Prasidėjo pajamų deklaravimas, tam skirta beveik du mėnesiai

pajamu deklravimas
Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad perkėlė duomenis į Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) ir prie sistemos prisijungę daugiau nei 2,4 mln. gyventojų jau gali matyti teikimui parengtas savo pajamų mokesčio deklaracijas. Deklaruoti pajamas ir sumokėti mokesčius, kaip ir kasmet, reikia iki gegužės 2 d.

Skelbiama, kad iki šių metų kovo 8 d. daugiau nei 20 tūkst. Marijampolės apskrities gyventojų jau pateikė metines pajamų deklaracijas. Šakių rajone tokių gyventojų yra 3,7 tūkst. Visos deklaracijos pateiktos savarankiškai elektroniniu būdu. Taip pat apie 740 Marijampolės apskrities gyventojų (89 Šakių rajono gyventojai) kartu su pajamų deklaracijomis jau pateikė ir gyventojo (šeimos) turto deklaracijas dėl 2022 metais užimtų pareigų (politikai, valstybės tarnautojai ir kt.).

Iš viso pajamų deklaracijas šiais metais pateikti privalo 822 tūkst. gyventojų, iš kurių 327 tūkst. praėjusiais metais vykdė individualią veiklą – su pažyma arba įsigijus verslo liudijimą. Dar apie 96 tūkst. gyventojų šiemet kartu su pajamų deklaracijomis turi pateikti ir gyventojo (šeimos) turto deklaraciją dėl 2022 metais užimtų pareigų.

Pajamų mokesčio permokos visiems laiku ir teisingai pajamas deklaravusiems gyventojams grąžinamos iki liepos 31d. – pernai VMI permokas grąžino 7,4 tūkst. Šakių rajono gyventojų, o jiems grąžinta suma viršijo 1,8 mln. eurų. Marijampolės apskrityje pernai 39 tūkst. gyventojų grąžinta suma viršijo 9,5 mln. eurų.

Kauno apskrities VMI primena, kad pajamas deklaruoti privalo gyventojai, kurie pernai vykdė individualią veiklą; gavo pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius (pvz., palūkanos, už būsto nuomą ar užsienyje gautos pajamos); pasinaudojo per dideliu metiniu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (MNPD) ir dėl to susidarė mokėtina gyventojų pajamų mokesčio (GPM) suma bei kt.

VMI pažymi, kad nuo 2022 m. prašymą skirti dalį sumokėto GPM paramai pateikti galima tik per EDS, o tai padaryti padeda naujasis paramos skyrimo vedlys. Šis vedlys padeda naudotojui patogiai ir be klaidų rasti norimą gavėją bei jo duomenis, greičiau ir nesudėtingai pasirinkti skiriamos paramos dydį ir pateiktį patį prašymą – teisingai ir iš pirmo karto. Popieriniai prašymai nuo praėjusių metų nebepriimami.

Kaip žinia, paramos gavėjams, tarp jų ir meno kūrėjams, galima skirti iki 1,2 proc. pajamų mokesčio, politinėms partijoms – iki 0,6 proc., o profesinėms sąjungoms ar jų susivienijimams – iki 0,6 proc.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad prašymas skirti GPM dalį bus įvykdytas tik tuo atveju, jei jį gyventojas pateiks laiku – iki gegužės 2 d. per EDS, taip pat, esant prievolei, teisingai ir laiku pateiks pajamų mokesčio deklaracijas ir sumokės apskaičiuotą mokestį.

Visa informacija apie deklaravimą VMI internetinėje svetainėje adresu www.vmi.lt. Gyventojai mokesčių klausimais gali pasikonsultuoti telefonu 1882 (8 5 2605 060) – užsisakius VMI skambutį per Mano VMI, konsultantas pats paskambins klientui nurodytu laiku. Primenama, kad neturint galimybės pajamas deklaruoti savarankiškai per EDS, nebūtina vykti į VMI aptarnavimo padalinį, nes šią paslaugą teikiame ir telefonu 8 5 2191 777 (Pajamų deklaravimas (spausti 1).

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.