aplinka kolektyve.“

Pasak G. Vedegio, šiandien plečiasi ir ugniagesių atliekamos funkcijos.

„Šiuo laikmečiu prasideda ugniagesių darbai nuo greitosios ar policijos automobilio ištraukimo užklimpus, eismo įvykio vietos sutvarkymo. Važiuoja ugniagesiai gelbėti ir į medį įlipusio kačiuko, padeda medikams išnešti iš pastatų ligonį, budi prie sprogmenų“, – pasakoja pašnekovas.

G. Vedegio įsitikinimu, ugniagesių prevencinis darbas duoda rezultatų – žmonės tampa atsargesni ir atsakingesni. Darbuotojai ir toliau vykdo akcijas „Gyvenkime saugiai“, „Kūrenkime saugiai“, kartu su kolegomis iš Šakių miesto lanko gyvenamuosius būstus, konsultuoja gyventojus ir teikia jiems praktinius patarimus saugaus būsto klausimais. Įstaigos vadovas ypač pasidžiaugė entuziastinga  Griškabūdžio ugniagesių komandos darbuotojo Valdo Girdausko veikla.

„Manau, dūmų detektoriai – ypač gera prevencinė priemonė. Be to, sumažėjo vienkiemiuose gyvenančių vienišų pagyvenusių žmonių, kur dažnai kildavo gaisrai, pastatai liko tušti. Gyventojai būstus remontuojasi pažangesnėmis, nedegiomis medžiagomis“, – pastebi G. Vedegys.

Pašnekovas tikina, kad praėję metai įstaigai nebuvo kažkuo išskirtiniai, kaip ir kitus šalies gyventojas, karas Ukrainoje emociškai paveikė ir darbuotojus. O dėl šalį užgriuvusios energetinės krizės viena ugniagesių komanda Sintautuose patalpas kūrena kietuoju kuru, juo apsirūpino metų pradžioje, dar šiam taip neišbrangus. Kitose patalpose yra įdiegtos efektyvesnės šildymo sistemos.

G. Vedegys nuoširdžiai padėkojo ir visai rajono bendruomenei, prisidėjusiai įsigyjant automobilius bei įrangą. Iš fizinių ir juridinių asmenų nuo 2018 m. iki praeitų metų pabaigos buvo gauta 17 tūkst. 300 eurų.

„Gyventojams norėčiau palinkėti, kad niekad neprireiktų ugniagesių teikiamų paslaugų. Kaip kažkada Lukšių klebonas, šventindamas automobilį, sakė, kad jis niekad nevažiuotų... O jei prireiktų pagalbos, mes visada esame budėjimo režime, visada pasiruošę padėti į nelaimę patekusiems“, – kalbėjo įstaigos vadovas.

Pasiteiravus apie ateities planus, šis tikino, kad laukia patvirtinto biudžeto, o kai bus gautas finansavimas, dėlios ir darbus bei prioritetus.

„Sausio mėnesį aplankau visas ugniagesių komandas, apsitariam, kur ir kaip geriau panaudoti lėšas“, – sako įstaigos vadovas.

Pokalbio pabaigoje G. Vedegio pasiteiravus, ar nenumatomos priešgaisrinės saugos reforma šalyje, jis užsiminė apie kolegų iš Radviliškio ateitį, čia savivaldybė nuo šių metų pradžios dalyvauja bandomajame projekte, kurio metu savivaldybės ugniagesių komandų valdymą ir funkcijas perims Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas. G. Vedegys į tokią priešgaisrinės saugos reformą žiūri su nerimu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.