Šiaurės pašvaistė fiksuota ir Šakių rajone

pasvaiste Vaitauskaites nuotr
Deimantė Vaitauskaitė džiaugėsi, kad ne vienerių metų bandymas pagauti unikalų reiškinį būtent mūsų rajone pagaliau davė rezultatus – Šiaurės pašvaistę jai pavyko užfiksuoti netoli Patašinės kaimo. D. Vaitauskaitės nuotr.

Pirmadienio vakarą Lietuvos dangų vėl papuošė nuostabus, nors ir retas dangaus reiškinys – Šiaurės pašvaistė. Įvairiomis spalvomis žaižaruojančio dangaus vaizdų netrūksta interneto platybėse, šįkart neeilinis reiškinys užfiksuotas ir mūsų rajone.
„Šį kartą ir Šakių rajono nenuskriaudė“, – dalindamasi užfiksuotu reiškiniu džiaugėsi Deimantė  Vaitauskaitė, atskleidusi, kad pagauti šį dangaus reiškinį jai pavyko netoli Patašinės kaimo pirmadienį, kiek po 20 valandos.
 
„Spėju, kad Griškabūdis turėjo labai gerai jas matyt, nes visas veiksmas ten ir buvo“, – sako moteris ir džiaugiasi užfiksavusi pašvaistes, nes mūsų rajone jas mėgina pagauti gal antrus metus, bet iki šiol nesėkmingai, nes arba pas mus nesimato, arba apsiniaukę.

„Tiesiog internete pamačiau, kad žmogus dalinasi programėlės informacija, kad tokiu laiku turėtų būti pašvaistės. Po to kitos pažįstamos feisbuko puslapyje pamačiau, kad jau po truputį jos atsiranda. Tai va, išėjau į lauką ir tikrai plika akimi pasimatė, kad dangus kažkoks ne toks kaip visada, tie violetiniai spinduliai ir plika akimi matėsi ir nufotografavau“, – pasakoja D. Vaitauskaitė.

Feisbuko grupės „Orų entuziastai“ nariai dalijosi vaizdais iš visos Lietuvos – Šiaurės pašvaistė fiksuota ir Šiauliuose, Tauragėje, Marijampolės, Klaipėdos rajonuose.

Beje, Šiaurės pašvaistė buvo fiksuojama ir ankstesnę naktį.

Tai natūralus šviesos reginys, mirguliuojantis danguje. Mėlynos, raudonos, geltonos, žalios ir oranžinės spalvos švelniai keičiasi, kinta jų forma, tai tarsi plevenančios užuolaidos. Šiaurės pašvaistė matoma tik naktį, paprastai pasirodo tik žemutiniuose poliariniuose regionuose.

Pašvaistė atsiranda dėl reiškinių, kurie vyksta Saulėje. Saulės vėjui artėjant prie Žemės, jis susiduria su Žemės magnetiniu lauku.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.